Gyurkity Péter

A Microsoft szabadalmaztatná az RSS-t

Nyilvánosságra hozták a szoftvercég által másfél évvel ezelőtt benyújtott kérelmeket, amelyek az RSS-megoldások levédését hivatottak biztosítani. A tiltakozók mellett megjelentek azok a vélemények, miszerint mindez pusztán óvintézkedés.

A Microsoft egészen pontosan két beadványt juttatott el az USA Szabadalmi Hivatalához még 2005 júniusában, amelyekkel egyrészt a népszerű technológia megvalósítását, illetve annak kiterjesztését szeretnék levédetni. A kérelmeket az általánosan használt 18 hónapos időszak elmúltával csak most hozták nyilvánosságra, a cég azonban nem szeretné kommentálni az egyelőre nem elfogadott beadványokat.

Az első dokumentumban az RSS-tartalmak felfedezését és a feliratkozást részletezik, amelyet a böngészőprogram segítségével hajthatnak végre a felhasználók. Ez magában foglalná a kezelőfelület kialakítását, amelynek révén az egyes tartalmakat rendezhetjük, valamint a böngésző, vagy hagyományos RSS-olvasó segítségével végrehajtott olvasást is. A második beadványban a tartalomkezelői rendszerre térnek ki, amely viszont a hozzáférést könnyíti meg, számos különböző alkalmazáson keresztül.

Többen úgy vélik, hogy a 2005 júniusi időpont nem lehet véletlen, hiszen a cég akkor jelentette be az akkor még Longhorn néven futó Vista RSS-támogatását, az Internet Explorer 7 kibővült funkcióit, és felbukkantak olyan hírek is, miszerint Web feeds néven kezdenék meg a technológia népszerűsítését, amely a megoldások kisajátításával együtt zajlana le. A tiltakozók hangja ezúttal is gyorsan felerősödött, egyesek rögtön kijelentették, hogy a tervvel mindazoknak szembe kell helyezkedniük, akik bármilyen aprósággal is hozzájárultak az RSS felemelkedéséhez.

Mások semleges álláspontra helyezkednek, kiemelve, hogy a Microsoft törekvése a szabadalmak jelenlegi helyzetével magyarázható. Az elgondolás szerint Redmond ezzel biztosítaná be magát a szabadalmi hiénákkal szemben, akik csak arra várnak, hogy néhány per révén vaskos összegeket húzzanak le a cégről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #73
    Csakhogy mivel a vásárlónak sincs alternatívája, így az általad emlegetett cégeknek sem kell alternatíva után néznie. Nem kell attól félnie, hogy a konkurencia valamivel előáll ugyanis az is M$ terméket használ. És ezzel a kör bezárul. Ki tudja a HP a Dell milyen feltételekkel kapja meg az M$ termékeket, mi van a szerződések apróbetűs részébe (amik ráadásul még csak nem is törvénysértőek).

    Az M$ által képviselt technológiák gyüjteményével, egyfajta kvázi szabvánnyal nincs semmi gond. Csak éppen ugyan ezt sokkal hatékonyabban is lehetne működtetni. A szétválasztható technológiákat létrehozó üzletágakat szétszedni, a technológiát nyilttá valóban szabványossá tenni.
    Ez az ami a IT iparnak a legjobb lenne.
  • BlackRose #72
    "Kényszerítve van arra az M$, hogy fejlessze a saját FS-ét."

    Igen, mert számtalan ügyfél számtalan követelést nyújt be az MS-nek, és erre válaszolnia kell, mert az ügyfél ellenkező esetben nem lesz jókedvű. És egy olyan ügyfél, mint pl. a HP, az IBM, a SAp és hasonló... hidd el képes lenne alternatíva után nézni, ha az MS nem elégítené ki a szükségletüket. Különben az NTFS egyedül a ZFS melett néz ki gyengébnek, de csak papíron, ugyanis valós környezetben tökéletesen megfelel minden alkalmazásra és még sokáig úgy is lesz.
    Egyébként meg kell érteni, hogy a Microsoft az egy proprietary technológia amelyben elég sok helyen összefügés található (sokszor indokoltan, de néha "politikai" okokból), pl. AD nem tudom mikét boldogulna el non-NTFS FS-en, de még sok más területen sem lehetne az ember biztonságos, az MS meg így is már túl sok dolgot kell, hogy támogason és ez nehéz, drága és bizonytalan dolog. Sok esetben a választás lehetőségét korlátozni kell, nem azért mert az a jó út, hanem mert a rendelkezésre álló erőforrások nem tesznek mást lehetőve.
  • NEXUS6 #71
    A vitának télleg nincs értelme, de amiről vitatkozunk annak van.

    Megtudja valaki reálisan ítélni az NTFS hatékonyságát? Nem igazán mert nincs alternatíva.

