40
  • remark #40
    >>> "Ezt allitani hogy 99%-ban a windows platformra fejlesztok a benak, nagy tulzas."
    Sajnos nem túlzás... <<<

    Akkor errol irj, hogy miert nem tulzas. Nem kell az altalanossagokat irni. Az eredeti kijelentesedben a 99%-kal van nagy problema, es en ezt kifogasolom, hogy tulzol. Az MS es partnerei kozott meglevo erdekszovetseg erdekes jatszmakat eredmenyez, mindeket fel fugg a masiktol, es szakitanak is egymas tevekenysegen. Az hogy az MS egyre inkabb raeszmel hogy milyen kritikus az hogy a partnerei kovessek es tamogassak az o elkepzeleseit, es hatarozottan kijelenti hogy a Vista problemaiert a partnerei a felelosek, az egy uj taktika. Meglatjuk bejon-e. Ha engem kerdezel, ezzel sokakat magara fog haragitani.
    De ez csak a politikai resze a dolognak. Ha te ezt a kolcsonos egymasra hagyatkozast ugy jellemzed hogy "Nem mondom, hogy az MS mindent jól csinál, de azért nem lehet őket okolni minden rosszért." vagy hogy 99%-ban a parnerek a benak, es meg linkeket is kepes vagy elokotorni ami szerinted ezt bizonyitja, akkor szerintem nagyot tevedsz, pl. ahogy a kovetkezteteseiddel is:
    "1. Az emberek mindíg fikázzák az MS fejlesztéseit."
    Oriasi csusztatas. Leirod hogy 99%-ban nem az MS a felelos, en ezt kifogasolom, es oda lyukadunk ki hogy az emberek mindig fikazzak az MS-t. Semmi logika nincs abban amit irsz. Te irtad le a magad tulzasat, en csak reagaltam ra.
    "2. A változások rövid távon nehézségeket okoznak, de hosszú távon sokkal inkább előnyösek."
    Ezt a feltetelezest az MS monopol helyezete engedi meg, hiszen az hogy egy beruhazas hosszu tavon tenyleg a megfelelo koltseg/haszon arannyal rendelkezik, ez csak ugy derul ki, ha van mihez hasonlitani (versenytarshoz). Amig nincs mihez hasonlitani, addig ez csak ures frazis. Miert nem azokrol a szegmensekrol beszelunk ahol az MS nincs monopolhelyzetben? Mindjart kiderulne hogy azon kevesebbet toprengenek az ugyfelek mert kisebb a sulya ennek annal ahogy te beallitod, hogy vajon az MS neki nem szimpatikus huzasai vajon hoznak-e hosszutavon... Es miert vonjuk be azokat az MS probalkozasokat amit totalis csodbe mentek at, meg az MS is kihatralt moguluk. Ergo: azert mert az MS most epp a Vista-t erolteti, abbol meg nem kovetkezik hogy erre a projektre is rahuzhato a "rövid távon nehézségeket okoz, de hosszú távon sokkal inkább előnyös" sema. Es miert? Mert ez nem bizonyithato mivel nincs alternativa. Ennyi. Igy lesz az allitasbol feltetelezes.
  • remark #39
    "Az MS által közölt adat hivatalos, tehát súlya van."
    Ugy erted ha beveszik az emberek az allitasokat, akkor az MS jol jar? Igen, ilyen ertelemben sulya van a kijelenteseinek. Ha ugy erted hogy ha hazudik akkor mit szolnak ehhez a reszvenyesek, akkor ne aggodj, amig ugy ferditi a tenyeket hogy azzal a reszvenyesek jol jarnak, addig nem lesz gond. Vagy ugy gondolod hogy esetleg valamelyik allami szerv elszamoltatja? Ugyanmar-ugyanmar. 1991 ota kergetik kulonfele amerikai szervek es semmi eredmenye nincs.
    Szoval milyen "sulyra" celzol?

    "Ha nem igaz, azzal csúnyán lejáratja magát az MS, amire semmi szüksége."
    Ugyanmar... ebereszto! Az MS es Windows márkákat fenyezi, ez nem olyasmi ahol lejarathatja magat, ez az egesz teljesen masrol szol. Amig kevesebben gondolnak utana az allitasainak mint akik gondolkodas nelkul beveszik, az egeszen csak es kizarolag nyer.

