Berta Sándor

Kitörhet az újabb szabadalomháború

A nyílt forráskódú szoftverfejlesztő közösség visszautasította a redmondi konszern jogászának nyilatkozatát. Szakértők szerint az SCO-ügy után akár új szabadalomháború is kezdődhet.

Mint ismeretes, a Microsoft első számú jogi szakértője azt állította, hogy a Linux, az OpenOffice és nyílt forráskódú szoftverek tucatjai a cég számos szabadalmát sértik. Brad Smith a Fortune magazinnak adott interjúban beszélt a nyílt forráskódú platform jól ismert fejlesztései körüli kifogásaikról, kiemelve, hogy ezen alkalmazások a Microsoft több mint 230 szabadalmát sértik. Felsorolásában megemlítette, hogy a Linux kernel a szoftvercég 42, a kezelőfelület és egyéb komponensek további 65, míg az OpenOffice irodai programcsomag 45 szabadalmat használt fel engedély nélkül. 83 egyéb újításra további nyílt forráskódú szoftverekben bukkantak rá, amelyet szintén kifogásolnak.

Smith interjúja óriási vihart kavart a nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztők táborában. Az IBM és a Red Hat azonnal jelezték, hogy készek a saját szabadalmaik megsértése miatt eljárást kezdeményezni a Microsoft ellen. "A Microsoft sosem közölte ki és melyik szabadalmait sértette meg és sohasem mutatta be bizonyítékait" - reagált Smith szavaira Larry Augustin, aki 1999-ben a SourceForge.net honlapot alapította. A redmondi vállalat nem akar jogi lépéseket tenni az ügyben, ehelyett új licencmegállapodásokat akar kötni a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztőivel. "Ezzel a lépéssel a konszern az SCO példáját követné" - szögezte le Elmar Geese, a Német Linux Szövetség elnöke.

Linus Torvalds az InformationWeek nevű magazin hasábjain szintén élesen bírálta az amerikai óriáscéget, mondván, az pontosan nem nevezi meg, mely szabadalmait sértették meg, ráadásul szerinte a Windows jóval több szabadalmat sért, mint a Linux. Louis Suarez-Potts, az OpenOffice képviselője értetlenségének adott hangot és nem értette, mi motiválhatta a támadásra a Microsoftot. "A szervezetünk azonnal válaszol, amennyiben a redmondi vállalat pert indít. Elég biztosak vagyunk benne, hogy a Microsoft is megsérti néhány szabadalmunkat" - jelentette ki Jerry Rosenthal, a többek között az IBM-et és a Red Hatot is tömörítő Open Innovation Network (OIN) vezetője.

Tim O'Reilly Joseph McCarthy szenátorhoz hasonlította a cég jogászát. "Kedvelem őt, okos fiú. Talán ezzel a lépéssel elbizonytalanítanak néhány céget, de úgy vélem, hogy ezzel az ügyetlen PR-akcióval a Microsoft inkább csak a saját kétségbeesését akarta palástolni." Mint ismeretes, Joseph McCarthy az 1950-es években harcot hirdetett a kommunisták ellen és azt állította, hogy ő maga csak az amerikai külügyminisztériumban pontosan 206 kommunistát ismer.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • remark #40
  >>> "Ezt allitani hogy 99%-ban a windows platformra fejlesztok a benak, nagy tulzas."
  Sajnos nem túlzás... <<<