    Kényszerítve van arra az M$, hogy fejlessze a saját FS-ét. Nincs, mert nem fogja senki buzerálniakkor sem ha nem teszi.
    2000-ig FAT-on sínylődött az emberiség nagyobbik része, ugyan ez okból!!!!! A WinFS-t előbb beharangozták, mint valami új FS-t. Aztán kiderült, hogy nem is teljesen az, aztán elhalasztották a megjelenését. Az M$ megtehette mert semmi nem kényszeríti, mert semmi konkurencia.

    Szal nincs értelme?
  • BlackRose #70
    Nézd igazad van, de a kérdés, hogy miért kellene mind ez, ugyanis az ég világon semmi okunk sincs, hogy ext FS-re telepítsük a Windows-ot, sőt még hozzáférni sincs, mert miért kell hozzáférned direkt egy másik OS FS-éhez, szerintem ez éppen olyan problémákat okoz mint a közvetlen kapálás a memóriában. Ha valami kell az ext-ről, kérdezd az ext-et kezelő OS-t és majd az elvégzi amit kell. Nincs az ég világon semmi normális eset, hogy Windows alol ext vagy xyz FS-ben kapáljunk sem fordítva.

    Ezen kívül technikailag igazad van, ha valaki ezt akarja, akkor az nehéz dolog lenne, még ha elméletileg megtehetné is, de sajnos az egész vitátoknak semmi szakmai vagy pontosabban alkalmazási értelme. :)
  • NEXUS6 #69
    El is hiszem, még akkor is ha én magam erre nem lennék képes.;)))
    Csak éppen már napok óta túrom a netet, hogy valami halovány bizonyítékát találjam annak, amit derék ellenlábasom itt próbál bizonygatni.

    Kíváncsi vagyok pl hogy fog a windózos telepítő elindulni, felismeri az ext-es partíciókat, vagy meg is tudja formázni? Nincs-e esetleg valami gond, ami miatt az NTLoader nem fogja bebútolni az OS-t ha az más FS-ű partíción van.

    Valahogy én csak olyan oldalakat találtam a neten, ahol ilyen kérdések közelébe se értek, mert azok a drájverek nem alkalmasak arra, hogy segítségükkel ext-es partícióra valami M$ terméket telepítsünk, (persze egy működő windoz alá bemountolhatunk más FS-ű partíciókat, vagy segédprogival dolgozhatunk velük, ezzel eddig se volt gond).

    Bocs, de béna vagyok.
  • BlackRose #68
    Nexus6, BStage:

    Tudjátok elárulok egy vicces "titkot" - aminek processzora és memóriája van azzal "mindent" meglehet csinálni, persze a kérdés, hogy megéri e a fáradságot? :)
  • BStage #67
    "A m$ nem támogat semmilyen más FS-t"

    persze, hogy nem támogat, nem is dolga, hogy támogasson mások által fejlesztett fs-eket. ő kifejlesztett kettőt, mindkettőt támogatja és api-kat biztosit, hogy bármilyen másikat használj.

    "De ezek a drájverek mindenesetre nem alkalmasak arra, hogy a wint rá telepítsük, arról bútoljunk."

    dehogynem alkalmasak, csak ahhoz, hogy telepiteni tudjad rá, vissza kell slipstreamezni a telepitőkészletben. Természetesen onnantól fogva az egész win supportja megszűnik. De megint hülyeséget irtál, mert meg lehet csinálni.

    "Én arról írtam, hogy javítani lehet a windóz reakció idején különböző tweakeléssel"

    HAZUDSZ már megint:
    "elárulod miket heggesztettél amivel gyorsabban indulnak a programok vagy megint a levegőbe beszélsz? (és persze, hogy azon mi tartott hetekig, mert nekem out of the box is igen gyorsan indulnak a progik xp alatt)"

    Persze, szívesen! Kb eddig tartott, amíg kiirtottam minden olyan felesleges cuccost (pl service-ket)"

    programok indulásáról volt szó.

    "mint az Indexing service szerintem (és mások szerint is) igen is általános teljesítmény növekedést érünk el, pl a progik is érezhetően gyorsabban indulnak."

    nézzél utána butuska, az indexing service lekapcsol, ha használod a géped...

    "Amigát úgy tűnik azóta sem láttál, tehát elbeszélünk egymás mellett, illetve a te esetedben olyanról nyilatkozol amiröl nincs tapasztalatod."

    bagoly mondja...
    azért mégegyszer megkérdezem mitől más az mint a virtuális desktop? Amig ezt nem tudod megválaszolni, addig te ne beszéljél tapasztalatról...

