Gyurkity Péter

Hajléktalanok a japán netkávézókban

Az internetkávézók viszonylagos olcsóságuk miatt nemcsak a fanatikusoknak, hanem a fiataloknak és hajléktalanoknak is otthont adnak a szigetországban, a társadalmi viszonyok változását, új idők hajnalát jelezve.

A Reuters összeállításából kiderül, hogy a felkelő nap országában, azon belül is elsősorban Tokióban több helyen megfigyelhető az új hajléktalanok egy részének vonzódása az internetkávézókhoz. Ez a jelenség azzal magyarázható, hogy az itt biztosított helyiségek jóval olcsóbbak a szállodai szobáknál és a kedvezőbb árban némi ellátás, olykor fürdőhelyiség és természetesen több szórakozási lehetőség is teret kap.

Példaként említik az egyik nagyobb fővárosi netkávézót, ahol átszámítva 12-20 dollár között tölthetünk el egy teljes éjszakát, az árba pedig italok, fürdési és pihenési lehetőség, képregények, televízió, illetve akár a mikrohullámú sütő használata is beletartozik. Ez persze vonzó ajánlatot jelent az alacsony bérből élők és azon hajléktalanok számára, akik ideiglenes munkákból tartják el magukat, otthonukat elveszítették és nem tudják megfizetni a drága hotelszobákat vagy albérleteket. A kisméretű, elkerített szegletekben alvó, pihenő állandó látogatók miatt nem ritka a telt ház, ami egészen reggelig kitart.


Ezen törzsvendégek közé tartoznak az utolsó buszt, vonatot lekéső kimaradók, vagy azon tanulók, akik egyéb szórakozóhelyre nem tudnak elmenni. Az internetkávézó tehát itt már a motelek és találkahelyek szerepét is betölti, sokan egyáltalán nem az internetelérés miatt választják, az már csak egyfajta ráadás. A vendégek egy része nehéz csomagokkal, hátizsákokkal érkezik és gyakorlatilag megszáll egy-egy éjszakára, vagy akár tartósabb időre, amíg rendezi sorait.

Hivatalos adatok egyelőre nincsenek a jelenség méreteiről, ám a japán népjóléti minisztérium már tervezi egy ilyen tanulmány elkészítését, összekötve azt a társadalmi vonatkozások és következmények vizsgálatával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #21
    Miről beszélsz?? LOL Japánban a legdrágábbak az ingatlanok. Egy "tisztes" lakás qrva drága, még a 25nm-es "all in 1 room" is többe kerül.
  • Lami #20
    De kifelejtettétek a lényeget. Azért olyan rohadt drága minden mer annyi hely nincs abba a 34 milliós városba hogy magad alá hugyozz.
  • Madve #19
    Itt angliában is én heti 60fontért bérlek egy kisszobát ággyal szekrénnyel. A nappaliban használhatom a netet, nézhetem a tv-t is. Fürödhetek is, meg főzhetek is. Sőt használhatom a mosó- és szárítógépet, meg a vasalót is. Itt ez olcsónak számít. Csöves vagyok-e?
  • sathinel #18
    Biztos vagy benne? páran haverok közül laktak Tokióban, és amit leírtál annak a 4x-ese egy kis 1 szobás lakás.
  • zola2000 #17
    Nem hinném hogy ott lehetne százért. Szerintem ott 300 000 ft egy albérlet. Dolgozik 12 órát és csak aludni jár haza. Lehet hogy így olcsóbb.
  • V1G3C #16
    Ugyan 12-20USD az havi 100-120e Ft, abból lehet már tisztes lakást, rezsivel és internettel is bérelni.
  • mad mind #15
    Címet légyszi. Én csak óránként 600 yenest találtam.
  • RedRiot #14
    eeee eniss hajlegtalann vaahyok aki netezikk. minket is illet a lehetosek hogy netezzunk a moszkva teren megeszem a zingyen bablevest utana megiszom a kettes vadaszt uatanna meg kihanyom az egeszet a zucccara. aztan addifg metrozok mig belehujulok aztan ha jol kiszorakoztam magamm netezek eggyet. amugy furdik a afaszom
  • sathinel #13
    lol. Ha hajléktalan, akkor is jobb ha neten mozizik, érdeklődik a világról, közben fürdik, stb mint az utcán mocsokban hidegben mégjobban elveszni, a világtól elzárva élni. Ha ez így megy, akkor gratula nekik. Lehet hogy ilyesmi lessz a megoldás erre a helyzetre nézve?
  • bertino #12
    "Példaként említik az egyik nagyobb fővárosi netkávézót, ahol átszámítva 12-20 dollár között tölthetünk el egy teljes éjszakát, az árba pedig italok, fürdési és pihenési lehetőség, képregények, televízió, illetve akár a mikrohullámú sütő használata is beletartozik"

    simán ide is költöznék ha ismerném a nyelvezetüket