    "A te véleményed csupán vélemény. Idézz nekem valakit, akinek van esélye hozzáférni az adatokhoz, és cáfolja az MS állítását."
    Tudod jol hogy senkinek sincs semmi adat a kezeben, hogy lehetne hozzaferni barmihez imi uzleti titok? Az MS-nek van valami a kezeben, es ezeket az adatokat ugy talalja hogy azzal a legkedvezobb kepet alakitsa ki magarol. De ez sose egyenlo az objektivitassal.
    Az meg hogy en mit mindok, az nem lebecsulendo. Azert mert khm "a velemenyem megalapozottsagat hianyolod", meg nem jelenti hogy igazad van. Szoval ha cafolni nem tudod amit irok, akkor ne vagj olyat a fejemhez hogy amit irok az csak egy velemeny, ettol nem lesz kevesebb igazsagtartalma. Amit te irsz, az meg egy masik velemeny. Ha nem tudod igazolni az allitasidat, akkor azt ird. Vagy idezz nekem valakit aki hozzafer az MS adataihoz es igazolni tudja a 40 milliot meg a 100 napot.

    "Egyébként a bétákat és RC-ket is rengetegen töltötték le, úgyhogy simán hihető az ilyen mértékű érdeklődés."
    Feltetelezes. Annak, hogy ki toltotte le az RC-ket, meg annak hogy az MS mit allit hogy mennyi licencet adtak el, semmi koze ahhoz hogy mennyire sikeres a Vista. Lasd az MS kezdeti "az XP-hez kepest 2x-es tempoban terjed a Vista" kijelenteset majd a kritikak lattan a visszavonulot. Amit allitanak az MARKETING a tenyeket meg nem kotik az orrunkra mert az uzleti titok.

    "Persze az is hozzájárul a dologhoz, hogy pl. a Dell sokáig csak Vistával adta az új gépeket, és amerikában nem kevesen vásárolnak tőlük."
    Szokasos kergetozes a fogalmak korul. "Nem ugy van, de azert hozzajarul az is a dologokhoz hogy XYZ." Az az eladasokrol szolo elemzesek is kiemelik hogy az opciok hianya hozzajarul a "magas" eladasokhoz (ami magas nem egyenlo azzal a magassal amit az MS allit). Szoval akkor most kinek az elemeletet igazolod ezzel, a tiedet vagy az enyemet? En azt allitom hogy a nem 40, hanem kevesebb millio nem 100 hanem tobb nap alatt kerult a kozvetitokhoz, es hogy a "fogyott el" az nem azt jelenti hogy ennyi kerult az ugyfelekhez, es hogy ami kikerult az ugyfelekhez (lasd Dell esete, Vistaval szallitanak mindent) az nem maradt mind a gepeken. Ennyi. A lenyeg az, hogy az amit az MS allit az nem mond el semmit arrol hogy milyen sikeres a Vista. Amit az MS csinal, az a szamok kozmetikazasa.
    Ez a tema folytatodik az alabbi linken, ahol talalsz forrasokat is, es bovebb magyarazatot:

    Tobbit leirtam itt: http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1179170677&no=222
  • BiroAndras
    #38
    "Ezt allitani hogy 99%-ban a windows platformra fejlesztok a benak, nagy tulzas."

    Sajnos nem túlzás. Ha láttál már szoftverfejlesztő céget belülről, akkor ezen nem is csodálkozhatsz. Olvasgathatsz pl. itt régebbi írásokat, rengeteg példa van a kompatibilitási problémákara. Képet kaphatsz arról, hogy mekkora erőfeszítésébe keról az MS-nek a kompatibilitás megőrzése.
    A szoftver fejlesztők képességeiről pedig innen lehet tájékozódni.

    "az meglehetosen fura, hogy a hozzaszolok 100%-a azt allitja hogy az a bena aki nem tudja kovetni a windows kisebb-nagyobb valtozasait, de soha senki nem ir arrol hogy a szoftveriparra milyen mas hatasai vannak az MS valtoztatasainak"

    Mint már mondtam, az MS mindent megtesz, hogy minimalizálja ezt a hatást, éppen azért, mert minden felmerülő nehézségért őket okolják (akár ők tehetnek róla, akár nem), és ez negatívan hat az eladásaikra.
    Viszont változtatni kell, mert változnak a követelmények, fejlődik a HW, és régebben jónak látszó megoldásokról kiderülhet, hogy nagyon rosszak.
    Egyébként csak egy példa, az XP-t annakidején szénné fikázták, most mindenki szerint jó OS. Az SP2-t szintén szénné fikázták (emlékezz mennyi rémhír terjengett a kompatibilitási gondokról), most mindenki szerint azóta igazán jó az XP.
    Következtetés:
    1. Az emberek mindíg fikázzák az MS fejlesztéseit.
    2. A változások rövid távon nehézségeket okoznak, de hosszú távon sokkal inkább előnyösek.