  Akkor errol irj, hogy miert nem tulzas. Nem kell az altalanossagokat irni. Az eredeti kijelentesedben a 99%-kal van nagy problema, es en ezt kifogasolom, hogy tulzol. Az MS es partnerei kozott meglevo erdekszovetseg erdekes jatszmakat eredmenyez, mindeket fel fugg a masiktol, es szakitanak is egymas tevekenysegen. Az hogy az MS egyre inkabb raeszmel hogy milyen kritikus az hogy a partnerei kovessek es tamogassak az o elkepzeleseit, es hatarozottan kijelenti hogy a Vista problemaiert a partnerei a felelosek, az egy uj taktika. Meglatjuk bejon-e. Ha engem kerdezel, ezzel sokakat magara fog haragitani.
  De ez csak a politikai resze a dolognak. Ha te ezt a kolcsonos egymasra hagyatkozast ugy jellemzed hogy "Nem mondom, hogy az MS mindent jól csinál, de azért nem lehet őket okolni minden rosszért." vagy hogy 99%-ban a parnerek a benak, es meg linkeket is kepes vagy elokotorni ami szerinted ezt bizonyitja, akkor szerintem nagyot tevedsz, pl. ahogy a kovetkezteteseiddel is:
  "1. Az emberek mindíg fikázzák az MS fejlesztéseit."
  Oriasi csusztatas. Leirod hogy 99%-ban nem az MS a felelos, en ezt kifogasolom, es oda lyukadunk ki hogy az emberek mindig fikazzak az MS-t. Semmi logika nincs abban amit irsz. Te irtad le a magad tulzasat, en csak reagaltam ra.
  "2. A változások rövid távon nehézségeket okoznak, de hosszú távon sokkal inkább előnyösek."
  Ezt a feltetelezest az MS monopol helyezete engedi meg, hiszen az hogy egy beruhazas hosszu tavon tenyleg a megfelelo koltseg/haszon arannyal rendelkezik, ez csak ugy derul ki, ha van mihez hasonlitani (versenytarshoz). Amig nincs mihez hasonlitani, addig ez csak ures frazis. Miert nem azokrol a szegmensekrol beszelunk ahol az MS nincs monopolhelyzetben? Mindjart kiderulne hogy azon kevesebbet toprengenek az ugyfelek mert kisebb a sulya ennek annal ahogy te beallitod, hogy vajon az MS neki nem szimpatikus huzasai vajon hoznak-e hosszutavon... Es miert vonjuk be azokat az MS probalkozasokat amit totalis csodbe mentek at, meg az MS is kihatralt moguluk. Ergo: azert mert az MS most epp a Vista-t erolteti, abbol meg nem kovetkezik hogy erre a projektre is rahuzhato a "rövid távon nehézségeket okoz, de hosszú távon sokkal inkább előnyös" sema. Es miert? Mert ez nem bizonyithato mivel nincs alternativa. Ennyi. Igy lesz az allitasbol feltetelezes.
 • remark #39
  "Az MS által közölt adat hivatalos, tehát súlya van."
  Ugy erted ha beveszik az emberek az allitasokat, akkor az MS jol jar? Igen, ilyen ertelemben sulya van a kijelenteseinek. Ha ugy erted hogy ha hazudik akkor mit szolnak ehhez a reszvenyesek, akkor ne aggodj, amig ugy ferditi a tenyeket hogy azzal a reszvenyesek jol jarnak, addig nem lesz gond. Vagy ugy gondolod hogy esetleg valamelyik allami szerv elszamoltatja? Ugyanmar-ugyanmar. 1991 ota kergetik kulonfele amerikai szervek es semmi eredmenye nincs.
  Szoval milyen "sulyra" celzol?

  "Ha nem igaz, azzal csúnyán lejáratja magát az MS, amire semmi szüksége."
  Ugyanmar... ebereszto! Az MS es Windows márkákat fenyezi, ez nem olyasmi ahol lejarathatja magat, ez az egesz teljesen masrol szol. Amig kevesebben gondolnak utana az allitasainak mint akik gondolkodas nelkul beveszik, az egeszen csak es kizarolag nyer.

  "A te véleményed csupán vélemény. Idézz nekem valakit, akinek van esélye hozzáférni az adatokhoz, és cáfolja az MS állítását."
  Tudod jol hogy senkinek sincs semmi adat a kezeben, hogy lehetne hozzaferni barmihez imi uzleti titok? Az MS-nek van valami a kezeben, es ezeket az adatokat ugy talalja hogy azzal a legkedvezobb kepet alakitsa ki magarol. De ez sose egyenlo az objektivitassal.
  Az meg hogy en mit mindok, az nem lebecsulendo. Azert mert khm "a velemenyem megalapozottsagat hianyolod", meg nem jelenti hogy igazad van. Szoval ha cafolni nem tudod amit irok, akkor ne vagj olyat a fejemhez hogy amit irok az csak egy velemeny, ettol nem lesz kevesebb igazsagtartalma. Amit te irsz, az meg egy masik velemeny. Ha nem tudod igazolni az allitasidat, akkor azt ird. Vagy idezz nekem valakit aki hozzafer az MS adataihoz es igazolni tudja a 40 milliot meg a 100 napot.

