Gyurkity Péter

A 3DNow! miatt perlik az AMD-t

Egy kisebb amerikai cég szabadalmai megsértésével vádolja az AMD-t. Korábban az Intelt is hasonló okból perelték be, amelynek eredményeként súlyos összeget akasztottak le a processzorgyártótól.

A mostani beadványban az AMD számos processzorát felsorolják, mint a szabadalomsértések látható eredményét. Az intervallum meglehetősen tágas, hiszen a vádak a 3DNow! technológia kapcsán merültek fel, amely már jó ideje megtalálhatók a cég termékeiben. Egy hónapon belül ez már a második alkalom, hogy a processzorgyártó súlyos állításokkal szemben kénytelen megvédeni magát, így igencsak kényelmetlen időszak elé néznek.

A MicroUnity nevű cég állítása szerint a 3DNow! technológiát felhasználó, illetve az Intel SSE-utasításkészletével kompatibilis chipek megjelenése kivétel nélkül kifogásolható. Terjedelmes felsorolásukban több éve megjelent, valamint eddig még be nem mutatkozott processzorok is szerepelnek, kijelenthetjük, hogy az AMD szinte teljes termékvonalát felöleli a lista. A cég a bírósághoz fordult, és eleddig meg nem nevezett kártérítésre pályázik.

Nem ez az első alkalom, hogy a MicroUnity jelentős gyártót perel be kártérítési igényekkel. 2004 márciusában az Intel ellen nyújtottak be hasonló beadványt, amelyben szintén szabadalmaik megsértését kérték számon a gyártón. Ezt követően pontosítottak, azt állítván, hogy a HyperTreading technológiát, valamint az SSE első két verzióját támogató processzorok tartoznak a csoportba. Hosszas vita után végül peren kívül egyeztek meg a céggel, az Intel 2005 nyarán 300 millió dollár kifizetésével simította el az ellentéteket. Ezzel egy időben a Dell, később pedig a Sony került terítékre, ez utóbbi per még most is zajlik.

Kérdés, hogy az AMD milyen sikerrel szerepel a vitában, mennyire tudja megvédeni álláspontját az Athlon, Sempron, Athlon 64 X2, Turion, Opteron, négymagos Opteron, Barcelona és Geode NX chipeket érintő vádakkal szemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #37
    Na ja, mert az a "4 magos" semmi egyéb, mint 2db Conroe egy tokban. Ráadásul egy - ehhez már - lassú buszon, és a memóriát egy további chipen keresztül éri el. Nézd csak meg a memória-igényes alkalmazás-teszteket... Pedig egy ilyen procit főleg arra használják. (Másra meg egyelőre nem nagyon, így a piac apró hányada.) Tehát, hiába került fél évvel előbb a piacra, mint az AMD megoldása, annyival rosszabb is.
  • BiroAndras #36
    Az AMD most épp arra gyúr, hogy ledolgozza ezt a hátrányt (az IBM segítségével). Szerintem minden esélyük megvan rá.
  • arty #35
    sokkal, most nagyon megindult a szekér :) 4 magosuk is eszméletlen hamar lett... és a K8L még sehol... bajba kerül igy az AMD megint :(
  • dez #34
    Viszont várhatóan az Intel előbb vezeti majd be a 45nm-t. De hogy mennyivel...? 1 év, fél év?
  • Sanyix #33
    "Lényegében ez volt egy rövid időszak, amikor az AMD beelőzte vetélytársát" Ez volt a kezdete annak a hosszú időszaknak, hiszen nemsokkal később jött a K7 amivel igencsak beelőzte a vetélytársát, és ez az előzés a core2 megjelenéséig tartott teljesítményben és árban is. Mostmár csak árban, de vajon meddig (valószínűleg a 65 nm-es Amd-k megjelenéséig)?
  • MrImy #32
    Kicsit gyanús számomra! Hogyan tud egy ilyen cég kifejleszteni ilyen technológiákat, amelyre tkp csak a nagyoknak van megfelelő erőforrásuk?
    Lehet, hogy a nagyok miután látták a fejlesztéseik végeredményét megbízták ezt a kicsit, hogy szabadalmaztassa azokat, majd pedig amikor sikerpályára állt a dolog indítson pert és akasszon le dollármilliókat.
    Akár volt vezérek is csinálhatnak ilyen "biztosítékokat" maguknak.
  • dez #31
    Hát, nem is csodálkoznék, ha lenne nekik egy shaderekre vonatkozó szabadalmuk is. Ami kb. így hangzik: "Programozható Shaderek: helyezzünk el néhány egyszerűsített SIMD vagy akár scalar végrehajtóegységet a gpu-ban, ami a rajta futtatott kód által manipulálja a gpu által felhasznált adatokat.", ezek után a működés vázlatos leírása...
  • Gerygrey #30
    Persze, ők fejlesztették ki az Intel meg az AMD pár technológiáját... Aztán ha látják hogy az AMD-t is le tudják húzni lével, akkor gondolom jön a következő per hogy ők találták ki a Windowst meg a vertex shadert, jól kaszálnak a microsoftból meg a videokártya gyártókból. És ha még ez sem lenne elég, akkor istent is beperlik azzal az indokkal hogy nem is ő hanem a MicroUnity teremtette a világot.
  • Black Ice #29
    Egyébként sok olyan kesejű cég van amik szabadalmi perekből élnek...hasznos munkát nem végeznek. Nem fejlesztenek..csak előbb jegyeznek be 5leteket mint a fejlesztő cégek..persze meglesik ,hogy ki mit csinál..és a végén úgy alakúl,hogy JOGOSAN ővéké lesz a szabadalom. Erre vannak az ügynökeik.
  • Indigo #28
    ""Az meg marhára nem számít, hogy megkottyan-e az AMD-nek vagy sem."
    - Pont ez számít."

    Ez így úgy hangzik, mintha teljesen alaptalan vádakkal bepereléném mondjuk billgéccet, mert meg se kottyanna neki ha lehúzom százmilióval. És pont nem számítana hogy igazam van-e vagy nincs... Elég fura elgondolás, nem?