Berta Sándor

Újabb MP3 szabadalmi perek kezdődhetnek

Úgy tűnik, hogy néhány nagy vállalatnak komolyan a zsebébe kell majd nyúlnia a következő hónapokban. A Microsoft elleni múlt heti döntésen felbátorodva ugyanis újabb cég indított pert az informatikai konszernek ellen.

Mint ismeretes, a múlt héten egy amerikai szövetségi bíróság 1,5 milliárd dollár bírság megfizetésére ítélte a Microsoftot az Alcatel-Lucent vállalat két MP3 technológiát alkalmazó távközlési berendezése szabadalmának megsértése címén. "A Microsoft elleni ítélet is bizonyította, hogy ebben az ágazatban nagyon sok termék több száz szabadalmaztatott technológiát vonultat fel és akár egyetlen szabadalmi per is blokkolhatja az egész piacot" - jelentette ki Joachim Jakobs, a Free Software Foundation Europe (FSFE) szóvivője.

A szoftveróriás azzal érvelt, hogy nem jogtalanul használja az MP3-as fájlok lejátszását lehetővé tevő technológiát, annak használati jogát ugyanis 16 millió dollárért megvette a német Fraunhofer társaságtól. Szakértők rámutatnak, hogy amennyiben az Alcatel-Lucent nyeri meg a pert, akkor az azt jelentheti, hogy az amerikai-francia társaság minden olyan szoftver-, illetve hardvergyártótól kártérítést kérhet, amely a Fraunhofertől szerezte meg a jogot az MP3-as szoftverre. Ez szakértők szerint több száz vállalatot érinthet. Az elemzők arra számítottak, hogy az Alcatel - Lucent a megnyert per után más konszerneket (Apple, Hewlett-Packard, Toshiba, Intel stb.) is beperel, ez azonban eddig még nem történt meg. Mindeközben bizonyosra vehető, hogy a Microsoft a végsőkig hajlandó harcolni az igazáért.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy ugyan az MP3 zenei formátumot a Fraunhofer Intézet munkatársai fejlesztették ki, azonban az intézmény később együtt dolgozott az AT&T Bell Labs és a Thomson szakembereivel is. Később az AT&T Bell Labs szabadalmi jogai átkerültek a Lucenthez, majd az Alcatel-Lucenthez. A kialakult helyzetet csak tovább bonyolítja, hogy a 7.065.417-es számú szabadalom megsértése miatt a Texas MP3 Technologies amerikai cég beperelte az Applet, a Samsungot és a Sandisket. Az érintett szabadalom tulajdonjoga a Sigmatel birtokában volt, amely ezt 2006-ban kapta meg, de a Sigmatel a szabadalom tulajdonjogát eladta egy szabadalmi ügynökségnek. Vagyis ebből is látható, hogy ezen a területen gyakorlatilag teljes a káosz és amíg nem történnek változások, a nagy konszerneket bármikor bíróság elé citálhatják majd szabadalomsértésekért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #23
    Valószínűleg az, mert az OO olvasni és menteni is tud vele, és ott nincs ilyen gond.
  • dez #22
    Nem az volt a baja az Adobe-nak, hogy csak tölteni tudott (volna) pdf-et, de menteni nem?
  • Sanyix #21
    "Ez most, hogy jon ide? Ha te Ogg Vorbis-t hasznalsz azert vesszem az mp3? Egyebkent egyaltalan nem annyira meggyozo minden esetben az Ogg elonye."

