Napi Online

Vityi Péter a Vista bevezetéséről

A legfontosabb érv a Windows Vista bevezetése mellett a versenyképesség növelése - állítja Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója. A Microsoft mindent megtesz azért, hogy a magyar fejlesztők innovatív ötletei ne vesszenek kárba - mondta a vezető, akit a Vista piacra dobásának kapcsán kérdeztünk.

Aki nem elfogult a Microsofttal szemben, az elismeri, hogy a Windows XP kiemelkedő színvonalú operációs rendszer. Milyen szempontok játszottak szerepet az utód, a Vista fejlesztésekor?
- Sok tapasztalatot szereztünk az előddel, az XP-vel. A termékfejlesztések elindításakor az első szempont mindig az, hogy a technológiai fejlődés mit fog lehetővé tenni a jövőben. Már ma kell tudni azt, hogy a jövőben milyen igények lesznek, milyen helyzetekre kell felkészülni a számítógép használata során. Napjainkban természetesnek tűnik a széles sáv használata, de öt évvel ezelőtt, amikor az XP megjelent és az ADSL elkezdett terjedni, nagyon kevesen látták előre, hogy a hálózatba kötött számítógépek elleni támadások száma drasztikusan nőni fog. Nagyon gyorsan kiderült, hogy az XP erre nincs felkészítve, ezért adtuk ki a második szervizcsomagunkat.


Vityi Péter
És ekkor dőlt el, hogy a javítócsomagokat nem CD-n kell eljuttatnunk a felhasználóinknak, hanem az interneten keresztül. Ma már ez a természetes, három évvel ezelőtt viszont sokan vitatták a megoldást. Mára a többi szoftvergyártó is online bocsátja ki a biztonsági frissítéseket, még a linuxos disztribúciók is. Sőt, akik biztonsági szempontból értékelik a szoftverfejlesztők munkáját, azok is előnyként veszik figyelembe a javítások automatizált letöltését.

Ezek szerint a biztonság további fokozása volt az elsődleges cél.
- A biztonság fokozása is nagyon fontos cél volt, de amikor megvizsgáltuk, hogy milyen környezetbe fog érkezni a Vista, akkor azt láttuk, hogy olyan mértékűvé válik, vált a multimédia-konvergencia, amelyre fel kellett készíteni a szoftvert. Ha áttekintjük a különböző felhasználási arányokat, akkor például azt tapasztaljuk, hogy az egyetemisták körében a legkiemelkedőbb felhasználás a zenehallgatás. A digitális képalkotás területén is - ami ugyancsak az utóbbi öt évben gyorsult fel forradalmian - hihetetlen mennyiségű adat keletkezik, tehát nagyon nem mindegy, hogy az operációs rendszerek hogyan kezelik ezeket az eszközöket, a keletkező adathegyeket. Említettem már a szélessávú internet markáns terjeszkedését, ami minden bizonnyal tovább fog folytatódni, miközben egyre többen válnak a mobilinternet felhasználóivá. Ezekre a kihívásokra mind-mind reagálni kellett a Vista fejlesztésekor.

Hallani azonban olyan hangokat is, hogy bár a Vista felülete megújult, sok újdonságot nem tartalmaz.
- Rengeteg olyan innovációt építettünk a Vistába, amit a felületes szemlélő észre sem vesz. Ilyen például, hogy különböző alhálózatokhoz automatikusan lehet kapcsolódni, hogy a drót nélküli hálózatok közötti barangolás problémamentesen működik. De az sem látszik egyből, hogy a Vista fel van készítve a digitális tv-adások és a HDTV fogadására is. Továbbá vannak olyan innovációk a Vistában, amelyeket ma még azért nehéz látni, mert a fejlesztőknek szólnak; az ezt kihasználó fejlesztői alkalmazások majd csak később fognak megjelenni. Az egyik ilyen a Windows Presentation Foundation, ami sokkal egyszerűbbé teszi a grafikus alkalmazások létrehozását. Ezek elsősorban olyan webes alkalmazások lesznek, amelyek teljesen új minőségű felhasználói élményt fognak jelenteni. És van egy csomó innováció, ami a nagyvállalati környezetben használható ki.

Sorolna ezekből néhányat?
- Megvizsgáltuk, hogy a vállalati környezetben a számítógép használata közben milyen típusú problémákkal és költségtényezőkkel küzdenek az üzemeltetők, s hogy ezeken hogyan lehet javítani. Vegyük például a telepítést, a karbantartást. Nagyon nem mindegy, milyen gyorsan lehet teríteni a szoftvereket öt-tízezer gépre, hogy mennyire lehet kontrollálni a munkaállomásokon folyó munkát. Vagy itt van az a tipikus felhasználói, üzemeltetői probléma, amikor az alkalmazott dolgozna, de "állítólag" nem működik semmi. És kezdődik a vita, hogy miért.

Az informatikusok állítják, hogy 99 százalékos a rendelkezésre állás, a felhasználó meg sorolja, hogy mikor mi nem működött. Olyan kiterjedt naplózási rendszer van a Vistában, amivel könnyen nyomon lehet követni a rendelkezésre állást. Az üzemeltető egyből látja, hogy amikor a felhasználó hibát jelez, akkor a gépe nem működik, a hálózat nem működik, a szerver nem működik - vagy a felhasználó egyszerűen nem tudja használni a szoftvert...

Ezt imádni fogják a rendszergazdák!
- Mi is ezt gondoljuk. Ráadásul hamarabb meg lehet találni a hibát és elejét lehet venni a vitáknak. És ez nemcsak az üzemeltetőknek jó, hanem a felhasználóknak, a vállalat vezetőinek is. Mindezen túl úgy érezzük, hogy az az innováció, ami megtestesül a Vistában, az egész iparág számára értékteremtő.

