Gyurkity Péter

Ismét az IBM-é a legtöbb szabadalom

Nem okozott túl nagy meglepetést, hogy 2006-ban is a Nagy Kék jegyeztette be a legtöbb új szabadalmat, az már sokkal inkább érdekesebb, hogy a cég változtatni szeretne az egész rendszeren.

A legfrissebb adatok szerint az IBM összesen 3651 szabadalommal bővítette eddigi tárházát, amivel sorrendben a 14. alkalommal hódította el az első helyet. A sorban szintén meglehetősen jól ismert, neves vállalatok követik őket: második a Samsung 2453, harmadik a Canon 2378, negyedik a Matsushita 2273, ötödik a HP 2113, hatodik az Intel 1962, míg hetedik a Sony 1810 szabadalommal. A kisebb játékosok ezúttal sem töltöttek be nagy szerepet, amely éppen az egyik indok, amiért az IBM meg szeretné változtatni a szerintük alapjában véve hibás rendszert.

A legfontosabb cél az intellektuális tulajdon védelme, illetve az innováció közötti megfelelő egyensúly kialakítása, vagyis annak elérése, hogy a bejegyzések, a különböző technológiák levédése ne gátolja, hanem elősegítse a fejlődést. Ez jelenleg gyakran problémákat okoz, hiszen a vállalatok közötti viták, bírósági perek igencsak visszafoghatják a valódi munkát, sokszor pedig végzetes következményekkel jár az ellentétek felerősödése. A szabadalmi hiénák eközben azon dolgoznak, hogy minél több céget pereljenek be saját technológiájuk állítólagos megsértése miatt, alaposan megkopasztva a kiszemelt áldozatot.

Az IBM ráadásul maga is bonyolult kapcsolatrendszert alakított ki, hiszen míg egyfelől megfeszítve dolgozik fejlesztéseinek védelmén, a nyílt forráskódú projektek támogatásával éppen ezt a védelmet adja fel. Nem egy esetben előfordult, hogy szabadalmaik használatának engedélyezésével igyekeztek elősegíteni a nyílt fejlesztések sikerét, míg másokat azonnal bepereltek, amint a legkisebb gyanú is felmerült.

Ezen kérdések rendezésére hívja életre a cég az Inventor's Forum elnevezésű platformot, ahol a legkisebb szereplők, akár egyéni feltalálók is megszólalhatnak, kifejtve véleményüket a jelenlegi rendszerről, az esetleges tervekről annak megváltoztatására. Az első online találkozó időpontját ma ismertetik, idén várhatóan több alkalommal tartanak vitákat a kérdésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dondore #6
    persze. van melegek honapja.
    haha
  • Praetor #5
    Ez igaz, az IBM talán a leginnovatívabb nagyvállalat. És nem a szabadalmainak a száma miatt.
  • dez #4
    Az IBM szabadalmainak nagy része valódi új felfedezés, v. speciális fejlesztés.
  • sailor470 #3
    Hmm... ki is a harmadik ????? :)

    "harmadik a Canon 2378, harmadik a Matsushita 2273,"

    Nem csak gyűjteni kellene a szabadalmakat hanem széles körben alkalmazni...
  • Vorpal #2
    Elég fura lenne ha nem igy lenne.
  • AranyKéz #1
    Na mi van, csak nem baszogatják az IBM-et is szabadalomügyben ?