Berta Sándor

Anonim böngészést segítő szolgáltatás Svédországban

A Relakks nevű svéd szolgáltató lehetővé teszi, hogy valaki akár a teljes online forgalmát is virtuális magánhálózaton (VPN, Virtual Private Network) keresztül, titkosítva bonyolítsa. A cél az alapvető emberi jogok biztosítása.

Az anonim böngészést kínáló alkalmazások hasznosságáról megoszlanak a vélemények. A Relakksnál azonban nem foglalkoznak az esetleg felmerülő negatív kritikákkal. A szolgáltatás célja, hogy a segítségével bárki böngészhessen a világhálón észrevétlenül. A Relakks esetében a felhasználónak 5 eurós havidíjat vagy 50 eurós éves díjat kell fizetnie. Ezért az összegért cserébe egy felhasználói nevet és jelszót kapunk, ezáltal hozzáférhetünk a VPN-hez.

A Relakksot még a helyi és az európai parlamentbe jutás gondolatával egyaránt kacérkodó svéd Kalózpárt (Piratpartiet) is ajánlja. Rickard Falkvinge, a Piratpartiet elnöke kijelentette: a rendszer nem a szerzői jog által védett művek illegális csereberéjéhez nyújt segítséget, hanem szabadságot és ellenőrzés nélküli adatcserét tesz lehetővé. Ezek pedig egy demokráciában alapvető emberi jogok, és az internet anonim használata nélkül súlytalanok lennének.

A hálózaton belüli kommunikációt 128 bites TLS titkosítással védik, a rendszer felépítéséhez a többek között a Microsoft és a 3Com által közösen kifejlesztett Point-to-Point Tunneling Protocolt (PPTP) használják. A PPTP-t integrálták a Windows XP és Vista, valamint a MacOS X operációs rendszerekbe, illetve a 2.6.14-es Linux-kernelbe. A PPTP-n keresztüli kommunikáció létrehozása még a kevés tapasztalattal rendelkező felhasználók számára is egyszerű, a Relakks honlapján ráadásul számos útmutató is található.

Ugyan a szolgáltatás nagyon jól működik, azonban közel sem tökéletes. Bárki megállapíthatja ugyanis, hogy egy adott felhasználó a Relakks ügyfelének számít-e, ezenkívül a havi- vagy az éves díjak befizetései sem észrevétlenül történnek, a felhasználói adatokat pedig e-mailben küldi el a rendszer. Ráadásul Svédország, mint európai uniós tagállam köteles betartani a tavaly februárban elfogadott távközlési adattárolási irányelvet, így a Relakks üzemeltetőit bármikor kötelezhetik arra, hogy a naplófájlokat raktározza el, így a forgalom végeredményben ellenőrizhető.

Az anonim szörfölést kínáló szolgáltató tulajdonosa egyébként ugyanaz a cég, amelyik a Tryggare.net nevű, a különleges megfigyelési kamerák képeit az interneten vagy a mobiltelefonokon hozzáférhető tevő szolgáltatást is működteti.

A skandináv ország már korántsem áll ki a korábbi mértékben az internetes szabadság mellett. Jó példák erre a ThePirateBay.org bezáratása vagy az online szféra szabályozására és a távközlési adatok megfigyelésére irányuló tervek. Szakemberek szerint, aki valóban anonim módon szeretne böngészni a világhálón, az jobban teszi, ha egy az Európai Unión kívüli szolgáltatót keres. Bár ez egyáltalán nem egyszerű feladat, amint azt egy bizonyos Smirnov nevű felhasználó az amerikai Kalózpárt honlapján le is írta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #4
  Az anoním szerverek között sok van amelyik 1általán nem anoním!
  Ha meg haverod csinálta, akkor már megbukott a dolog (hiszen ismer).
  A legjobb megoldás: bemész egy netkávézóba felnyomsz minden fájlt ami kell majd később zip-ben vmi fjlmegosztóra. Csinálsz egy emailt, stb..
  Elmész 1 másik kávézóba, felhasználod a dolgokat. Ennyi. Ha kamerák vannak, elmaszkírozod magad. :) (A kamerák ált szar minőségűek.)
  A másik megoldás: védtelen vezetéknélküli hálózatokat csapolsz meg, laptoppal egy autóból.. esetleg mindig más városban. A hálókártyádat talán azonosíthatják később (ezt nem tudom pontosan).
  Természetesen ekkor is anoním szervereket felhasználva.

  Hozzátéve, h a vinyóról még úgy sem törlődik minden adat, ha full formatálod, és újra teleírod. Ezután nem baj, ha elégetjük! :) (A Kürt, meg még 4-5 cég a WTC romjai alól szedték ki a digitális adatokat!)

  Ja, és jobb ha egy balekra tereled a gyanút, mert amúgy véletlenül is elkaphatnak, bár annak kicsi a valószínűsége..
 • wanek #3
  Titkosszolgálatok helyében én is ezt tenném (mint ahogy jópár hasonló szolgáltatást és anonim szervert titkosszolgálatok működtetnek). Pénzt is szereznek, és egyből hozzájutnak bizalmas infókhoz minden megerőltetés nélkül, hisz rajtuk keresztül megy a forgalom...
 • sathinel #2
  Anoním szervereket kell telepíteni és azon keresztül netezni. Vagyis a szerver nem logolja honnan jelentkeztél be. Ezt használják a hacker-ek is ha nem akarják hogy észrevegyék őket.
 • ProClub #1
  TOR network, saját VPN szolgáltatás a tényleg fontos dolgokhoz... aki tényleg el akar bújni el is tud, de a dolog már ott hal meg, hogy az oldal amit látogatsz, naplózza a kapcsolatot.

  Ha valami tényleg fontos van, azt VPNen keresztül megoldom a megfelelő emberekkel, ha meg nem, akkor nem érdekel. Sztem túl van játszva ez az emberi jogok téma. Tájékoztatni kéne az átlag felhasználót arról, hogy miként lehet nyomon követni és megadni a lehetőséget, hogy a tényleg fontos dolgokat tudja anonímen csinálni de az egész forgalmat VPNezni szerintem, hülyeség.