  "Egyébként a bétákat és RC-ket is rengetegen töltötték le, úgyhogy simán hihető az ilyen mértékű érdeklődés."
  Feltetelezes. Annak, hogy ki toltotte le az RC-ket, meg annak hogy az MS mit allit hogy mennyi licencet adtak el, semmi koze ahhoz hogy mennyire sikeres a Vista. Lasd az MS kezdeti "az XP-hez kepest 2x-es tempoban terjed a Vista" kijelenteset majd a kritikak lattan a visszavonulot. Amit allitanak az MARKETING a tenyeket meg nem kotik az orrunkra mert az uzleti titok.

  "Persze az is hozzájárul a dologhoz, hogy pl. a Dell sokáig csak Vistával adta az új gépeket, és amerikában nem kevesen vásárolnak tőlük."
  Szokasos kergetozes a fogalmak korul. "Nem ugy van, de azert hozzajarul az is a dologokhoz hogy XYZ." Az az eladasokrol szolo elemzesek is kiemelik hogy az opciok hianya hozzajarul a "magas" eladasokhoz (ami magas nem egyenlo azzal a magassal amit az MS allit). Szoval akkor most kinek az elemeletet igazolod ezzel, a tiedet vagy az enyemet? En azt allitom hogy a nem 40, hanem kevesebb millio nem 100 hanem tobb nap alatt kerult a kozvetitokhoz, es hogy a "fogyott el" az nem azt jelenti hogy ennyi kerult az ugyfelekhez, es hogy ami kikerult az ugyfelekhez (lasd Dell esete, Vistaval szallitanak mindent) az nem maradt mind a gepeken. Ennyi. A lenyeg az, hogy az amit az MS allit az nem mond el semmit arrol hogy milyen sikeres a Vista. Amit az MS csinal, az a szamok kozmetikazasa.
  Ez a tema folytatodik az alabbi linken, ahol talalsz forrasokat is, es bovebb magyarazatot:

  Tobbit leirtam itt: http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1179170677&no=222
 • BiroAndras #38
  "Ezt allitani hogy 99%-ban a windows platformra fejlesztok a benak, nagy tulzas."

  Sajnos nem túlzás. Ha láttál már szoftverfejlesztő céget belülről, akkor ezen nem is csodálkozhatsz. Olvasgathatsz pl. itt régebbi írásokat, rengeteg példa van a kompatibilitási problémákara. Képet kaphatsz arról, hogy mekkora erőfeszítésébe keról az MS-nek a kompatibilitás megőrzése.
  A szoftver fejlesztők képességeiről pedig innen lehet tájékozódni.

  "az meglehetosen fura, hogy a hozzaszolok 100%-a azt allitja hogy az a bena aki nem tudja kovetni a windows kisebb-nagyobb valtozasait, de soha senki nem ir arrol hogy a szoftveriparra milyen mas hatasai vannak az MS valtoztatasainak"

  Mint már mondtam, az MS mindent megtesz, hogy minimalizálja ezt a hatást, éppen azért, mert minden felmerülő nehézségért őket okolják (akár ők tehetnek róla, akár nem), és ez negatívan hat az eladásaikra.
  Viszont változtatni kell, mert változnak a követelmények, fejlődik a HW, és régebben jónak látszó megoldásokról kiderülhet, hogy nagyon rosszak.
  Egyébként csak egy példa, az XP-t annakidején szénné fikázták, most mindenki szerint jó OS. Az SP2-t szintén szénné fikázták (emlékezz mennyi rémhír terjengett a kompatibilitási gondokról), most mindenki szerint azóta igazán jó az XP.
  Következtetés:
  1. Az emberek mindíg fikázzák az MS fejlesztéseit.
  2. A változások rövid távon nehézségeket okoznak, de hosszú távon sokkal inkább előnyösek.