    "aztán utána nézve kiderül, hogy csak arról van szó, hogy az IE-t egyfajta védett módban futtatja a Vista, ammire rajtad kívül senki nem használja a virtualizáció kifejezést"

    ismét hülyét csináltál magadból, gratulálok hozzá. csatolok képet is, hogy legalább képről lássad, hogy miről beszélünk: kép

    jéé, éppen egy notepad-et futtatok virtualizáltan, nem ie és nem protected mode...

    "Aztán össze vissza magyarázkodsz hogy jönnek vagy nem jönnek azok az ablakok (amire én azt mondtam a júzer úgy is mindent leokéz), "

    én magyarázkodok? te beszélsz hülyeségeket, hogy nem működik a technológia, mert ugyis leokézza a user ami felugrik. Én meg elmagyaráztam neked, hogy nincs mit leokézzon ugyanis nem ugrik fel semmi. Ne nem baj, nem ezen múlt, hogy röhejessé váltál

    "Szal minden esetre a nyilatkozataid néhol ellentétben állnak azzal, ami a hivatalos M$ oldalakon is találhatóak"

    nincs ellentétben semmivel, csak a szövegértésseddel van baj. kettőnk közül csak én láttam még élőben vistát (te még az xp-t se ismered) és én konkrét tényekkel (mostmár képekkel) támasztom alá a mondandómat, szemben veled, aki csak fröcsög hülyeségeket.

    "Szal ugyan ilyen stílusban máshol fojtatjuk"

    rendben, majd foLYtathatjuk lámerkém...
  • NEXUS6 #66
    LAST COMMENT
    Úgy tűnik most sem azokra válaszoltál amiket írtam, de nem baj, majd én válaszolok helyetted is;)

    1. Hát igen, a wint nem lehet más FS-re feltenni, csak az NTFS-re és a FAT-ra. A m$ nem támogat semmilyen más FS-t, bár a BARKÁCSOLÁS elöl nem zárkózik el. De ezek a drájverek mindenesetre nem alkalmasak arra, hogy a wint rá telepítsük, arról bútoljunk.

    2.
    Én arról írtam, hogy javítani lehet a windóz reakció idején különböző tweakeléssel. Szerinted a szervizek kikapcsolása ezen nem segít. Nekem viszont más a tapasztalatom, könynebb dolgozni a winnel. Gyorsabban bootol, gyorsabban pattannak az ablakok. És pl az olyan szolgáltatás kikapcsolásával mint az Indexing service szerintem (és mások szerint is) igen is általános teljesítmény növekedést érünk el, pl a progik is érezhetően gyorsabban indulnak.

    Amigát úgy tűnik azóta sem láttál, tehát elbeszélünk egymás mellett, illetve a te esetedben olyanról nyilatkozol amiröl nincs tapasztalatod.

    3.
    Még jó pár évig valóban nem fogok a Vistához érteni, de úgy tűnik az UAC sajnos neked sem az erősséged. Előbb nekiálsz virtualizációról beszélni (#36-os hozzászólásod), aztán utána nézve kiderül, hogy csak arról van szó, hogy az IE-t egyfajta védett módban futtatja a Vista, ammire rajtad kívül senki nem használja a virtualizáció kifejezést:

    Understanding and Working in Protected Mode Internet Explorer

    "Q: Does UAC file and registry Virtualization apply to Protected Mode?
    A: No, UAC Virtualization does not apply to Protected Mode and, therefore, write access to Protected Mode extensions that write to sensitive areas will not be redirected.
    Protected Mode also does not have write access to the redirected or virtual store for system areas. Extensions running in Protected Mode get an Access Denied error when they attempt to write to sensitive system areas."

    - ha valóban ez a szakmád, akkor asszem az ilyenre mondtad, hogy szakmai öngyilkosság (ezt a kifejezést megjegyzem).

    Aztán össze vissza magyarázkodsz hogy jönnek vagy nem jönnek azok az ablakok (amire én azt mondtam a júzer úgy is mindent leokéz), nekem marhára az jön le hogy nem tudod miről beszélsz. Bocs.

    Szal minden esetre a nyilatkozataid néhol ellentétben állnak azzal, ami a hivatalos M$ oldalakon is találhatóak. Lásd pl. a beszúrt szövegben is.

    4.
    "Egyébként igen nagy bajban lennénk, ha a netet (vagy bármilyen világméretű rendszert) csak az mentené meg, hogy csak az x hányada fekszik meg valamitől és nem mind és nem az mentené meg, hogy biztonságosra vannak konfigurálva..."