A Microsoft arra törekszik, hogy ne csak maga legyen innovatív, hanem az egész iparág is. Magyarországon sokat teszünk azért, hogy az itthoni felhasználók minél jobban megismerkedhessenek megoldásainkkal, programjainkkal, s ezeket az eszközöket minél jobban ki tudják használni új értékek, tartalmak előállítására. Törekszünk arra, hogy ne csak eladjuk a termékeinket, hanem egy partnerstruktúrán keresztül legyen, aki az új technológiáinkat a lehető leghamarabb megtanulja és ezáltal képes új típusú termékek fejlesztésére.

A napokban jelentették be, hogy tárgyalásokat folytatnak a Budapesti Műszaki Egyetemmel, ahol létrejöhet egy innovációs központ, ami a microsoftos technológiákkal kapcsolatos képzések és fejlesztések központja lehet. Igaz a hír?
- Valóban tárgyalunk az egyetemmel, hiszen ott nőnek fel azok a fiatalok, akiktől az igazi innovatív ötletek várhatók. Már ma is több egyetemen segítenek a munkatársaink, a Műegyetemmel karöltve megalapítandó Microsoft Innovációs Központtal pedig egy olyan létesítményt szeretnénk létrehozni, amelyben az egyetemi szakemberek adnák azt a stabil szakmai hátteret, amire építve mind speciális oktatási, mind konzultatív segítséget tudnánk nyújtani azoknak a cégeknek és magánszemélyeknek akik új, életképes ötletekkel állnak elő. Abban próbálunk közreműködni, hogy a megvalósítás a legújabb technológiák segítségével történhessen. Remélhetőleg a törekvésünk találkozik majd azokkal a kormányzati lépésekkel is, amelyek ennek a gazdasági oldalát is támogatják.

Ön szerint miért érdemes a Vistára váltani? Egyáltalán miért érdemes az egyre újabb és újabb szoftverekre pénzt áldozni?
- A legfontosabb érv a versenyképesség növelése. Az új termékeinkbe egyre több szolgáltatás, tudás, intelligencia épül be. A szoftverfejlesztők, akik az egyes vállalatok egyedi igényei alapján fejlesztenek megoldásokat, sokkal jobb szoftvereket tudnak létrehozni, hiszen nem az alapokkal kell foglalkozniuk. Az idejüket például nem egy adatbázis-kezelő megírásával kell tölteniük, hanem az egyedi iparág specifikus vagy vállalati alkalmazásának fejlesztésével. Például ha egy társaság HDTV minőségű videokonferencia-megoldást kíván fejleszteni, akkor támaszkodhat a Vistában meglévő HDTV-képességekre, így a fejlesztés ideje, költsége is alacsonyabb lesz, ami a végtermék árában is megmutatkozhat. Szerintünk szoftvereink használata olyan, mint egy win-win játék, azaz nyer vele a felhasználó, a fejlesztő és persze nyerünk mi is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • remark #74
    Szerintem most mar itt is errol beszelunk: http://www.sg.hu/cikk.php?cid=52504
  • BiroAndras #73
    Én is azt mondom, hogy az emberek nem tudnak, és nem is akarnak önállóan dönteni. Nekik az a kényelmes, ha más dönt helyettük, akit majd szidhatnak a fórumokon. De ezt azért nem lehet a végletekig kihasználni, főleg olyan termékek esetén, amit nagyon sokat használnak. Ha egy termék tényleg szar, és van jobb alternatíva, az értelmesebb emberek váltanak. Pl. az ismerettségi körömben a FireFox használók aránya kb. 95%.
  • remark #72
    Javitas: Azaz az MS NEM azert ilyen, mert kiszolgalja az igenyeket, HANEM azert ilyen, mert számára ez a legkedvezobb.
    (Utolag beszurt mondat rulez.)
  • remark #71
    Nagyszeruen tudsz elbeszelni amellett amirol en irok. Ugyhogy igazad van, az egesz beszelgetes igy csak idopocsekolas. Azert vegezetul meg arrol hadd irjak valamit ami szamomra a legfontosabb dolog az MS-sel kapcsolatban, es amit te kitartoan cafolsz:

    Sokan vannak azok akik szerint a cegek es nem maguk az emberek hatarozzak meg a lehetosegeinket. (Azaz az MS azert ilyen, mert kiszolgalja az igenyeket, es nem azert ilyen, mert számára ez a legkedvezobb.) Azt vedd figyelembe, hogy az emberek nem is tudnak arrol hogy meg vannak etetve. Ebben a tudatlan allapotban elkovetett valasztasaikra tevedes azt mondani hogy ezt ok akartak, ok valasztottak. Sok esetben ha tudnak hogy mit valasztanak, latnak az osszefuggeseket, mashogy dontenenek. Foleg ha nem csak egyfele megoldast kinalnak fel nekik.
    Arrol hogy amit fentebb irok az milyen mertekben van jelen a vilagban, sokat (egyre tobbet) lehet olvasni. Tudom hogy ez folyamatosan vita targyat kepezi azaz a megvadoltak cafoljak hogy ok a fogyasztokat/valasztokat szant szandekkal becsapnák, de aki leegyszerusiti a helyzetet azzal hogy kimondja hogy mindaz amit az emberek meg- vagy bevesznek azt onszantukbol teszik 1) az maga is a lehetosegeket determinalo cegek/kormanyok stb. embere 2) az maga is meg van vezetve, es egy a buta becsapottak kozul.
  • BiroAndras #70
    Na asszem én itt kiszállok, ennyi időm nincs.
  • BiroAndras #69
    "Azt kellene vegre megerteni, hogy kotelezo valtani."

    Sokan még most is win2K-t (sőt, 9x-et) használnak. Tehát kísérletileg bizonyított, hogy nem kötelező váltani.