  Nem mondom, hogy az MS mindent jól csinál, de azért nem lehet őket okolni minden rosszért.
 • BiroAndras #37
  "Magyarazatot nem mellekelek, mas se indokol, vagy tamaszt ala soha semmit sem, beleertve az MS-t is."

  Az MS által közölt adat hivatalos, tehát súlya van. Ha nem igaz, azzal csúnyán lejáratja magát az MS, amire semmi szüksége. A te véleményed csupán vélemény. Idézz nekem valakit, akinek van esélye hozzáférni az adatokhoz, és cáfolja az MS állítását.
  Egyébként a bétákat és RC-ket is rengetegen töltötték le, úgyhogy simán hihető az ilyen mértékű érdeklődés.
  Persze az is hozzájárul a dologhoz, hogy pl. a Dell sokáig csak Vistával adta az új gépeket, és amerikában nem kevesen vásárolnak tőlük.
 • remark #36
  "sok régi szoftver nem működik tökéletesen (99%-ban az adott szoftver hibája)"

  Ezt allitani hogy 99%-ban a windows platformra fejlesztok a benak, nagy tulzas.
  Maskent fogalmazva: az meglehetosen fura, hogy a hozzaszolok 100%-a azt allitja hogy az a bena aki nem tudja kovetni a windows kisebb-nagyobb valtozasait, de soha senki nem ir arrol hogy a szoftveriparra milyen mas hatasai vannak az MS valtoztatasainak azon kivul hogy azok "irdatlan pozitivak, a jelentos mennyisegu ujitas miatt, es gyakorlatilag az MS ujitasai hajtjak elore az egesz ipart". Ez olyan mint demagog szoveggel sikerre vinni egy politika partot.
  Arnyaljuk mar a kepet, kerem szepen!
 • remark #35
  "Valószínűleg már most többen használják, mint a linuxot, annyira nem kell senkinek. Csak az első 100 napon 40 millió licenszet adtak el."

  Az MS kampanyszoveget nem kell ervkent felhozni. Vagy elhisszuk hogy 100 nap alatt es 40 milliot, vagy nem hisszuk.
  Azt hulyeseg allitani hogy a Vista "nem kell senkinek sem", bar ketsegtelen hogy a vallalti ugyfelek nem sietik el a bevezetest. Igy azt sem allitom hogy nem adtal el sok licencet, de az 100% hogy 100 nap alatt nem jutott el 40 millio licenc az _ugyfelekhez_.
  Magyarazatot nem mellekelek, mas se indokol, vagy tamaszt ala soha semmit sem, beleertve az MS-t is.
 • pepe003 #34
  Go Open Source
 • BiroAndras #33
  "win98-xp-ig mindenhol ugyanazokat kelett beállítanom. Most ez hol van a fejlesztéstől????"

  Tudod, az MS erőforrásainak jelentős részét épp arra fordítja, hogy megőrizze a kompatibilitást. Még így is a legtöbb kritika azért éri a nagyobb win feljesztéseket, mert sok régi szoftver nem működik tökéletesen (99%-ban az adott szoftver hibája).
 • BiroAndras #32
  "Hát igen a vistával buktak egy baromi nagyot, mert nem kell senkinek sem"

  Valószínűleg már most többen használják, mint a linuxot, annyira nem kell senkinek. Csak az első 100 napon 40 millió licenszet adtak el.
 • archelf #31
  Szerinted az, hogy nem b***k szét a kompatibilitást minden revízióban már ékes bizonyítéka annak, hogy semmit nem fejlesztenek? LOLLER
  A többi persze igaz, ugyanúgy mint az összes nagy cégre: Nagy hal megeszi a kicsit - szerinted ezt a mondást a MS ihlette?

  AE