Specker Balázs

Perlik a konzol-triumvirátust

A héten jogi eljárást indítottak a Sony, a Microsoft és a Nintendo ellen, mert - a feltételezések szerint - jogtalanul használtak fel konzoljaikban egy joystick-port szabványt.

Ki gondolná, hogy a játékvezérlők terén ilyen kiélezett harc folyik? A napokban a Nintendót, a Sonyt és a Microsoftot is beperelték, amiért állítólag megsértették a Fenner Investments birtokában lévő alacsony feszültségű joystickcsatlakozó szabadalmát - értesült a gamesindustry.biz.

A felperes vállalat korábban már két hasonló - nagyobb cégek ellen indított - ügyben is szerepelt, és úgy tűnik, mindeddig sikerrel - írja az Ars Technica. 2006 májusában az Alcatelnek kellett megegyezésre jutnia velük, azt megelőzően pedig olyan telekommunikációs nagyvadak bajszát sikerült megrángatniuk, mint a Lucent, a Nortel, a Cisco vagy a Juniper. Bár ez utóbbi többszereplős ügyet végül 2006 októberében elvetették, azonban előtte a Fennernek mindegyik óriáscéggel sikerült paktumot kötnie. Akkor egy mobil alapú fizetési rendszeré volt a főszerep. Persze azt nem lehet tudni, hogy mennyit nyert a Fenner perhadjáratai során, mivel ezek a megállapodások általában a nyilvánosság teljes kizárásával születnek.

A mostani joystick-port ügy egy 1998-ban benyújtott és 2001-ben elfogadott szabványt érint. Az eszköz lényege, hogy a korábbi - legtöbb esetben használt - 5 V-on működő integrált áramkörök helyett egy alacsonyabb feszültségű joystick-csatlakozót tervezzenek meg. "Ezért az energiabarát portnak egy alacsonyfeszültségű integrált áramkörrel kell kiszolgálnia a hagyományos 5 V-os joystick-eszközöket" - olvasható a kérelemben.

A jelek szerint a Fenner úgy véli, hogy a három konzolóriás kifejezetten ezt a csatlakozót másolta le saját termékeiben. Az ügy többi részletéről egyelőre senki nem adott felvilágosítást, mindenesetre annyi bizonyos, hogy jónéhány évig elhúzódhat majd a jogi hercehurca.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Adenoma #18
    semennyiért, ugyanis nem lenne fejlődés, még mindig a kis mechanikus zenélő dobozok lennének a nyerők...
  • Macc #17
    Az a baj, hogy a szabadalmaztatas ebben a formaban ahogy megvalositottak, csak nyereszkedesre jo, es egyaltalan nem a feltalalot, fejlesztot vedi. Egyszeruen olyan penzosszeg a szabadalmaztatas, hogy maganemberkent sokszor lehetetlen megoldani. Na most ha en kitalalok valam egetrengetot (nem olyat, hogy mondjuk 220V-os joy), akkor nem tudom kifizetni a szabadalmaztatast, de amint kiderul, mit talaltam ki, egy elelmes ceg szabadalmaztatja, es en meg dobhatom el a munkamat, es fizethetek a cegnek a szabadalomert. Meg amugyis, jo lenne, ha szabadalmaztatni legalabb ertelmes fejleszteseket lehetne, nem ilyeneket mint ez, vagy hogy piros szinu drotja van a joy-nak.
  • aka #16
  • Theodora #15
    Így van, én már el is küldtem az "ultra-low-voltage joystick port interface" szabadalmát, amellyel 10 év múlva megoldom a megélhetési gondjaimat.
    De ha ez nem lenne elég, akkor is ott a másik "ultra-low-voltage" szókombináció használatára vonatkozó. De a legjobb "szabadalmam" azt írja le, hogy hogyan kell "szabadalmi hiénaként viselkdeni", így az összes szabadalmi hiénát be tudom berelni.
    Apropó a bank rablás, a big-mac evés, a kóla ívás le van védve?

    Egyébként érdemes mehnézni a programokban, hogy mi minden le van védve, megdöbbentő vagy inkább sajnálatos.
    Lehet, hogy létre kellene hozni egy weboldalt az EU képviselők részére, akik támogatnák az amerikai szabadalmaztatási rendszert, hogy mi mindent védtek le "odaát", és ez mennyire meggátolná az EU "szellemi tulajdon rablásból" eredő gazdasági hajtóerejét. De én már azon is csodálkozom ezek után, hogy amerikában van még valaki aki "mer" bármit is fejleszteni, anélkül, hogy ne reszkessen azért, hogy holnap beperelik mert lenyomta a "shift" billentyűt? vagy kirakott egy linket a saját weboldalára, ahonan le lehet tölteni egy állományt?
  • turul16 #14
    Újabb, f*szság.
    Remélem a bíróság megsemmísíti ezt az idióta szabadalmat, és precedens értékű lessz az ügy.
    Vagy én is bejegyzek párat, amiröl tudom, hogy hasznáni fognak a jövőben. :D
    Ha jól látom a bejegyzés, dátumakor már triviális volt, hogy szinte minden feszkót csökkenteni fognak.
  • Filiic #13
    Kösz. Nem tűnik túl nagy ördöngösségnek. Gondolom, ha a kezdeti leírás stimmel a konzolokban találhatóra, akkor már az is technológiájuk másolásának számít. Az pedig elég általános, mondjuk az annak a résznek a lényege.:c) Gondolom, ha maguk megcsinálják, utána kéne nézni, hogy van e szabadalmaztatva ilyen izé.
  • Theodora #12
    http://www.google.com/patents?vid=USPAT6297751&id=sXcIAAAAEBAJ&dq=6297751
  • Filiic #11
    Lehet ebben is csak az áll: "3V alatt működő joy." Leírása: "A joy 3V alatt működik." És ha ezt elöbb leírták és szabadalmaztatták, mint az említett cégek megcsinálták, akkor nincs mit tenni:cS Nem kell konkrét eszköznek lenni mögötte, de még tervnek sem. Úgy tom:c)
  • Tobacco #10
    A ps1 joy 5, és 9 volton ketyeget, de ha a joyok világában akarunk vissza utazni már a jó öreg c=64 is joyal ketyeget, és a nintendo meg a sega is piacra dobot már egy pár gépet. Amugy meg nem hiszem, hogy a mai világban olyan nagy dolog lenne egy saját fejlesztés ezektöl a cégektöl. Mind a 3 cég mögöt komoly fejlesztöi gárda van. És szért perelni mert pont a joyba raktak ilyen extra kis fogyasztásü cuccot. Az összes új mp3-mp4 lejátszó ugyan igy üzemel.

    Holnap rohanok a szabadalmi hivatalba, és bejelentem kitaláltam a cd lemez behelyezést a konzolokba:) és perlek én is mindenkiit :)

    És most olvastam a hirt, hogy a vibrátor feltaláloja is perli a konzol gyártokat, mert a joyok rezegnek :D:D:D:D
  • BCs design #9
    mega lol