    Látom kezdesz rájönni a helyzet súlyosságára, amit az M$ hegemóniája jelent a világra nézve!;))) Elhiszed végre hogy nem az újjamból szoptam?
    A Melissa virus elterjedése és a monokultúra kapcsolata

    Nagyon megteccet a stílusod főleg a sok kis animált szmájli, ezért én is beszúrok neked egy kis aranyosat:

    Szal ugyan ilyen stílusban máshol fojtatjuk,

    baráti üdvözlettel: N
  • BStage #65
    "hogy sikeres OS-t írjak de valahogy a körülmények, tudod"

    bár alapvetően erre azt mondanám, hogy akinek egy dokumentált-támogatott api használata egyenlő feladatot jelent egy új oprendszer kifejlesztésével az tökhülye, de a te esetedben én is azt hiszem, hogy a kettő dolog egyenlő nehézséget jelenete neked

    ez a téma részemről zárva, bebuktad ezt a témát is, lásd miket irtál először a winen nem használható más filerendszerekről, majd miután kijavitottalak a "hackelni kell"-es dologgal, aztán kiderült, hogy támogatott apit biztosit az ms hozzá amit ki is használnak.

    "és nem csak ilyen virtuális desktopozást csinál"

    mitől más mint a virtuális desktop?

    " És ahhoz hogy egy teljes képernyős alkalmazásból átjuss a desktopra nem kell a winyódat egy örökkévalóságig kerrektetni."

    mondtam, hogy keress valakit aki ért hozzá, mert nálam semmiféle vinyó tekerés nincs a desktopra váltáskor. Se directx se virtuális desktopnál.

    "Szal szerinted a win az úgy jó, ahogy telepítés után találod, tele minden ótvar felesleges cuccossal/szervizzel, és természetesen ebben az állapotában a leggyorsabb, minden más csak ront rajta. "

    már megint hülyeségeket beszélsz és megint van pofád megváltoztatni amit irsz... te addig arról beszéltél, hogy a programok gyorsabban indulnak service-ek kikapcsolásakor, én meg azt mondtam, hogy ez marhaság, nem indulnak gyorsabban, legfeljebb több ramod marad.

    "most gyünnek azok a felugró ablakok vagy nem gyünnek? Hogy is van ez?"

    tehát már megint olyat fikázol amit nemcsak hogy nem értesz, de még életedben nem is láttad.

    kevered az uac-t a virtualizációval. az uac feldobhat ablakot, ha admin jogosultságot igénylő alkalmazást futtatsz (akárcsak osx-en) a virtualizáció nem dob fel semmit, hiába szeretnéd, a lázálmaidnak nincs sok köze a valósághoz és hiába fud-olsz itt hülyeségeket.

    "Szal a vistában ha jól veszem ki d dolgokat létrehozzák a regisztri meg rendszer fájlok klónjait és kijelölik a proginak, hogy azokba dolgozzon. "

    sajnos még mindig nem érted... nincs szó klónokról, mert ugy elég hamar elfogyna a hely, ha minden virtuális világgal megdupláznád a rendszeret, ráadásul onnantól, hogy megdupláztad a dolgokat, annak már köze nem lesz a valós rendszerhez, igy irni sem tudnál oda. Sikerült kitalálnod egy teljes használhatatlan rendszert.
    De ismét javaslom, hogy inkább próbáld ki, értsd meg, olvass szakirodalmat, aztán fikázzál, mert lassan a huszadik témában járattad le magad.

    "Lehet hogy ennél azért kicsit bonyisabb a dolog, mert ugye windózon semmi sem olyan egyszerű, de ettől kár hasra esni."

    LOL, de szánalmas vagy, azt se tudod miről fröcsögsz...

    "hogy azért végül is ugyan az alatt az OS példány alatt futnak, meg gondolom a bezárásnár, vagy máskor (pl telepítéskor) rákérdez, hogy kívánja-e a lúzer elmenteni a regisztri meg rendszerfájl változásokat."

    szokás szerint hülyeségeket beszélsz... Nem kérdez rá semmire, nem kell semmit leokézni. a program virtuaális világában megtörtént változások maguktól mentődnek, következő nyitáskor ugyanazt a világos kapja vissza. (ja, már megint ki kellett volna próbálni meg utánaolvasni mielőtt fikázol)

    "Ami ecceri júzerneél megint csak OK lesz, és itt meg is van lőve az elmélet."

    már, ha az elméletnek köze lenne a rendszer működéséhez és nem csak a te agymenésed lenne...

    "És hogy ez eddig nem történt meg, tessék szépen megköszönni, a Linuxosoknak"

    lévén, hogy pl a webszerverek piacán linuxból több van mint winből, inkább annak kell köszönni, hogy a világ harmada nem a linux mellett döntött, ha webszerverről volt szó... Egyébként igen nagy bajban lennénk, ha a netet (vagy bármilyen világméretű rendszert) csak az mentené meg, hogy csak az x hányada fekszik meg valamitől és nem mind és nem az mentené meg, hogy biztonságosra vannak konfigurálva...
  • NEXUS6 #64
    És akkor most néhány hír a frontról:

    Kritikus hibák a Vistában.
    A Kaspersky véleménye

    Sajnálom BStage, pedig te mindent megtettél!