    Nem mondom, hogy az MS mindent jól csinál, de azért nem lehet őket okolni minden rosszért.
  • BiroAndras
    #37
    "Magyarazatot nem mellekelek, mas se indokol, vagy tamaszt ala soha semmit sem, beleertve az MS-t is."

    Az MS által közölt adat hivatalos, tehát súlya van. Ha nem igaz, azzal csúnyán lejáratja magát az MS, amire semmi szüksége. A te véleményed csupán vélemény. Idézz nekem valakit, akinek van esélye hozzáférni az adatokhoz, és cáfolja az MS állítását.
    Egyébként a bétákat és RC-ket is rengetegen töltötték le, úgyhogy simán hihető az ilyen mértékű érdeklődés.
    Persze az is hozzájárul a dologhoz, hogy pl. a Dell sokáig csak Vistával adta az új gépeket, és amerikában nem kevesen vásárolnak tőlük.
  • remark #36
    "sok régi szoftver nem működik tökéletesen (99%-ban az adott szoftver hibája)"

    Ezt allitani hogy 99%-ban a windows platformra fejlesztok a benak, nagy tulzas.
    Maskent fogalmazva: az meglehetosen fura, hogy a hozzaszolok 100%-a azt allitja hogy az a bena aki nem tudja kovetni a windows kisebb-nagyobb valtozasait, de soha senki nem ir arrol hogy a szoftveriparra milyen mas hatasai vannak az MS valtoztatasainak azon kivul hogy azok "irdatlan pozitivak, a jelentos mennyisegu ujitas miatt, es gyakorlatilag az MS ujitasai hajtjak elore az egesz ipart". Ez olyan mint demagog szoveggel sikerre vinni egy politika partot.
    Arnyaljuk mar a kepet, kerem szepen!
  • remark #35
    "Valószínűleg már most többen használják, mint a linuxot, annyira nem kell senkinek. Csak az első 100 napon 40 millió licenszet adtak el."

    Az MS kampanyszoveget nem kell ervkent felhozni. Vagy elhisszuk hogy 100 nap alatt es 40 milliot, vagy nem hisszuk.
    Azt hulyeseg allitani hogy a Vista "nem kell senkinek sem", bar ketsegtelen hogy a vallalti ugyfelek nem sietik el a bevezetest. Igy azt sem allitom hogy nem adtal el sok licencet, de az 100% hogy 100 nap alatt nem jutott el 40 millio licenc az _ugyfelekhez_.
    Magyarazatot nem mellekelek, mas se indokol, vagy tamaszt ala soha semmit sem, beleertve az MS-t is.
  • pepe003
    #34
    Go Open Source
  • BiroAndras
    #33
    "win98-xp-ig mindenhol ugyanazokat kelett beállítanom. Most ez hol van a fejlesztéstől????"

    Tudod, az MS erőforrásainak jelentős részét épp arra fordítja, hogy megőrizze a kompatibilitást. Még így is a legtöbb kritika azért éri a nagyobb win feljesztéseket, mert sok régi szoftver nem működik tökéletesen (99%-ban az adott szoftver hibája).
  • BiroAndras
    #32
    "Hát igen a vistával buktak egy baromi nagyot, mert nem kell senkinek sem"

    Valószínűleg már most többen használják, mint a linuxot, annyira nem kell senkinek. Csak az első 100 napon 40 millió licenszet adtak el.
  • archelf
    #31
    Szerinted az, hogy nem b***k szét a kompatibilitást minden revízióban már ékes bizonyítéka annak, hogy semmit nem fejlesztenek? LOLLER
    A többi persze igaz, ugyanúgy mint az összes nagy cégre: Nagy hal megeszi a kicsit - szerinted ezt a mondást a MS ihlette?

