Berta Sándor

Charta a kibertér szabályozására

Újabb szakember gondolja úgy, hogy szükség van egy olyan dokumentumra, amely rögzítené a felhasználók jogait és kötelességeit.

Mint ismeretes, néhány nappal ezelőtt az európai parlamenti képviselők jelentették be, hogy követelik egy Felhasználói Charta létrehozását, májusban pedig az SPD és a CDU politikusai közölték, hogy szeretnék a jelenlegi korszerű kommunikációs társadalomhoz igazítani a német alkotmányt és rögzítenék az internetes szabadsághoz fűződő jogot. Ráadásul mivel felmerült a virtuális gazdaságok megadóztatásának gondolata is és az amerikai kongresszus illetékes bizottsága hamarosan el is készíti ajánlását a témában, minden jel arra mutat, hogy a virtuális világ a korábban hangoztatott szabadság ellenére is szabályozott lesz.

Most Peter Fleissner, a Nemzetközi Információs Etikai Központ tudósa közölte, hogy szerinte a sorozatos pedofil bűncselekmények, illetve a legutóbb a Second Life-hoz kapcsolódó botrány miatt szükséges egy Charta virtualis megalkotása. A szakember a Bécsben jelenleg is tartó Római Klub konferencia keretében tartott előadást és emelte fel a szavát a kibertérben lévő élet szabályozására.

"A hátsó ajtón keresztül mindig új dolgok lopakodnak be a virtuális világba: érzelmek, szenvedélyek, vágyak. Minél jobban kibővítjük a kiberteret, annál több az interakció és annál fontosabbak lesznek a szabályok. Célszerű újra fogalmazni az emberi és polgárjogokat és ezeket rögzíteni kell ebben a chartában, amely választ, iránymutatást adhat az embereknek az új technológiákkal kapcsolatban felmerülő kérdésekben is" - fogalmazott a kutató. "A legfontosabb az önmeghatározás joga lenne, vagyis mindenki csak azt mutatna meg magából, amit akar. Minden más az ő magánéletének része. Vagyis új jelentést kaphatnának a titkosítások és az anonim böngészést lehetővé tévő szolgáltatások" - tette hozzá Fleissner.

A szakember szerint fontos, hogy korlátozzák a szellemi védelemmel kapcsolatos jogokat, ugyanis egyrészt a tudáshoz és információkhoz való hozzáférés sokkal fontosabb, másrészt előbbiek elsősorban a médiakonszernek profitszerzését biztosítják. "Az amerikai médiaipar mindig egyre hosszabb védettséget akar a különböző művekre. Jó példa erre a Beatles, ahol a bevételt már nem is az egykori tagok kapják meg. A célszerű egy legfeljebb 20 éves védettség lenne" - szögezte le végül a Nemzetközi Információs Etikai Központ tudósa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • htmm #7
  A spamkérdést sem tudják hatékony szabályozással megoldani...
  Viszont a zenék védettségének a csökkentését jó ötletnek tartom, de szerintem a 20 év is túl sok.
 • BlackRose #6
  Tudod a szabadság nem a rend lánya, hanem a rend annya. Az Interneten rend van, méghozzá szédületes rend - ahhoz képest, hogy mennyire változik elképesztően szédületes rend, mert szabad, ha szabályozni kezdik lőttek a rendnek. Úgyhogy nem értem mit értessz a "rendszabályozás" alatt, régi hamis ideológia.
 • zola2000 #5
  Márpedig itt komolyabban meg lesz rendszabályozva a net, és elnézve a mai helyzetet, még jobb is lesz.
 • BlackRose #4
  Azt hiszem a szülők dolga kellene, hogy legyen a gyerek nevelése, és az, hogy mihez engedik hozzáférni és mihez nem. A büdös politikus osztály mindenbe beleavatkozik. Mi jogon? Az Inernettől meg el a kezeket, létrjött, növekszik és működik az állam nélkül eddig is és ezután is.
 • assdf #3
  De ezt kinába valahogy máshogy hivják... Amúgy észak koreában meg még hatékonyabban megoldották ezt a kérdést... tisztára irigylem őket...

  Amúgy én is hatékonyan tudom szürni a netet, ha kihúzom a főkábelt a főszerverből
 • zola2000 #2
  Mondjuk szerintem is kellene egy tényleg hatékony szabályozás, pl azért is hogy kiskorúak ne férhessenek hozzá a nem nekik való tartalmakhoz, de eléggé hatékony szabályozást nehéz készíteni, de nem lehetetlen, kínában pl elég hatékonyan szűrik a netet, valószínűleg ez lesz a jövő.
 • Polemius #1
  Cyberspace függetlenségi nyilatkozat: