MTI

Betiltották a YouTube-ot Törökországban

Betiltották a YouTube internetes videómegosztó portált Törökországban a köztársaságalapító Musztafa Kemal Atatürköt sértő amatőr videó miatt.

Törökországban bűncselekmény a modern Törökország atyjaként tisztelt Atatürk megsértése, és a YouTube sajtóhírek szerint mintegy kétszázezer tiltakozó levelet kapott a klip miatt. Egy isztambuli bíróság a jogszabályi rendelkezés alapján, ügyészségi indítványra eljárva úgy döntött szerdán, hogy meg kell szüntetni a YouTube hozzáférhetőségét a török felhasználók előtt.

Habár a portál kedd este kijelentette, hogy el fogja távolítani a kifogásolt tartalmat, az internetszolgáltató török Telecom szerdától megszüntette a hozzáférést a YouTube oldalához. Egy ügyészségi forrás szerint a bíróság szerdán egy második ítéletet is hozott, amely a videó eltávolítása után megszüntette a honlapra vonatkozó tilalmat, de nem tudni, hogy azt mikor oldják fel.

A török média hírei szerint egymást becsmérlő videoüzenetek török-görög "virtuális háborúja" képezi a bírósági ítélet előzményét. Eszerint török felhasználók egy másik amatőr felvételen a görögöket gúnyolták homoszexuálisnak, s erre volt válasz az Atatürköt és törököket homoszexuálisnak mondó klip. Felkerült a portálra egy olyan videó is, amelyen gyakorlatozó görög katonák többek között Isztambul elfoglalásáról énekelnek egy - albánellenes strófákat is tartalmazó - dalban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Garrett27 #10
    1. próbáld meg muzulmán szemmel látni a világot, sztem egészen más jutna erről az eszedbe

    2. talán inkább más oldalakat kéne betiltatniuk, amelyek erőszakosságra nevelnek, stb..
  • Tetsuo #9
    Hallottál már Ciprusról??
  • Mr Gumby #8
    adhat

    (lemaradt)
  • Mr Gumby #7
    Szerinted csak az "irredenta jog" igazi alapot a gyűlölködésnek?
  • haxoror #6
    Pontic Greek Genocide

    okoska...
  • rigidus #5
    lesz meg itt ujabb vilageges :-(
  • ssdb #4
    hehe
    mer ha aszondják nekem h nem tom megnézni attol még én megtom, csak ügyesnek kell lenni.. pl egy amcsi proxy mindent megold
  • lazsi #3
    Látom a világ többi részén is vannak ilyen háborúmániás faszok. És az ő gyűlölködésüknek még igazi alapjuk sincs a hungaristákkal ellentétben. Mert nem igazán van török népesség görög illetve görög népesség török területen, meg igazából irredenta jog alapján se követelhetnek túlságosan sokat egymástól, mert az oszmán birodalomban görögország megszállt terület volt, az ókorban meg a török partvidék meg nagyrészt görög gyarmat volt, tehát igazából egyik se volt igazi része a másik országának.
  • AranyKéz #2
    És ezek akarnak az EU-hoz csatlakozni ?
  • aaaaa #1
    Arrafelé is okosak a törvényhozók, mindjárt az egész Internetet is be kéne gyorsan tiltani, mert még ezer helyen felbukkanhat az a videó, és akkor jajj mi lesz...
    És ha proxy-n kersztül próbálják, akkor csak meg tudja nézni, az aki akarja. Innen látszik, hogy mekkora dilettánsok ünlnek ott is a törvényhozásban.