Berta Sándor

Thaiföld blokkolja a YouTube-hoz való hozzáférést

A tahiföldi kormány nem tűri az ellentmondást. Jól bizonyítja ezt az is, hogy miután Bhumibol Adulyadej királyról gúnyos videó jelent meg a népszerű videoportálon, lehetetlenné tették az oldal elérését.

Az ügy előzménye, hogy a YouTube tulajdonosa, a Google megtagadta a thaiföldi kormánynak azt a kérését, hogy távolítsa el a vitatott felvételt. Sittichai Pookaiyaudom helyi tájékoztatási miniszter ezután jelentette be, hogy elrendelte: blokkolják a portálhoz való hozzáféréseket. "Amennyiben úgy döntenek, hogy eltávolítják a videoklipet, azonnal megszüntetjük a blokádot" - közölte a politikus.

Thaiföldön az elmúlt hónapokban egyre keményebb az internetcenzúra. A katonaság által hatalomra juttatott új kormány így akarja megakadályozni, hogy a hatalomból eltávolított Thaksin Shinawatra miniszterelnök hívei a világhálót felhasználva léphessenek kapcsolatba egymással és szervezkedhessenek. Thaksin időközben szintén élt az internet nyújtotta lehetőségekkel és profi módon elkészített, szentimentális videóüzeneteket jelentetett meg a YouTube oldalain. A korábbi miniszterelnök a felvételeken kijelentette, hogy vissza szeretne térni a hazájába és aggódott az ország gyengélkedő gazdaságáért.

A mostani provokatív videót szerda estig 16 000-szer nyitották meg. A rövidfilmben a király diafelvételei láthatók, amelyet graffitikkel láttak el és harcias zene hallható. Thaiföldön nagyon szigorúan veszik a király megsértését, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag nem lehet nyíltan és nyilvánosan az uralkodóról, a családtagjairól, illetve a szerepükről beszélni. Egy helyi bíróság márciusban tíz év börtönre ítélt egy svájci állampolgárt, amiért az a király fotóit részegen festékszóróval szennyezte be.

A YouTube eltávolította az anyagot, de a tiltást ennek ellenére nem vették le. Az Organisation Freedom against Censorship nevű szervezet felmérése szerint az országban a hatóságok jelenleg mintegy 45 000 oldalhoz blokkolják a hozzáféréseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #10
  olvasd L újra a #2-est
 • AranyKéz #9
  Náci Németország: "Egy más kultura, más értékrenddel, más felfogással. Ez sem tökéletes persze de hol van ilyen."
 • vax #8
  Egy más kultura, más értékrenddel, más felfogással. Ez sem tökéletes persze de hol van ilyen.
 • Ronny #7
  rohanjuk le:)
 • sathinel #6
  Ezzel a tettével jól lejáratta magát a világban:D jobban mint ha csak a videót látnánk...
 • sathinel #5
  Gyükér diktátor. Remélem visszaveti az ilyen hülyeség az ország infó fejlődését, és akkor rájön hogy többet veszít a korlátozással, mint hogy gúnyolják. Fuk egy ország politikusa, elnöke ne ugasson hogy szem előtt van és rólla beszélnek. Lessz roszvélemény ugyanúgy ahogy jó is ha nem teljesen elmebeteg.
 • N0S #4
  a kiralynak csak van annyi penze, hogy nem 'atlagfelhasznalokat' alkalmaz ilyen celra. ;)
 • Cat #3
  egy átlagfelhasználó ezt nem tudja megcsinálni, sőt, 99% azt se érti mit irtál ide :)
 • eax #2
  En sohasem ertettem az ilyen "blokkoljuk az ip-t, es mekkora jok vagyunk" hozzaallast, ennel lenyegesen szofisztikaltabb modszerekkel, es kisebb adatmennyiseggel is komoly nehezsegekbe utkozik a kommunikacio ellenorzese (covert channel-ek mindig vannak). Itt szerintem ennyire erolkodni sem kellene, szvsz kitolsz egy ssh tunnelt egy tetszoleges, ertelmes orszagban levo szerverig, aztan lehet probalkozni a cenzurazassal, sok sikert hozza.
 • AranyKéz #1
  Hajrá szólásszabadság.

  Kéne már egy nemzetközi alkotmány ami lerögzíti az alapvető emberi jogokat, már a tököm tele van hogy gyakorlatilag mindenhol bakanccsal akarják taposni az ember pofáját.