    "Ez semmire se erv. Kit erdekel az 5 ev, es kit erdekel az XP??? Vannak az igenyek, van a koltsegvetes, es vannak a beszallitok."

    Pontosan. Az igények emelkedtek, de a technológia is fejlődött. Relatíve olcsóbb most Vistához gépet venni, mint annó XP-hez.

    "Ha az MS kiharcolja maganak a monopolhelyzetet es diktalja az arakat, a szolgaltatasokat, a roadmap-et stb. akkor hogyan is tudom a legkevesebb penzbol a legtobbet kihozni azzal hogy a szamomra megfelelo szolgaltatast veszem meg a szamomra legalacsonyabb aron?"

    Az MS monopolhelyzete annak köszönhető, hogy a vásárlók a win-t választották az alternatívák helyett, és még ma is azt választják.
    Ha komoly igény lenne másra, akkor lenne más. Ha a linux-ra lenne igény, akkor már sok évvel ezelőtt átvette volna a vezetést, vagy legalábbis sokkal elterjedtebb lenne (lásd: FF vs. IE).

    "Az hogy te nem tudsz a magad igenyetol, az ugyfeleid (ugyfeleitek) igenyeitol"

    Az MS történetesen komolyan foglalkozik az ügyfelek igényeivel. A vállalati és az otthoni felhasználókat is beleértve.

    "Leirtam ezerszer hogy van akinek megfelelhet az MS X termeke, de ha egyszer nincs verseny, akkor nincs verseny"

    Szinte mindennek van alternatívája. Arról meg már nem az MS tehet, hogy azok nem elég jók.

    "Nem fogod fel, hogy vannak esetek mikor nem kellenek a plusz megoldasok."

    De felfogom. De már leírtam, hogy miért nem lenne jó egy komponensenkét emgvásárolható rendszer. Ha autót veszel, akkor se döntheted el, hogy neked nem kell pl. ABS. Az van bene és kész.

    "A cegem azt hangoztatja hogy az ugyfelek meglevo beruhazasait vedeni kell, azt tamogatni, es nem szantszandekkal eroszakosan elavultta tenni."

    Történetesen ez az MS legfőbb startégiája. Mindent megtesznek azért, hogy a régi szoftvereid menjenek az új win-eken is. A hardver kevésbbé számít, mivel egyrészt úgyis rendszeresen cserélik, másrészt nagyságrendekkel kisebb a költsége, mint mondjuk egy vállalatirányítási rendszer cseréjének.

    "Egy pelda: van egy ezer eves vezionk, asszem tobb mint 10 eve jott ki. Sok ugyfelunk hasznalja, es nincsenek valtasra kenyszeritve."

    A Vistán futtathatsz DOS-os progikat is, meg szinte bármit, ami jól lett megírva.

    "Van tamogatas a mai napig pl. uj DB verziokat vagy uj OS-eket is tamogat, sot uj ficsorok is jonnek ki ra, pl. lehet hasznalni webes feluleten keresztul. Egy 10+ eves program amit bongeszon keresztul hasznalsz... Igen, tudom, mindezt azert tehetjuk meg, mert van ra fizetokepes kereslet."

    Gondolom ti nem ingyen támogatjátok a 10+ éves verziót. Ha a win SP-k fizetősek lennének, lenne még támogatás a 3.1-es win-re is. Az MS is támogatja a win-eket amíg van értelme (a 2K támogatását is meghosszabbították).

    "Ne velem fizettesse meg a sajat tevedeseinek az arat!"

    ???

    "Az hogy ilyen szinten muszaj verziot valtani"

    Nem muszály.

    "Valasz 1) Tudom hogy sokat kell az MS-nek dolgoznia hogy elfeledtesse azt a felmerest miszerint minden 1 Vista-ra forditott dollart 18 (?) masikkal kell kiegesziteni, mert ennyi a Vista bevezetes jarulekos koltsege."

    Érdekes lenne azt is megnézni, hogy jött ki ez a szám. Nekem például semmibe sem került. Egy nagy cégnél lehet jelentős plusz költség, mert tesztelni kell minsdent, meg esetleg frissíteni azokat a szoftvereket, amik nem mennek rajta. De azt előre lehet tudni ilyenkor, hogy mibe fog kerülni, és ha sokallják, akkor nem veszik meg és kész.
    De persze a megtakarításokat, és extra profitot is számolni kell, nem csak a költségeket.

    "Nem egyszer mentem keresztul uj verzio bevezetesen, pl. a Visual Studio 6-rol 2005-re valtast is vegigcsinaltuk (en nem programozok VS-val, de hasznalom...) es egy ilyen (amihez barmelyik masik valtas is hasonlit) rengelteg pluszmunkaval jar."

    Ezt konkrétan én is végigcsináltam, és egyáltalán nem volt vészes. Azon múlik a dolog, hogy mennyire szépen van megírva a kód.

    "Amit leirsz az nagyszeruen mutat egy marketing brossuraban, es harapnak is ra az emberek."

    Én konkrétan használom a Vistát, és tapasztalom az előnyeit.

    "Tehat most mit is allitasz? Sokan hasznaljak a w2k/XP-t, mert (tulsagosan is) jo, es igazabol az XP ota nem tortent jelentos fejlodes. Ezt te irod, nem? Akkor miert allitod olyan nagy hévvel azt hogy a Vista milyen nagyszeru es milyen hatekony meg biztonsagos. Miert sorolod a sok uj nagyszeru funkciot ami majd megvaltoztatja a fel vilagot"

    Azt mondom, hogy a Vista nem olyan nagy ugrás, mint a 2K/XP, de azért sokkal jobb. A 9x->2K váltás nem volt kérdés, meg kellett csinálni. Az XP->Vista váltás viszont egyéni döntés kérdése. Azért "reklámozom", mert zavar, hogy sokan semmit nem tudnak róla, mégis nagy hévvel fikázzák. Azt megértem, hogy egy nagy cégnek túl komplikált az átállás, és nem éri meg. Azt is értem, ha valakinek otthon túl gyenge gépe van hozzá. De ha valakinek otthon egy félmillás játékgépe van, akkor szerintem butaság nem váltani.