    Ígyvan vesszen, elavult fos, ideje váltani, és mivel a legtöbb ember nem gondolkodik, hát rá kell kényszeríteni őket, az bevált módszer :)
    Egyébként ha neked nem minden esetben meggyőző az ogg előnye, akkor menj fülészhez, mert az audiofil emberek véleménye, és a gépi tesztek bizony meggyőző előnyt mutatnak minőség terén. Nem beszélve arról a már alapból hatalmas előnyről, hogy nyílt forráskódú, és ingyenes.
  • dez #20
    (Csak ne keverd az mplayert, ami egy jó kis multiplatform médialejátszó, a Windows Media Playerrel (WMP).)
  • Sanyix #19
    Ja vicces lesz amikor elkezdik perelni a júzereket, mert mondjuk AAC dekódert raktak fel a windóz média pléjer mellé... tehát full ugyanaz lenne mint a linux esetében, csak más formátummal.
    Ne erőlködjél már ezzel az állandó M$ védelemel, és linux lejáratással, mert nem megy jól.
  • Theodora #18
    PDF ISO szabvány vagy mindjárt az, mégis megfenyegette az Adobe az MS-t a beépítési kisérlettel. Holott abszolúlt jogos igény. Persze azt sem hagyhatta szó nélkül, hogy az MS rivális formátumával kívánja őt kiszorítani. Akkor most mi van?
    Egyébként vesszen az amerikai szabadalmi rendszer. Én csak azt nem értem, hogy kint, hogy lehet fejlődés ilyen szabadalmi rendszer mellett?
    Én sem sajnálom az MS-t, hiszen mint multi, célja a kisebb cégek tönkretétele, felvásárlása, eltiprása. De ez a szabadalmi pereskedések tényleg síralmassak.

    Az MS meg a többi cég helyében (biztos ezt is fogják tenni) keresetet fognak benyújtani annak megállapítására, hogy a Fraunhofer-nek volt-e joga ilyen licencet árulni. Ha volt akkor nem lehet perelni, ha nem volt, akkor pedig a Fraunhofer-t kell beperelni, tönkretenni, hogy a világ véletlenül se tudjon továbbfejlődni.
  • Wittgen #17
    Azért elég gáz, hogy ezt a licenszet az MS megvette, mégis perlik, az mplayert pedig saját kezűleg fejlesztették, annál meg az volt a baj, hogy miért része az op-nak. Tiszta gáz, engem nem zavart a mplayer, hiszen mindig is mást használtam.

    A legegyszerűbb az lenne, hogy kihagynának az op-ból mindent és a felhasználókra hagyni a modolást. Persze az MS a felhasználóbarát környezetért van oda, ez meg nem az lenne. Meg nem hiszem, hogy a userek többsége könnyen moddolná az oprendzserét, azt sem tudnák mivan.
  • dez #16
    Hogy jön ide, hogy jön ide... Ha azonnal nem látod valaminek az értelmét, miért nem gondolkodsz 1-2mp-et (biztos nagyon mererőltelő), hogy esetleg rájőjj? Vagy 10 alatt sem sikerült? Ehh.

    Naszóval, az említett formátumok nyíltak, senki sem kérhet értük jogdíjat, mindössze ezért írtam be. És mellesleg jobbak is.
  • remark #15
    "kár, hogy ez a tény csak akkor probléma, ha a ms teszi bele, ha az apple, vagy más (mp3, pdf, media lejátszó stb) az nem."

    Rengeteg ceg keresztbe pereli egymast, egeszen addig mig egyszer csak egyesulnek. ;-) De meg jo hogy nem az sg.hu-n fogsz ezekrol olvasgatni. A Mattel (jatekgyarto) is beperelte az Aqua-t (zenekar) a Barbie-s szamuk miatt par eve, megse hozza fel senki ezt itt peldakent.

    "Szép dolog az ms utálat, de némi objektivitás is kellene mellé."

    Nincs MS utalat, es ha lenne, az nem lenne szep.
    Amit utalok azok a cegek verseny es fogyasztoellenes dolgai. Az igaz hogy az MS csak egy sok ceg kozul aki hasonlo magatartast folytat. De ez egy MS-hez kapcsolodo cikk, es a mondandom lenyege az volt hogy nehogy nekialljuk az MS-t sajnalni (nyuszikas pelda). Az MS is kihasznalja akit lehet, mas cegek is es mas csoportok is. De itt ez egy MS cikk (vagyhat inkabb MS cikk mint barmi mas), alljak neki szidni a Mattel-t talan? Vagy a Disney-t? Vagy a Wal-Mart-ot? Nem csak az MS fule mogott van vaj. Senki se allitotta az ellenkezojet.

