Berta Sándor

Az internet cenzúrázására készül Törökország is

Ahmet Necdet Sezer török elnök elfogadta azt a helyi parlament által már május 4-én megszavazott törvényt, amely a világháló cenzúrázását teszi lehetővé.

A jogszabály lehetővé teszi a török hatóságok számára azokhoz a weboldalakhoz való hozzáférések blokkolását, amelyek például a török államalapítóra, Mustafa Kemal Atatürkre nézve sértő megjegyzéseket tartalmaznak. Az internetszolgáltatók pedig kötelesek maguktól bezárni minden káros ítélt tartalommal rendelkező portált, a bíróság később dönt a bezáratás jogszerűségéről.

"Látszik, hogy a török hatóságok rá akarják kényszeríteni az embereket az öncenzúrára. Azonban szerintünk ez a megoldás túlzó, ráadásul beláthatatlanok és nyugtalanítóak az esetleges következmények. Korábban közel sem volt ennyire agresszív a helyzet Törökországban" - bírálta a törvény elfogadását Elsa Vidal, a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű szervezet munkatársa.

Az új jogszabály mostani elfogadása is csak erősíti azokat a véleményeket, miszerint a kialakult helyzet hátterében a küszöbön álló választások állnak. A törvény megszavazása mellett egyébként két új szervezetet is létrehoztak: a távközlési tanácsot, amelynek feladata a káros tartalmak megtalálása, és egy kommunikációs elnökséget, amely a beérkező panaszokat vizsgálja majd ki.

Az új jogszabály különösen annak tükrében érdekes, hogy március 6-án egy isztambuli bíróság kötelezte a Turk Telecom nevű helyi távközlési céget, hogy blokkolja a YouTube videoportálhoz való hozzáféréseket, mert ott olyan tartalmak jelentek meg, amelyek a testület véleménye szerint sértették Atatürk emlékét. Miután a honlap eltávolította a bírált videót, a blokádot is megszüntették.

Mindenesetre ezek az esetek nem vetnek túl jó fényt Törökországra, különösen a folyamatban lévő európai uniós csatlakozási tárgyalásokkal kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #11
    Én sem örülnék Törökország EU tagságának, k***ára nem.

    De cenzúra nemcsak ott van, hanem az önmagukra "demokratikus" jelzőt aggató államokban is. Sőt, egyre fenyegetőbb jelei vannak a várható drasztikus cenzúrának.
  • JL666 #10
    Nekem is ez jutott az eszembe először. Az EU sem fog nagyon ennek örülni...
  • zola2000 #9
    Pff a cím után arra gondoltam hogy az erotikus stb tartalmakat akarják korlátozni, de ez... Már nem is demokratikus (gondoljatok bele nem lehet pl érdeklődni az örmény népirtásról)
  • beatz #8
    szivjanak csak a torokok. es be ne keruljenek az euba..
  • Vorpal #7
    Ezekkel sohasem egyezünk ki.
  • gabranek #6
    ráadásul a 70 milliós lakosság 98%-a iszlám vallású. Ilyen arány mellett nem kis dolgo volt létrehozni a világi államot. Egyébként töröko. csatlakozásával az iszlám lesz az eu legnépesebb vallása? :)
  • Mr Gumby #5
    Azért kicsit féltem a Törökország jelenlegi állapotát. Mekkora erőfeszítés lehetett létrehozni egy világi államot egy ilyen humanista, szeretetteljes és békeszerető vallással a sarkukban mint az iszlám.
  • Myron #4
    elvből nem szabad ilyen országot EU tagnak felvenni...
  • archkoven #3
    Muzulmánok. Még is mit vártok tőlük?
    Ez még mindig istenes ahhoz képest amit a térség többi országában, köztük az egyébként igen gazdag Szaúd-Arábiában csinálnak.
  • Tetsuo #2
    no EU!