    "Barmi is legyen az a tobblet amit a Vista nyujt, nem jelentos, es igy nem igazan kell az embereknek."

    Azt nem mondanám, hogy nem jelentős. Pl. az, hogy sokkal gyorsabban indulnak a programok szerintem jelentős előny, és ez csak egy a sok közül.

    "A Windowsok kozul ez egy jelentektelen verzio."

    Ezt nem mondanám. Valahova csak belerakták az az 5 évnyi kemény munkát. Talán első pillantásra nem látszik, de ha közelebbről megnézed észre lehet venni. Az a Vista baja, hogy nincs benne látványos, az eccerú júzer számára is érthető fícsör (az Aero ugyan látványos, de szinte senki se érti a lényegét). Mondjuk eleinte az XP-vel is így volt, azt is fikázták ezerrel. Aztán persze rájöttek, hogy az NTFS fényévekkel jobb a FAT32-nél, és az NT kernel milliószor stabilabb a 9x-ek 16 bites förmedvényénél, meg ilyenek. Lehet, hogy 1 év múlva már ugyanolyan nyílvánvalóak lesznek a Vista előnyei is, mint most az XP-é.

    "igy hiaba akarod beadni hogy a Vista ebbol a szempontbol elonyos szamomra, szoftverfejleszto szamara, mert nem az."

    Ez csak egy példa volt. Felsoroltam más dolgokat is, amik fontosabbak.

    "Egy idealis vilagban (mondjuk ott ahol megvalosul a szabad verseny), ami verziovaltasra kenyszeriti az ugyfelet, az a termek funkcionalitasa kell legyen, es nem az "egyeb korulmenyek" (mint Vista)."

    Nem így van? Hol az a kényszer? Én nem látom sehol.

    "Ha nincs szukseg az uj funkciokra, megoldott kell legyen a regi verzio hasznalata. Aki a fizetokepes ugyfelek ezen igenyet kiszolgalja, az az erofesziteseiert cserebe szep profitot realizalhat."

    Csakhogy ebből az MS-nek nincs profitja, csak költsége (pl. javítások). Nyílván ezért gondolkodnak azon, hogy nem megvásárolni, hanem bérelni kell majd az OS-t is.

    "A kerdes az, hogy ez az uzletmodell sikeresebb-e (fejleszto altal realizalt profit szempontjabol) vagy a masik, eroltetos verzio."

    A te modelled is ugyanúgy költséges az ügyfélnek. A támogatást meg kell fizetni valahol. Vagy be van építve a vételárba, vagy folyamatosan kell fizetni (ez esetben akkor is fizet az ügyfél, ha merad a régi verziónál).

    "A fejlesztocegnek akkor es csak akkor jo a Vista, ha o is olyan eroltetos taktikat valaszt mint az MS."

    És a többi előny, amit írtam?

    "En nem meguszni akarom, hanem opciokat akarok."

    Azzal is millió bajod lenne. Pl. kompatibilitás.
    De vannak opcióid: A Vistából többféle verzió van különböző áron. És maradhatsz a régi verzióknál is.

    "Ha vannak opciok, akkor az ember a NEKI legmegfelelobben fogja valasztani, es nem azt, amelyikre rabeszelik."

    Tévedés. Az ügyfél nem tudja mit akar. Ez az első szabály. Az opciók csak összezavarják az átlagembert, és ugyanúgy rá lehet beszélni bármire.

    "Mutass alternativakat, mutasd meg hogy az ugyfelek az alternativatol elfordultak, es ez az elfordulas lett az oka annak hogy az alternativákat fejleszto cegek csodbe mentek."

    Ott a linux, és a Mac. Ha a linuxot egy cég fejelsztené, már régen csődbe ment volna (akkor is, ha minden linux felhasználó egy win árát fizetné ki nekik). Aztán pl. a szervereknél egy halom alternatíva van, mégis a win terjed ezerrel.
    De nem ilyen alternatívákról volt szó, hanem az OS modularitásáról. Arról, hogy júzer nem tudja eldönteni, hogy neki milyen komponensek kellenek, azt meg pláne nem, hogy melyik verzió.

    "Ahol van alternativa, ott az ugyfelek jelentos resze nem MS termeket valaszt."

    Vagy de.

    "Pl. szerverpiac"

    Ott épp hogy terjed a win.

    "pl. bongeszok"

    Elég szépen lenyomta az IE a netcápát. És ha nem fagyasztják be a fejlesztését, az FF-nek és társainak esélye se lenne.

    "pl. jatekplatform"

    Történetesen az MS vezet. PC-n totális egyeduralom, és most a konzoloknál is sikeresebbnek tűnik (majd még meglátjuk).

    "pl. keresomotorok"

    ezen a piacon az MS még kezdő, és ehhez képest egész jól áll.

    "es meg vagy 10 millio dolog."

    Amiben szintén jó az MS. Pl. a fejlesztőkörnyezetek közül a Visual Studio egyértelműen a legjobb. A Remote Desktop jobb, mint a VNC.

    Nem mondom, hogy mindent jól csinál, vagy hogy minden terméke a legjobb, de az ellenkezője se igaz.

    "Es mivel az atlag (otthoni) ugyfel ilyen, ezert ebben a szegmensben el fog lassan terjedni a linux. Mert erre az is jo."

    Még messze nem olyan jó, mint a win. Amíg parancssort kell használni, meg csillió dolgot kell állítgatni, addíg nem fog elterjedni.

    "Nemreg hallottam hogy erettseginel mar opcionalisan lehet linuxot hasznalni."