    "Ha rossz dolog, hogy az oprendszerben ezek elérhetők (ritka nagy marhaság, de fogadjuk el) akkor az minden oprendszer gyártót érintsen és ne csak egyet."

    Arrol nem en tehetek hogy az MS-t pereltek be csak azert mert arrol 1.5 milliard dollart lehet lehuzni. Ha egy kisebb ceg a jogtalanul felhasznalt es mas altal szabadalmaztatott modszerbol 100.000 dollar hasznot ert el, akkor szerinted ezt a kis ceget fogjak beperelni, hogy adjon a jogtalam 100.000 haszonbol 20.000-et, vagy az MS-t hogy adjon a billioibol 1.5 milliardot? Senki se hulye itten, a legzsirosabbat kell beperelni. Miert pont az MS ellen fellepoek kovessenek el orbitalis nagy baromsagokat mikozben a kerdeses cegek maguk tovabb folytathatjak jol kitalalt jatekaikat?

    "hogy ki milyen agyszüleményét társitja egy céghez az legyen a saját gondja (meg a pszichológusáé)"

    Kosz. Bantottalak? Majd azokat az irokat es koltoket is kuldd pszichologushoz akik valami metaforikusat talalnak irni.

    "ettől még objektiven nézve nincs alapja az egésznek és valóban a sapka esetére hasonlit az egész."

    Nem ertunk egyet. Az MS azon farkasok koze tartozik aki diktal a piacnak es meghataroz. Nem ragozom tovabb, errol mar sok helyen vitaztunk. Te dontsd el hogy az normalis-e amit az MS es a hasonszoru nagy cegek csinalnak. Ha neked tetszik, az jo. Nekem speciel nem.

    Nekem csipi a szememet ha pl. egy ceg betiltja a lila dinoszaurusz forgalmazasat es megzavarja a gyerekek szamara szervezett szuletesnapi partikat arra hivatkozva hogy a lila dinoszaurusz az az o szimboluma igy jogaban all a szimbolum illetektelen vagy a ceg imidzsehez nem illo felhasznalasat megakadalyozni.
    Ez a pelda megint csak egy vicc lenne? Nem, megint csak nem. Ez megintcsak egy megtortent eset. Ilyen vilagban elunk, es ennel erdekesebb dolgok is tortennek. Csak persze nem kotik az orrunkra (cenzura).
    Te is ezt irod: "Vicces lesz, ha tényleg beindul egy ilyen gépezet és nekiállnak majd usereket is perelni..."
    Majd ha az egymassal marakodo cegek mellett maganszemelyek ellen inditott perekrol is tobbet olvahatunk majd (gondolom nem itt, az sg.hu-n, itt max info-val kapcs. hirek lesznek), akkor majd ujra el fogunk gondolkodni hogy szeressuk-e a cegeket, vagy ne. Erdekeljen-e minket ez az egesz tema, vagy ne.
  • BStage #14
    " Ez nagy kulonbseg. Az MS-nel a ket esetben nem a sapka ugyanaz, hanem az teny, hogy BELETESZI."

    kár, hogy ez a tény csak akkor probléma, ha a ms teszi bele, ha az apple, vagy más (mp3, pdf, media lejátszó stb) az nem. Szép dolog az ms utálat, de némi objektivitás is kellene mellé. Ha rossz dolog, hogy az oprendszerben ezek elérhetők (ritka nagy marhaság, de fogadjuk el) akkor az minden oprendszer gyártót érintsen és ne csak egyet.

    "Az MS nem nyuszi. Inkabb farkas. "

    hogy ki milyen agyszüleményét társitja egy céghez az legyen a saját gondja (meg a pszichológusáé) ettől még objektiven nézve nincs alapja az egésznek és valóban a sapka esetére hasonlit az egész.

    Persze gyűjtést nem kell rendezni a ms-nek, még ha meg is büntetik (ami nem túl valószinű) azt sem érzi meg különösebben, mert a kp(!) készlete 10x akkora mint az egész büntetés, hátmég az egész céghez mérve.