    AE
  • sathinel
    #30
    Programozó? Nagyrészt a gyükér MS azt csinálja, hogy felvásárol megoldásokat, progikat, cégeket, utánna meg nem igazán fejleszti, csak ezeket próbálja működő egésszé fejleszteni. Erre jó példa ha valaki registry-t is szokott buherálni. win98-xp-ig mindenhol ugyanazokat kelett beállítanom. Most ez hol van a fejlesztéstől????
  • sathinel
    #29
    )) azért az MS tudja hogy kell saját magát szopatni. A sun adta ki a szövegszerkesztőjét ingyen, mert a world-el felbosszantotta az MS. Az OO azóta is szépen fejlődik:DD Az IBM szopatásával meg csak azt érik el, hogy mégjobban pénzelni fogja a linux-ot. Ha youtube videókat nézitek, az IBM már eddig is sok érdekes videót jelentetett meg az MS-ről:DDDD

    Ha háború lenne, akkor az MS nagyot szívhatna. Az IBM-nek évente több mint 8000 szabadalmával, az egéssz IT ipart fejleszti. Még a Cell is velük készül. IBM-el szórakozni kb annyit tesz mint IT ipart(az egésszet egyszerre) megszívatom...
    MS csak kismiska az IBM-hez képpest.
  • ehhehe
    #28
    Micros~1
    Micros~2
  • sh4d0w808
    #27
    Egy IBM-mel való pereskedésnek nem az a veszélye, hogy nem tudják kifizetni a perköltséget, vagy az ügyvédeket. Az a veszélye, hogy az IBM a hihetetlen mennyiségű bejegyzett szabadalmait valószínűleg megsértette a MS, emiatt díjfizetésre kötelezhető, legvégső esetben pedig a versenyellenes törekvéseik miatt feldarabolhatják a céget. Anno csak azért nem történt meg, mert a Bush-adminisztráció került hatalomra, de nem lesz ez mindig így.
  • assdf
    #26
    De sok hülyeséget olvastam itt. Az IBM meg a Microsoft sosem fogja egymást halálra perelni. Az lehet hogy lesz pár látszat per,csak hogy adjanak a látszatra, meg egy kis erőfitogtatásra aztán ennyi.
    Ilyen nagyságú cégeknél már nem az van hogy majd az egyik csődbe megy mert nem tudja kifizetni az ügyvédeket vagy a perköltséget úgyhogy vicc az egész.
  • GulaSoft
    #25
    Hát igen a vistával buktak egy baromi nagyot, mert nem kell senkinek sem, és most be kell valahonnan szedni a lét, mert ott az a baromi sok éhes programozó száj, amit megint évekig etetni kell, mire megszülnek egy új oprendszert.
  • kev
    #24
    Nem értitek a lényeget. A Microsoft a Linux feletti befolyás megszerzésére törekszik, ezért fizették le a Novell-t is. Minden akciójuk, arra irányul hogy ellenőrzésük alá tudják vonni a Linux-ot.
  • Tetsuo
    #23
    Az IBM nem fogja szétütni az MS-t, ugyanis mind2 cég amerikai és picit magasabb szintről is beleszólnak majd..
  • Tetsuo
    #22
    Azért az eléggé közismert h qrvasok. A világ 1ik legerősebb tudóscsoportja az IBMnek dolgozik.. (a hadi cégeket is figyelembe véve).
  • barii
    #21
    uram ég, hogy egyesek milyen adatokat tartana fejben.. eszembe nem jutna megjegyezni ilyen infot hogy IBM-nek hány szabadalma van:D
  • grobs
    #20
    Egyreszt ne keverd Gates vagyonat az eves arbevetellel. Masreszt az IBM kicsit idosebb ceg mint az MS es mint ilyen sokkal korabban kezdett el szabadalmakat gyujteni. Jelenleg magasan az IBM -nek van a legtobb szabadalma (tobb mint 40 ezer).
  • woker
    #19
    Sajnos rosszul tudod. Pl a 2005. jún. 30.-án zárult pénzügyi év eredménye valamivel 40 milliárd alatt volt, akkor 2006-ra 43-44 milliárdot vártak, mint bevétel (sajnos hirtelen frissebb adatot nem találtam).

    Elég dúrva lenne ha Billy boy-nak 40-50 milliárd dodós éves bevétele lenne :D
  • A1274815
    #18
    "40-50 milliárd közötti joggal mondható"

    Úgy tudom az csak Bill Gates árbevétele volt.
  • woker
    #17
    Szerintem érdemes lenne belemenni.
    Az MS árbevétele még az IBM árbevételének a felét se nagyon éri el (azt hiszem a 90 milliárd dolláros éves bevételhez képest egy 40-50 milliárd közötti joggal mondható "kicsinek" de legalább is lényegesen kevesebbnek).

