Gyurkity Péter

A Bluetooth miatt perlik a Samsungot és a Nokiát

Három nagyobb gyártó, a Samsung, a Nokia és a Matsushita kénytelen védekezni egy szabadalomsértési perben, amely szerint a cégek engedély nélkül használták fel az egyetemi kutatások eredményeit.

A Washington Research Institute nevű nonprofit szervezet kifejezetten ilyen esetekre szakosodott, többnyire az állami egyetemeken kidolgozott technológiák nem engedélyezett kereskedelmi felhasználása esetén igyekszik keresztülerőszakolni a szabadalmakat. Ezúttal a három nagy gyártót szemelték ki, amiért olyan partnerektől szerzik be a vezetéknélküli eszközökhöz szükséges chipeket, amelyek nem licencelték az eljárást a szabadalom tulajdonosától.

Legalábbis ezt állítja beadványában a szervezet, amely ennek ellenére nem a chipkészletek gyártóit, hanem azok felvásárlóit, a neves vállalatokat szeretné móresre tanítani. Indoklásuk szerint azért döntöttek így, mert a Samsung, a Nokia és a Matshushita jóval nagyobb mennyiségben és nagyobb árréssel ad túl saját termékein, mint a chipkészletek gyártói. Az engedély nélküli felhasználásért, vagyis a szabadalmak - egészen pontosan 4, a Bluetooth technológiával kapcsolatos felfedezés - megsértéséért közelebbről meg nem határozott kártérítést követelnek, de állításuk szerint készek megállapodni.

A szervezet több éve igyekszik megpuhítani a gyártókat és rákényszeríteni őket a licencelésre. Az egyeztetések kudarcba fulladása után nyújtották be beadványukat a bíróságon, de álláspontjuk szerint ez még nem jelenti a helyzet eldurvulását. A többnyire egyetemi hallgatók által kidolgozott megoldásokat ugyanis néhány chipkészlet gyártó annak rendje és módja szerint licenceli, így egy esetleges partnerváltást is elfogadnának a gyártók részéről. A három vállalat például a brit CSR-től szerzi be az alkatrészeket, amely nem rendelkezik a szükséges engedélyekkel, míg a Broadcom igen, így az oktatási intézmény és az őket képviselő alapítvány szempontjából is elfogadható partner lenne.

Az érintett óriások egyelőre nem reagáltak hivatalosan a hírre. A válasz az elkövetkező napokban, hetekben várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #15
    Valószínű ez lesz, bár nem valószínű hogy a bíróságon megállná a helyét a per így most. Ugyanis ezek a cégek részegységeket vesznek, és nyilván benne van a szerződésben (csodálkoznék ha nem így lenne), hogy a beszállítók rendelkeznek az általuk szállított alkatrészek szellemi tulajdonjogával.
  • m4G1c #14
    "a Bluetooth technológiával kapcsolatos felfedezés - megsértéséért közelebbről meg nem határozott kártérítést követelnek,"...
    nem szólni akartak, ezeket is csak a pénz motiválja, csak kissé szerencsétlen módon akarnak hozzájutni. A hotdogos példa kiválóan leírja a tényállást.
  • Ondodo #13
    Hmm... Az ember meg azt hinné, hogy rendes cuccokat raknak az amúgy vagyont érő telefonjába, megbízható forrásból származót, erre telerakják sok vacak, olcsó alkatrésszel. Azt eddig is tudtam, hogy többszörös haszon van egy gagyi NOKIA-n, vagy akármelyik másik gyártó termékén, de hogy ilyeneket is megcsinálnak... Egyébként akkor ez azt jelenti,hogy kevés ugyanolyan pl. NOKIA 3300 létezik, mert márciusban még a "Gagyivagy" gyártótól szerezték be az alkatrészt áprilisban meg már a "Kuvajóóó" cégtől?
    Kicsit off: 3 éves a mostani telóm, (3300) már 5ször volt szervízben, (csak azért nem adom el mert tetszik a hangzása az mp3 lejátszójának) amúgy már eldobtam volna. Vigyázok rá, nem szoktam se dekázni, se fürödni vele, azért szomorú hogy 1-2 év után valamiért nagyon gyorsan el kezd betegeskedni... Érdekes régi 3310-es még mindig bírja,csak új akksi kell bele.. Azokat még időtállóra tervezték, ezeket meg "vegyed az újat köcsög mert nekünk az éri meg"-re tervezték...
  • kvp #12
    "Ez kicsit olyan erzes nekem, mintha az atvertet akarnak megbuntetni: veszel egy szalmanellas hotdogot es teged buntetnek meg a bufes helyett...
    Bar, ha megis, a nokia helyeben visszaperelnem a beszallitot."

    Csak szoltak nekik hogy ezentul vegyenek rendes gyartotol. Ha megteszik akkor az egyetem megkapja a penzet. Ha maradnak a jelenleginel, de az is fizeti a licenszdijat akkor is. Ha nem tesznek semmit, akkor meg a birosag iteli meg a penzt. Ezen az egyetem semmit nem bukhat.

    A dongle gyartok egyebkent foleg broadcom-os chipeket vesznek, routerekben es adapterekben ez a ceg a jobb.
  • htmm #11
    Ez kicsit olyan erzes nekem, mintha az atvertet akarnak megbuntetni: veszel egy szalmanellas hotdogot es teged buntetnek meg a bufes helyett...
    Bar, ha megis, a nokia helyeben visszaperelnem a beszallitot.
  • wOlFbYTe #10
    Miért van szerinted a noname bluetooth dongle hasonló árban, vagy csak kevéssel alatta egy normál márkának?
    Azért, mert ők is a licenszelt alapanyagokkal dolgoznak, de nem a márkát fizeted meg, árkartell mellett.
  • BCs design #9
    mert ők engedéllyel használták fel
    de a nagyok meg néha azt hiszik hogy nekünknem kell betartani a zengedélyeket és más munkáját nyugodtan lenyulhatják
  • m4G1c #8
    A Nokiát telefonfejlesztési-ügyben azért kicsit erős perelni, mert a gsm-technológiától kezdve elég sok dolog "szárad" a lelkükön.(nélkülük nem fejlődött volna ilyen hamar a dolog - egyetemeket is szokásuk pénzelni + a nokia research center is ott van még)
    Mellesleg akkor a noname bluetooth dongle-gyártókat miért nem veszik elő?
  • Yv@n #7
    Tegyük hozzá, hogy a nagyoknak kicsit nagyobb az éves forgalma, úgyhogy nagyobb "kárt" okoznak, tehát több lóvét lehet leakasztani róluk.
  • smv #6
    Kapják csak meg ami jár nekik.