    Érettséginél mire használsz számítógépet?

    "Ezt honnan veszed? Ha Open Source programot mellekelnek, akkor ki fog perelni? Ha meg nem, akkor azt megteheti az MS szerzodeskotes nelkul? Nem. Szoval mirol irsz? Komolyan erthetetlen."

    Pontosan leírtad a problémát, úgyhogy nem értem, mit nem értessz. Az Open Source programok mögött is gyakran cég áll, különösen, ha sikeresek (pl. FF), tehát azok is kiesnek. Ingyenes progit meg minek mellékelni? Töltse le a júzer, ha kell neki.

    "De egyebkent meg szerintem az internetes upgrade a jovo."

    Az MS szerint is.

    "Nem ismerem a unix-okat ilyen szinten, de ha jol tudom nem csomagolnak az OS melle bongeszot."

    Gondolom azért, mert azokat csak szervereken használják, ahol nem böngészik az ember.

    "Egyebkent meg a kommented azt sugallja hogy szerinted is a linuxnal megvalosul az a modularitas, amit egy "geek" (te mondod, nem en) elvar. Wow. Szoval jo a linux? Szoval megis megvalosithato technikailag a modularitas?"

    Már leírtam, hogy a win-nél miért nem működik. Azok az érvek pont nem vonatkoznak a linuxra. Mivel ingyenes, nyugodtan bele lehet zagyválni mindenfélét jogi következmények nélküül. És mivel kockáknak van, a júzerei nem ilyednek meg a választási lehetőségektől.

    "Annak hogy mi mennyibe kerul, altalad is bevallottan vannak mas szempontjai is mint a bekerulesi ertek. ;-) Ugyhogy ezt most nem fejtem ki, tudod te hogy mirol beszelek. Az ervelesed meg pont ezert hibas."

    Pont ezért helyes az érvelésem.
  • nedudu #68
    Ez aztán a modularitás!!! Egyébként meg nekem hullára mindegy mivel jön. Ritkán kell használnom már szerencsére.
  • BiroAndras #67
    "Igen vagy GUI-val vagy anélkül. Később nem lehet választani."

    Neked semmi se jó?
  • remark #66
    >>> "Megintcsak kinek mi a haszon."
    A biztonság? Az mindenkinek haszon.
    "Szerinted most az XP-s es w2k-s geppark naponta beborul?"
    A linuxosok szerint igen. Persze nyílván lehet biztonságosan üzemeltetni 2K-t meg XP-t is, nekem is szokott sikerülni. <<<
    Most akkor megintcsak: mire reagaljak? Az XP/w2k biztonsaga elegseges, megis valtsak Vista-ra a biztonsag miatt. Kezd elegem lenni az ilyenfajta ervelesbol. Lassan nem marad olyan Vista elony ami hosszas magyarazgatas utan ne olvadna el...

    "Néhány gépen letiltani nem nagy ügy."
    Mit nem nagy ugy letiltani? Ceges policy hogy a gepekre kerul mediaplayer (ami azutan semmit se jatszik le, de ez mas kerdes). Nekem viszont az agyamra megy hogy jon hozza frissites amit nekem _muszaj_ telepiteni (szinten ceges policy). Mit tiltsak le? A windowst kellene...

    "Ha meg sok gépet üzemeltetsz, akkor lehet céges szinten szabályozni a frissítéseket."
    Ceges szinten vannak szabalyozva a frissitesek. Mediaplayer-hez jon frissites mert biztonsagi kockazatot jelent (valaki szerint).

    "Egyébként miért is kell kézzel telepítgetni?"
    Ez erdekes kerdes, ugyhogy elmondom. Az egesz ott kezdodott, hogy kaptam egy desktop "gepparkot" amin gui-t tesztelek. A teszt evek alatt megnott, ma mar egy napot is fut anelkul hogy ra kellene nezni. Aztan egyik nap megjelent egy fura windows update-s unexpected window hibauzenet. Megvaltozott a ceges policy, es a frissitesek automatikusan telepitodtek es a vegen a windows feldobott egy uzenetet hogy akkor most a frissitesek telepitese utan ujra kellene inditani a gepet. Hehe. Mindezt olyan gepeken amik desktopnak desktopok, de sose ul elottuk senki. Felhivtam a helpdesk-et hogy ugyanmar nehogymar. A srac belato volt es egyezseget kotottunk. Ha a frissitesek megjelenese utan en mindig telepitem kezzel oket, akkor eltekint az automatikus frissitesektol. Ha viszont azt latja egyszer hogy 2 hetig nem lettek frissitve a gepeim, akkor visszaallitja az automatikus telepitest. Ergo meg vagyok fenyegetve hogy jo lesz ha betartom a szabalyokat, kulonben megvonjak a kedvezmenyt tolem. Haha. Ez a windows vilag. Udv ebben az uj, korszeru es kenyelmes vilagban, ahol igaz hogy neha megfenyegetunk, de mindezt csak azert tesszuk mert neked az igy jo.
    Regebben a frissitesek csak lejottek, de nem telepitodtek automatikusan. Ezt megvaltoztattak egy halom gepen, a helpdesk-es srac szerint azert mert az emberek nem eppen lelkesek mikor frissitest kell telepiteni (ertsd: nem telepitik azokat), igy kenytelenek valahogy mashogy rajuk eroszakolni a frissiteseket.
    Hat tessek. Van a te verziod, miszerint "Okosabb emberek ezt úgy szokták, hogy munkaidő után, vagy ebédszünetben indítják el a frissítést. És meg se kell várni." es van az en tapasztalatom. En vagyok kivetelesen negativ es szerencsetlen, vagy te vagy kivetelesen idealista?

    "Mert hogy az unix az szerver OS, és mindíg is az volt, a win meg elsősorban desktop. Óriási különbség."
    Ezt mindenki tudja. Nem eloszor jutunk el oda, hogy desktop-nak inkabb windows server-t kellene hasznalnom, mert az tudja azt amit az ember a munkaja soran egy desktop-tol elvar, a desktop windows az meg egy nagy kalap amitas.
    Ugyhogy mi legyen a konkluzio, ennyi vita utan? Azutan hogy megintcsak oda lyukadunk ki hogy nekem szerver OS kell desktopnak? Par dolog ami eszembejut: 1) a linux szerver is meg desktop is, ha jol latom, igy ha elterjedtebb lenne, akkor jobban megfelelne celjaimra mint a windows desktop rendszerei 2) ha nekem (es mondjuk meg 500 masik kollegamnak) windows server kellene a desktopjara, akkor hol tartanank kiadasban? Mert mindig csak az egyik ocska Vista disztribuciot hasonlitjuk a masik ocska Vista disztribucioval, es nem a szerver verziohoz hasonlitjuk mondjuk licencdij tekinteteben.

    "Egyébként a win szerver verziói nagyon szépen fejlődnek ám. Szerver oldalon sokkal jobban megéri váltani, mint desktopon."
    Ezt mondom en is. Sose szidtam a windows szerver verziot, csak csendben megjegyzem mindig hogy lam-lam, annak ellenere hogy az igazan ertelmes windows verzio mindig is a szerver verzio volt, a szerver OS-ek kozott megsincs akkora reszesedese... Mi ugyfelkorunkben kb 54% windows vs. 46% unix/linux/OS400. Azaz hiaba olyan "marhajo" a windows szerver, mivel a szerverpiacon van verseny, igy nem valasztjak olyan aranyban mint ahanyan desktop-ra windows-t valasztanak. Es szerintem ebbol a gondolatmenetbol kovetkezik, hogy a windows desktop-ok elterjedesenek nem az az oka, hogy a windows desktop-ok olyan jok...

    "A Windows Server 2008 pont olyan moduláris, amilyet szeretnél. Akár GUi nélkül is telepíthető, és a harver igénye is drasztikusan leszorítható."
    Kiraly. Tenyeleg orulok. De attol meg ez csak egy elmeleti opcio arra amire nekem kell a PC.
    Tegyuk fel hogy megprobalok majd a a desktop gepparkomra es a laptopomra is server 2008-at kerni. Megis ki fogja miattam kifizetni ennek a koltsegeit? Ki fog velem kivetelezni? Miert nem a desktop olyan jo, mint a szerver verzio?
    Es meg ha nekem lenne is szerververziom minden gepemen, mit erek vele? A feladat itt az, hogy windows desktopokat teszteljek, igy desktop OS-t kell hasznalni.

    >>> "Uj fordito verzio neha megkoveteli a frissites feltelepiteset, de egyebkent meg nem hallottam hogy ujra kellett volna inditani egy gepet frissites miatt."
    A kernelt nem szokás frissíteni?
    És a használatban lévő fájlokat hogyan cseréli le menet közben? <<<
    Amit irtam annak az volt az ertelme, hogy kifejezzem, hogy nem szoktunk mas celbol frissiteni (es ujrainditani) mint a szukseges fordito frissitesek es az ahhoz szukseges OS patch-ek telepitese. Ezt vesd ossze a windows gepek (desktopok) frissitesi gyakorlataval. (Fentebb mar irogattam, hogy bosszantoan gyakoriak es bosszantoan kotelezoek a frissitesek.)
    A unix nem desktop, rendben, ezert nehez a windows desktopokhoz hasonlitani. De van egy olyan OS amelyik "feluton" helyezkedik el a ketto kozott ebbol a szempontbol, a linux, es ezert fontos kiemelni a kulonbsegeket egy unix szerver es es windows desktop kozott, mert ha egy linux gepet hasznalhatnek desktopnak, akkor a unix szerver sajatossagait es ennek elonyet megkapnam egy desktop gepen. Lehet meg kovetni amit irok? Ez a szukszavu valaszom a frissitesekkel kapcsolatos kerdeseidre.

    >>> "Nem az a kerdes hogy nagy dolog-e, hanem az a kerdes hogy ez a kiadas, amit a programjaink Vista-sitasara koltunk, ennek van-e barmi ertelme, (...)"
    De nagyonis érdekes, hogy nagy dolog-e. Ha nem nagy, akkor kár hisztizni miatta. <<<
    Rendben, ez nem olyan fontos tema amivel kapcsolatban meg akarlak gyozni barmirol is. Fogalmazok maskent: a Vistasitas kelloen nagy raforditast igenyel ahhoz hogy "hisztizzek" miatta.

    "Értelme pedig nagyonis van. Legrosszabb esetben annyi, hogy a felhasználóid dolgát megkönnyíted (nekik akkor is származhat előnyük a Vistából, ha neked nem)."
    Egy MS korul forgo vilagban van ertelme. Egyebkent meg akkor van, ha az ugyfeleink azt mondjak. Cegen belul meg akkor van, ha a munkatarsak azt mondjak. Otthon meg akkor van, ha azt mondom. Es egyelore nincs aki azt mondja hogy Vistara kell valtani. Ertsd: mindenki szeretne valtani, miert ne alapon, meg egyebkent is megszoktuk hogy valtunk. Viszont most valamiert senki se akarja bevallani a Vistara valtas koltsegeit. Az XP-nel meg nem volt ebbol ekkora "balhe".

    >>> "Lenyegtelen szempont. Teljesen mindegy hogy miota elerhetoek, attol meg az atallas ugyanannyiba fog kerulni, es ennek a koltsegnek esetenkent semmi ertelme nem lesz az eg vilagon."
    Rohadtul nem mindegy ám. <<<
    Megintcsak rendben, itt se akarlak arrol meggyozni, amit irsz az igaz. Elvileg (a te univerzumodban). Gyakorlatilag meg teljesen mindegy hogy 1 evvel ezelott nem volt büdzsé Vista-ra atterni, vagy most nincs büdzsé Vista-ra atterni. Nem veletlen hogy elmaradt a nagy Vista roham a vallalatok reszerol...
    Azt a kerdest pedig mindenki mashogy latja, hogy a befektetheto X munkaorabol mikor erdemes es mennyit a Vista-ra valo felkeszulesre aldozni. Egyelore ugy latom a kivaras es tervezgetes megy. Az implementaciora meg majd akkor lesz penz ha lesz fizetokepes kereslet. Majd. Ergo mindegy hogy mikortol elerhetoek a specifikaciok, ha egyszer ugyis csak "majd" lesz barmi is az egeszbol. Ezert nem az a lenyeg, hogy mikor jelent kiadast a Vistasitas, hanem az a kerdes, hogy mekkora ez a kiadas. Mert ha csak 1 ora lenne fejenkent, akkor lehet hogy mar reg amen-t mondtak volna (fonokeim pl.). De mivel ennel azert tobbe kerul, nincs olyan vezeto aki fedezet (fizetokepes kereslet azaz letezo ugyfeligeny) nelkul magara vallaja a Vistasitas koltsegeit...

    "Az utolsó pillanatban, vagy pláne az utolsó utániban megcsinálni valamit mindíg sokkal drágább."
    Nincsenek utolso meg utolso utani pillanatok, vagy van kereslet a Vistasitasra, vagy nincs. Vagy kiszolgaljuk ezt az igenyt, vagy nem. Ugyhogy megegyszer: nem a mikor a lenyeg, hanem hogy mekkorak a koltsegek. A problema a Vista-ra valtassal kapcsolatban az, hogy a valtas penzbe kerul, amit senki se fizet ki szivesen anelkul hogy kapna is barmit cserebe. Ez van.

    "A statisztikák szerint a Vistának alig van hatása a HW eladásokra. A kis hatás is inkább csak annyi, hogy néhányan kicsit elhalasztották a gépcserét."
    Kivancsi lennek hogy melyik statisztikara celzol. Ha arra, ami sg-s hirben is megjelent, akkor ott mar leirtam a velemenyem. (Ami nem egyezik a tieddel...)

    >>> "Remelem hogy a kockak-nak van annyi eszuk hogy felfogjak, hogy a Vista mentes gepukkel esetleg kicsikarhattak volna kevesebb penzbol tobb fps-t."
    Tévedés. A játéknál ha van is teljesítmény csökkenés, azt inkább a korai driverek okozzák. Hosszabb távon pedig a DX10 éppen hogy jelentős gyorsulást hoz. <<<
    Hasonlitgatod a kortet az almaval, es orrommel kozlod hogy mind a ketto gyumolcs.
    Ha egy adott konfigon az XP kevesebb eroforrast (mondjuk memoriat) zabal mint a Vista, akkor a jatekok szamara tobb marad, nem? Amig a maradek eroforras elegendo arra hogy a juzer futtassa a jatekot, addig az XP es a Vista is latszolag ugyan olyan gyors. De ha elerjuk azt a pontot mikor a jatek eroforras limitbe utkozik, az OS eroforrasigenye fontossa valik hiszen a limit a Vista-nal alacsonyabb, ergo hamarabb lefejeli egy jatek a lecet Vista alatt.
    A dx10-et pedig ervkent akkor keverd ide, ha osszehasonlithatonak tartod ugyannak a jateknak dx9 es egy dx10-es valtozatat (merthogy nem osszehasonlithato), valamit akkor keverd ide ha dx10 lesz Vistara es XP-re is (merthogy nem lesz). Ellenkezo esetben nem tudsz _hasonlitani_ ergo az allitasod, hogy a dx10 gyorsit, blöff. Mit gyorsit? Es ha valamilyen tekervenyes magyarazat vegen elorukkolnal valami ervvel, hogy mit gyorsit, hogyan gondolod megis az egesz bizonyitasat?
    Ha lenne dx10 XP-re es Vista-ra, akkor lehetne tesztelgetni hogy melyik parositassal fut gyorsabban X jatekprogram, mint ahogy most van dx9 mindkettore, es igy ossze lehet hasonlitani a kettot. Minden mas osszehasonlitas a korte vs. alma esetet jelenti. Eroforraslimites problemat meg akkor lehetne tesztelni, ha egy Vista ready 2 GB RAM-os gepet egy mai dx9-es jatek komolyan meg tudna ma izzasztani Vista alatt. Ha meg tudna (ha a mai atlaggepben 2 GB RAM lenne, ergo erre optimalizalnanak a jatekkeszitok), akkor akkor lehetne latni hogy a Vista hogyan teljesit az XP-vel szemben.
    Tobbi XP vs. Vista kommentedre ugyanez (eroforraslimitbe utkozes es kovetkezmenyei) a valaszom.

    >>> "Elkepeszto hogy par mondattal mennyi ellenkezest valtasz ki az emberbol"
    Te kezdted... <<<
    Hat nem tudom. Azt tudom hogy neha erthetetlen vagy ertelmetlen amit irok. Ezert irom le huszadszor is, mindig mashogy kifejtve. De hogy ezek utan is a mondandom csak 1%-a menjen at, az azert fura.
  • remark #65
    [Valasz #61-re #2]

    >>> "Egy monopolhelyzetben levo ceg addig meg azt nyom le a piac torkan amihez csak kedve es ereje van."
    Ez nem igaz. <<<
    Mi nem igaz, hogy monopolhelyzetben van, vagy az hogy a monpolhelyzetbol adodoan az erejevel barmikor kovetkezmenyek nelkul visszaelhet?
    Egyebkent meg olvasd el megegyszer amit irtam. Idezem: "...azt nyom le a piac torkan amihez csak kedve es ereje van". Szoval nagy kar hogy az "es ereje van" szavakat atugrottad, ha olvastad volna, nem irtad volna azt kommentnek, amit.
    Egyertelmu hogy nem tankonyv szerinti monopolhelyzetben van az MS es igy a tankonyv szerinti "barmit" nem teheti meg. Egyebkent meg ez a "barmi" se barmi, mert egy monopolhelyzetben levo TV gyarto se gyarthat robbano TV-ket, mert eleg hamar a TV piac 0-ra fog redukalodni. ;-) Szoval erted hogy mit ertek monopol es erovel valo visszaeles (torkon lenyomas esete) alatt?

