Gyurkity Péter

Microsoft - Novell vita a szabadalmakon

Még egy hónapja sincs, hogy a két cég szövetséget kötött, ám máris összevesztek egy fontos kérdésben. A vitát Steve Ballmer kijelentése indította el, amelyre a Novell nyílt levélben válaszolt.

A két cég a hónap elején paktált le, mégpedig azzal a céllal, hogy közös kínálattal, reklámokkal és szoftveres megoldásokkal (virtualizáció) javítsák a két platform közötti átjárhatóságot, a dokumentumformátumok közötti kompatibilitást, valamint hogy elkerüljék a költséges szabadalmi pereket. Utóbbi a jelek szerint máris kényes kérdéseket vet fel, hiszen Ballmer vezérigazgató túlontúl harcias kijelentései kapcsán máris egymásnak estek a friss házasok.

Ballmer beszédében bírálta a nyílt forráskódú platformot, valamint a Linux felhasználókat, hangsúlyozva, hogy a Microsoft által bejegyzett szabadalmakat használják fel engedély nélkül. Ezek után felszólítást intézett a Red Hat felé, hogy ők is kössenek hasonló megállapodást Redmonddal, a cég azonban egyelőre nem látja értelmét egy ilyen paktumnak. A beszédet azonban a Novell sem hagyta szó nélkül, és maga Ron Hovsepian vezérigazgató válaszolt nyílt levélben az elhangzott kijelentésekre. Ebben többek között kiemeli, hogy soha nem fogadták el Ballmer érveit, miszerint megsértették volna a Microsoft szabadalmait, és maga a megállapodás sem erről szó.

Erre viszont már a Microsoft válaszolt órákon belül, mégpedig egy hasonló levében, aláírás nélkül. Ők úgy vélik, hogy a szövetségben nem kell feltétlenül egyetérteniük, pontosabban az aláíró felek azt fogadták el, hogy nem értenek egyet a szabadalmi kérdésekben.

A felhasználók számára a megállapodás megbízható megoldást jelent, amely egyfajta hidat képez a nyílt forráskódú és a kereskedelmi szoftverek között. A levél szerint a Microsoft tiszteletben tartja a Novell véleményét, ám ők mégis más álláspontra helyezkednek.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy többen máris a megfelelő válaszon dolgoznak, többek között a GNU licenc módosításával. Egyes szervezetek ugyanis attól tartanak, hogy a Microsoft perekkel kényszeríti majd hasonló megállapodások megkötésére a többi disztribútort, a végeredmény pedig egy, a szoftvercég által uralt terület kialakulása lesz, amelyben nem sok esélyt adnak a valóban nyílt projekteknek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ttt ttt #13
    Nem tudom ki gondolta azt, hogy két rivális cég üzleti megegyezése sírós-rívós nyakba borulás lesz. :P
  • argento #12
    Kiváncsi vok, hogy ebből mi lesz a végén. Vagy megeggyeznek, vagy az nyer akinek jobb ügyvéd csapata van. :)
  • zemy #11
    Arról, hogy a Windows mit talált ki, meg mit nem:
    http://prohardver.hu/cikkek/2006-10-07/it_legendak_bill_gates/

    "Érdekes tények tehát: nem a Windows volt az első grafikus rendszer, ráadásul még PC-n sem a Windows volt az első, sőt a nagyvárosi legendákkal ellentétben a „windows” elnevezés sem Gates-től származik. Az ablakok és legördülő menük a Xerox, illetve az Apple fejlesztései, sőt a Microsoft első üzleti sikerének alapjául szolgáló DOS-t egész egyszerűen megvette, majd továbbértékesítette a Microsoft feje. Akár rokonszenves nekünk, akár nem, a Microsoft és Bill Gates sikertörténete egy igazi „kapitalista” sikertörténet."
  • BlackRose #10
    Nem feltételezek én semmi rosszat... sőt sokan MS-esnek tartanak :) de mindentől függetlenül itt az üzleti célok a fontosak, és a Microsoft egy üzlet, egy cég, egy cég meg kimondottan és ezt meg kell MINDENKINEK tanulni, azért létezik, hogy pénzt keressen. És a Microsoft itt tökéletessen teszi a dolgát. Különben én se nem itélem őket el, se nem tartom őket piszkos játékosoknak, azt a naiv életkort már kinőttem, a Microsoft mindent megtesz amit kell, hogy megvigyázza és gyarapítsa a tőkét amelyet a Windows képvisel, és ha én MS részvényes lennék akkor éppen ezt várnám el Ballmertől, megjegyzem teljesen jogosan. A Novell persze ugyanezt kellene csinálja, csak már többször elmondtam, hogy a Novell vezetősége valahogy mindég idióta, nem tudom elképzelni, hogy egy cég annyi kárt tegyen a részvényeseinek mint a Novell tett a mult 20 évben és még mindég meglegyen.

