Berta Sándor

Szabadalmat sért a Windows, mégsem jár kártérítés

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága által hozott ítélet szerint a redmondi konszern nem tehető felelőssé azért, hogy ha a külföldön készített Windows operációs rendszerek sértik az egyes szabadalmakat.

A határozat értelmében amerikai bíróság előtt csak olyan termékeket vehetnek figyelembe a szabadalmi perekben, amelyeket az Egyesült Államokban gyártottak és forgalmaztak.Az ítélet abban a perben született, amelyet az AT&T indított a Microsoft ellen Washingtonban. A döntés értelmében az AT&T ezek után legfeljebb az Egyesült Államokban forgalomba hozott Windows operációs rendszerek szabadalomsértéseiért követelhet kártérítést a redmondi konszerntől.

Az eredeti eljárásban - amelyet a Microsoft elveszített - a két cég olyan algoritmusok miatt állt perben egymással, amelyek lehetővé teszik a nyelvek kódolását és dekódolását, illetve amelyek lehetővé teszik internetes telefonkonferencia-beszélgetések megtartását. A TrueSpeech és a NetMeeting szoftverek által a technológiát egyaránt integrálta a Microsoft a Windows 95, Windows NT sorozatú, a Windows 98, a Windows Millennium és a Windows 2000 operációs rendszereibe.

Az AT&T azt szerette volna elérni, hogy a világszerte eladott Windows-licencek száma alapján kalkulálják ki a kártérítést, a cég szerint ugyanis a külföldön eladott Windowsok után származó bevétel is a Microsofthoz vándorol. Stephen Breyer bíró elmondta, hogy azért utasította el az AT&T beadványát, mert akkor fennállna annak a veszélye, hogy a jövőben az amerikai szabadalmi törvény hatályát az egész világra kiterjesszék.

A Microsoft képviselői azzal védekeztek, hogy a külföldön értékesített Windowsokat nem az Egyesült Államokban, hanem mindig az adott országokban gyártják. A helyi kirendeltségek csak az operációs rendszer forráskódját tartalmazó lemezt kapják meg, minden más példányt helyben készítenek el. Szakértők szerint az ítéletnek komoly hatása lehet a jövőben az Egyesült Államokban folyó szoftverfejlesztésekre. "Menj Kanadába, vagy ahová akarsz és terítsd szét a szoftveredet onnan a világba" - kommentálta az ítéletet Joseph Miller, az Oregon állambeli Portlandben található Lewis and Clark College jogi professzora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gergod #16
    Ez azért nevetséges. Mindenki orrba-szájba bünteti a Micrsoftot, de ki fizeti valójában ezt a büntetést?? Aki megveszi a windowst.

    at&t jól jár, mert kap egy csomó pénzt szinte a semmiért, microsoft szarik bele, mert áthárítja a vevőkre, minden cég jól jár. at&t helyett lehet bármelyik céget, vagy az EUt behelyettesíteni.
  • Clava #15
    ugyanmár ki tudná megbüntetni a microsoftot annyi lóvé van ott hogy inkább megoldáj peren kívül oszt jóvan mindenkinek... erről ennyit.
  • remark #14
    Kicsit OFF:

    "Hét évvel a megszűnése után kezd kultikus sorozattá válni az M1-en tavaly újra leadott Szomszédok. Lelkes rajongók mazsolázzák ki a sorozat legbugyutább jeleneteit, és töltik fel a YouTube-ra. A toplistások között van például egy korai termékelhelyezéses próbálkozás, amelyben Vágási Feri jogtiszta Windows 95 után sóvárog, ám felesége nem ad rá tízezer forintot."

    http://www.fn.hu/media/cikkoldal/0702/rtl_profital_tv2_156423.php
  • Max Damage #13
    Sztem teljesen logikus, és érhető döntés... Az amerikai jog nem egyenlő a nemzetközi joggal (főleg hogy az alapvető alkotmány eltérő lehet egyes országokban), igenis aki pénzt akar az pereljen minden országban...
  • ProClub #12
    Mint mondottam, félreértettétek. A bírónak az indoklás csak egy mód volt arra, hogy a nemzetközi jogot ne amerikában rendezzék. Nem a kártérítéssel volt a baja, hanem azzal, hogy az amerikai jogrendszerrel próbálja megoldani a nemzetközi problémáját. Mivel az USAban precedenciaper-jogrendszer van, ezek után az összes hasonló dolgot ott lehetett volna rendezni. Ami ugye, nem is igazán tartozik az USA jogrendszere alá.
  • sh4d0w808 #11
    Ennek folyománya az is, ha teljesen véletlenül hasonló rendszert írok, mint a Windows, akkor csak az egybesült államokban tilos forgalmaznom? Ott sérti a micorsops szellemi tulajdonát, máshol nem?

    AGYRÉM!
  • bakagaijin #10
    Öööö, ezt nem Írországban csinálják?

    Cat, szerinted amerikában préselik? Elég valószínűtlen, mint ahogy az is, hogy minden országban a helyi MS szépen megvenné az iszony drága gépsorokat, íróval-szitázóval-dobozolóval. Sokkal inkább annak van értelme hogy mondjuk kontinensenként (vagy még kevesebb) egy-egy van, és utána szállítanak mindenhova. Erősen kétlem hogy az Amerikába szánt windowsokat helyben gyártanák le, ahol mind az emberóra mind az építkezés drága.

    Ha pusztán forgalmazásról van szó, akkor is árnyaltabb a kép. Általában a helyi disztribútornak/láncnak kizárólagos joga szokott lenni az adott országra/régióra, tehát feltételezik hogy az adott országban csak tőlük vásárolnak. (Ez persze nagyon nincsen így, nemrég volt ugye a cikk, hogy Ázsiából hoznak be dvd-ket, mert az olcsóbb; de ilyenkor mondhatják azt, hogy ezt illegálisan hoztad be, nem vállalunk support. Így jártál. Emlékezzetek mondjuk az Electro World-re.) Tehát ezt a számot bemondhatják, és országonként perelhetik, amíg bírják pénzzel... Roppant mókás... :(
  • juzosch #9
    Nem hiszem el, hogy ennyire tudatlanok. Ez színtiszta ostobaság. A forráskóddal van bajuk, és azt a programozók gyártják, nem a cd-nyomók.
  • juzosch #8
    Most akkor a gyártás alatt a lemez nyomását értik? Mert akkor sokan nem is lopják a windowst, hanem csak gyártanak maguknak egyet.
  • ProClub #7
    Félreértettétek. Amerikában forgalmazva VAGY gyártva. Vagyis, az volt a baj vele, hogy az AT&T nem csak az amcsiban eladott lemezek után akart kártérítést, hanem a külföldön eladott lemezek után is. Ergo, az AT&T-nek minden országban külön-külön meg kellene támadnia a dolgot, ha mindenhonnan pénzt akarna.