    Nem csak a HW-ben érdekelt az IBM, nem kevés software-e van, de ha csak azt mondom, hogy DB2 akkor gondolom felsejlik valami (de mondhatnám a lotus programcsomagot). Szerver oprendszernek ott az AIX (mondjuk ez kimondottan csak IBM-es szerverekre).
    Persze ezek nem kimondottan otthoni felhasználóknak hanem vállalati környezetbe (de talán ez jobban számít).
  • A1274815
    #16
    "Továbbá az IBM már egy ideje a K+F-re koncentrál, ha egy olyan "kicsi" cég pattog mint az MS és lobogtat egy szabványt, válaszul kap minimum 10-et."

    Az IBM első sorban HW-nél K+F-fezik az MS meg inkább software cég. De ne menyjünk bele majd meglátjuk, de az MS még iézőjelesen sem kicsi cég, még az IBM-hez viszonyítva sem.
  • woker
    #15
    Többek között abból az "apró" tényből, hogy az IBM a legnagyobb IT vállalat jelenleg (tavaly, hosszú évek óta először tudta megelőzni a céget egy másik cég bevételben, de akkor is csak egy hajszállal). Továbbá az IBM már egy ideje a K+F-re koncentrál, ha egy olyan "kicsi" cég pattog mint az MS és lobogtat egy szabványt, válaszul kap minimum 10-et.
  • googlekereso
    #14
    Elmondom mé ugrál az Ms. Monopolhelyzetet akar magának mint minden más cég.(Gondolom ezt ti is tudjátok)
  • Clarke
    #13
    Nem tom mit ugrál az MS, így is halálra keresik magukat
  • ozric
    #12
    A cikk jól sikerült, nem leszólni akarom, hanem kiegészíteni. Talán nem közismert ebben a témában, hogy Magyarországon vagyunk, és itt a magyar és az EU közös jog az érvényes! Döbbenetes, hogy az amerikai jogrendszert a többség jobban ismeri, mint a hazait. Ha a cikkben felvázolt szabadalmi háború fellángol, akkor szabad szoftver tekintetében két részre is szakadhat a közösség aszerint, hogy az adott országban lehet-e szabadalmaztatni a szoftvert és alkotóelemeit vagy nem. Tudtommal jelenleg csak az USA, Japán és Ausztrália támogatja, a világ többi része nem. Tehát a cikkben tárgyalt téma érdekes, csak nem kellene úgy tenni, mintha minket nagyon érintene.
  • A1274815
    #11
    "Ahahaha :D IBM-nél kezdik nagyon kihúzni a gyufát :) Fél kézzel úgy hazavágja az IBM az MS-t, hogy azután egy "hello world!" sem írhatnak majd nem, hogy operációs rendszert."

    Ezt honnan veszed?
  • woker
    #10
    Ahahaha :D IBM-nél kezdik nagyon kihúzni a gyufát :) Fél kézzel úgy hazavágja az IBM az MS-t, hogy azután egy "hello world!" sem írhatnak majd nem, hogy operációs rendszert.
  • homeless
    #9
    Pedig nem kizárt. A microsoft francia oldalát nemrég törték fel.
  • homeless
    #8
    Az Open-Source közösség sokkal erősebb mint bármelyik cég, szóval ms most nagy fába vágta a fejszéjét.
  • kisb92
    #7
    Ta ta ta damm, előre nyílt forráskód! Fel a háborúra!
  • JZO
    #6
    Talán egyszer belátják, hogy ezzel a szoftverszabadalommal csak egymást és magukat szívatják. Semmi értelmük.
  • Charybdis
    #5
    Majd jól elérhetetlenné teszik a Microsoft.com-ot, mint annak idején a SCO honlapját, hehe. (Najó ezt én sem gondoltam komolyan, de hátha :) )
  • GABOR16
    #4
    ..rengetek sort kitöröltem.. nem akarok "véres" vitát...
  • GABOR16
    #3
    Bár lenne valami... Azt hiszem a Microsoft-ból nem sok maradna... Az ellenállás sokkal erősebb szerintem mint elsőre hitték.. Ha perenli akartak, akkor már elkéstek... Ha komolyan gondolják ezt a hatalmas "mamutot" is felörlő jogi vita fog kezdődni..
    Bocs vegyes érzelemeim támadtak, és nem kívánotam elfogunlt lenni (..ez nehéz..), de.. OS közösség jóval erősebb mint bármikor korábban, és gyorsuló ütemben erősödik, még ha egyesek tagadják is!
  • Sanyix
    #2
    Hűha, ibm is beszáll akkor kaphatnak egy nagy sallert :D
  • Bith
    #1
    lol