    Ha belegondolok, hogy mekkora előnyük volt a network OS és a directory serverek piacán és azt a Microsoft az NT-vel gyakorlatilag elfújta, hát nem tudok csodálkozni... Most van a kezükben egy csiszolt Linux disztró amit egyébként nagy pénzért vettek, pedig fejleszthettek volna maguk is, de ugye nem vették észre, hogy a Linux jó üzlet mindaddig mig nem lett jó üzlet, vagyis rövidlátóak voltak. A UNIX-ot is alapjában megrugták amikor egy ideig a tulajdonuk volt, ugyanakkor a WordPerfect sorozatot is hagyták elveszni, szóval a Microsoft nem kaphatott volna ügyetlenebb ellenfelet még legszebb álmaiban sem. Most ami siralmas, hogy mindezt a Novell úgy szúrta el, hogy volt és van neki kiválló fejlesztői gárdája, és ez a fejlesztői gárda egy másik cégnél (pl. IBM vagy miért ne Microsoft) olyan eredményeket ért volna el, hogy mindenki csodálkozna rajtuk, viszont a Novell-ben, hát ott csak hiába fejlesztik a jó dolgokat, éppen úgy mint annak idején a Xerox, a vezetőség nem tudja mit kell tenni, és baklüvések a baklövéseket követik...
  • dez #9
    Ők egyszerűen a saját érdekeiket nézik. Csak kár, hogy szemben állnak a fél világgal. :D
  • mogyi925 #8
    Szegény-szegény MS. Ellopták tőlük az ablakozást, amit ők találtak ki, a parancssort, amit szintén ők találtak ki (ráadásul a VMS olyan szinten leutánozta a MS-t, hogy még a futtatható file-okat is EXE-nek hívják VMS alatt), a webes keresést, amit ők találtak ki, az instant messageing-et, amit szintén ők találtak ki, az online zeneboltokat, amit ők találtak ki, lekoppintották a .NET-et is Java néven, pedig azt is a MS találta ki, sőt a szemét rohadt Linuxosok nem átallottak passziánsz-programot is írni. A grafikus böngészést is lenyúlták szegény MS-tól, annyira sajnálom, hogy minden eredeti ötletüket elkezdik másolni az összes létező platformon.
  • DjDano #7
    könyörgöm, miért kell mindig a legroszabbat feltételezni a MS-ról... ez már népbetegség
  • BlackRose #6
    Excentrikus, viszont koncentrált, összpontosított és előreláthatatlan, meg persze inteligens is. Ez szerintem nem pszihológiai betegség, mégha sok emberben visszautasító érzelmeket is gerjeszt. Ballmer egy komplex személyiség akinek bolondos viselkedése nagyon de nagyon tévesztő. És hidd el senki sem szeretné az ellenfelének, éppen azért mert veszéljes és ütőképes minden szempontból, és nem fél, olyan módszereket is alkalmazhat amelyeket a legtöbb ember komolyan megkérdőjelezne, Ballmer viszont megragadja, általában tudja, hol van a jogi határ de nem azért, hogy ne lépje túl, hanem azért, hogy egésszen a határig mennyen és ha lehet akkor azon túl is.
  • BlackRose #5
    Persze... a Novell azt hitte, hogy a Microsoft most majd kinyírja a Windows-ot és a Linux-ot fogja támogatni. A Microsoftnak két célja van, az első a Linux terjedésének lassítása (mert azt tudják, hogy megállítani nem lehet), és hogy a Windows ügyfelek boldogok legyenek, mert követelik, hogy a Linux befektetéseik is teljes mértékben a Windows infrastruktúrában működőképessek legyenek. Ennyi a Microsoft teljessen normális és logikus célja és stratégiája. A Linux terjedésének lassulását némileg elérhetik a Novell lejáratásával, valamint ez idővel pénzügyi gondokat is jelenthet a Novellnak. A RedHat a másik oldalon okossan kivár, és bőviteni tudja majd üzletét részben a Novell kiesése miatt, viszont nem olyan tempóban mint ahogy a Novell tehetné (mert a Novell-nek sokkal kidolgozotabb üzleti kapcsolatai vannak). Ez persze részben lelasíthatja a Linux terjedését az üzleti szférában. A másik oldalon meg az interoperabilitás kulcsa is a Novell kezében van, ugyanis a Microsoft világ a .NET Framework és a Novell fejleszti a Mono-t, a másik interoperabilitás a webszolgáltatások de ezt már megkaparintották a SUn és IBM-el való együttműködésben. Szóval a Linuxnak ez szerintem jó (ugy sem szeretném és az igazi hackerek sem, ha holnap a Linuxból is Vista féle "consumer stupid" rendszer lenne), viszont a Novell-nak rossz. A Microsoft meg megkapja kb. azt amit ebben a pillanatban megkaphat, az interoperabilitást, a single enterprise linux vendort (RedHat) és a terjedés lassulását. Persze ez a hobistákat és a free as beer and freedom linuxokat nem érinti, bár nem nagyon.
  • zemy #4
    Van egy híres magyar pszichológiai teszt, a a Szondi-féle ösztöndiagnosztikai teszt. A vizsgált személyeknek hat sorozatból, azaz 8-8 fényképből kell kiválasztania két-két rokonszenvest, ill. két-két ellenszenvest. A képek mindegyikén ösztönbetegségben szenvedő ember fényképe látható (homoszexuális, szadista, epilepsziás, hisztériás, katatóniás, paranoiás, depressziós, mániás). Kérem válassza ki, hogy Steve Ballmert hova sorolná :)