Gyurkity Péter

Internetes állapotmérő az Akamaitól

A világháló forgalmának jelentős részéért felelős Akamai immár a nagyközönséggel is megosztja a munkája során felhasznált adatok egy részét, így megvizsgálhatjuk saját régiónk helyzetét, vagy akár a globális forgalmat.

A cég - amely saját állítása szerint a teljes internetes forgalom mintegy 15-20 százalékot bonyolítja le folyamatosan - egy olyan új oldalt készített, amelyen nemcsak partnereik, a vállalati szféra fontosabb szereplői, de az átlagfelhasználók is betekinthetnek az érdekesebb adatokba, legalábbis ami a világháló aktuális helyzetét, az egyes területeken mért forgalmat, valamint a támadások által generált adatáramot illeti. Az ingyenes szolgáltatás az Akamai szerint bárkinek érdekes lehet.

"Ezt a szolgáltatást eleinte saját vásárlóinknak készítettük, de amikor elkészültünk a fontosabb részekkel, úgy gondoltuk, hogy mindez az otthoni felhasználóknak is érdekes perceket szerezhet" - magyarázta Tom Leighton, az oldalért felelős fejlesztőmérnök. Elmondása szerint itt a saját alkalmazottaik számára szolgáltatott adatok egy részét osztják meg a nagyközönséggel, vagyis mi magunk is belenézhetünk abba, hogy az Akamai milyen számokból igyekszik megállapítani egy-egy régió, vagy akár a globális hálózat aktuális helyzetét.

Az oldalon megjelenő real-time adatok mellett helyet kapott a 10 leglassabb eléréssel küszködő város listája, az átfogó támadásokat elszenvedő egyes régiók sora, másutt pedig abba tekinthetünk be, hogy mekkora forgalmat generál a zeneletöltés, az e-kereskedelem, vagy éppen az online híroldalak megtekintése. Mindez persze nem új ötleten alapul, hiszen számos hasonló szolgáltatás elérhető az interneten - példaként említhetjük a www.internettrafficreport.com portált, ám mégis érdekes és hasznos lehet, ha kíváncsiak vagyunk az aktuális helyzetre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!