    "De szerintem egy jó cégnek lehetőséget kell látnia a változásokban, nem akadályt."
    Egyetertunk. Meg kell latni a valtozasokban a lehetoseget. Most itt a linux. Ne csak az akadalyokat soroljuk kerem, hanem lassuk meg (te is) a lehetosegeket. Ez egy olyan dolog ami most itt zajlik, ami olyan szinten felforditja a szoftverpiacot, hogy meg az MS is kenytelen gozerovel foglalkozni a kerdessel...

    "Ugye te sem akarnál még ma is DOS-on dolgozni?"
    En ma mar nem akarok windows-on dolgozni. Kollegaim kozul sokan 2 gepen dolgoznak. Linux es mellette egy XP amin fut az Outlook. Kiraly.

    >>> "A fejlesztesbe olt energia szerinted mekkora reszenek van koze az OS-hez?"
    Ez nagyban függ a szoftver típusától. Pl. a játékoknak szinte semmi közük az OS-hez. <<<
    Hogy erted hogy a jatekoknak semmi kozul az OS-hez? Ha szo szerint veszem akkor: ha igy van ahogy irod (szerintem nem igy van) akkor is az a megjegyzesem, hogy kar hogy az MS ezt is OS fuggove tette (dx). Hameg ugy ertem hogy a jatekoknal a fejlesztesi koltseg jelentos resze nem OS fuggo, akkor legalabbis ketelkedni szeretnek, mert szerintem a jatek motorja, az egy jelentos tetel, es az maga OS (=jatek platform) fuggo.

    "Az átlagos szoftverek elsősorban a GUI-t és a fájlrendszert használják, esetleg néhány speciálisabb API-t. Legalábbis ez a közvetlen kapcsolat, amivel a programozónak törődnie kell. Emellett viszont egy nagy halom infrastruktúra van a háttérben, ami alapvetően befolyásolhatja a szoftverek teljesítményét (pl. memóriakezelés, cache-kezelés, stb.)."
    Szoval akkor egy atlagos programnak kell-e jobb rendszer mint egy w2k? Esetleg w2k plusz par ütős peccs?

    >>> "mondjuk egy ERP rendszernel?"
    Normálisan a döntő rész itt a GUI, ha nem valami saját rendszert használ. <<<
    Hogy erted hogy a donto resz a GUI? Az biztos hogy az egyik donto szempont egy ERP rendszer beszerzesekor a felhasznaloi felulet. Most mar ott tartunk hogy a bongeszos felulet az alap, ugyhogy nemhogy Vista nem kell, de windows sem.
    Es mivel a funkcionalitas javaresze a szerveren fut, igy az OS (ertsd: potencialisan Vista) specifikus resz sajnos (MS szamara sajnos) elhanyagolhato. Igy felesleges dobalozni a Vista ujdonsagaival, nem fog ettol egyetlen ceg se hasra esni.

    "Alapvetően rosszul közelíted meg a problémát...."
    "A Vista számtalan módon megkönnyítheti a munkádat, csak még be kell érnie a technológiáknak, de az igaz, hogy nincs forradalmi változás (hacsak nem az Aero, ez majd idővel kiderül)."
    Te nem olvastad el, vagy nem ertetted meg amit irtam? A fejleszteseinkhez, amire hivatkozok, nem kell windows (javareszt szerver oldali es a webes feluletet erinto fejlesztesek). Mit kozelitek meg rosszul? Hogyan konnyiti meg a Vista az eletemet a jovoben?
    Az a tevedesem, hogy latvan hogy nincs szuksegem a Vistara, elcsodalkozok hogy minek kellett egyaltalan kijonni ezzel? Az a tevedesem hogy nem orulok a Vista ujitasainak, mert egyelore el se tudom kepzelni hogy mire es mikor fogom ezeket hasznalni? Vagy meg ha hasznalnam is, ha egyszer nincs fizetokepes kereslet Vista ficsorokre, akkor minek eroltetni az egeszet? Vagy ha ilyet mondok, akkor en is az MS azon buta partnerei koze sorolodok akik "nem tudnak" kiadni vegre egy rendes Vista kompatibilis programot? :-D Ha az MS malmara akarnam hajtani a vizet, magunkat meg tonkretenni, akko eroltetnem hogy a kovetkezo verzio csakis Vista-n fusson...

    "Egyébként eddig nem erről beszéltél, hanem hogy a Vista nehezíti a munkádat."
    Az ember egy bizonyos szinten mar egyfajta szolgaltatokent uzemel a cegen belul. Vannak teruletek amiket en tartok kezben. Ha a nevemhez kotodo dolgok Vista-n elhasalnak, gyakorlatilag lesz par elegedetlen ugyfelem. Ergo, az optimalis eset az lenne ha 5 perc munkaval Vista kompatibilissa tudnam az osszes szkriptemet es programomat varazsolni. De mivel nem 5 perc melo, tobb meg most epp nincs, igy a Vista "keresztbe tett" nekem. Neheziti a munkamat. (Hat igen, nehez dolog a [cegen beluli] szabadverseny, konnyu annak aki olyan helyzetben van mint az MS. :-) )

    >>> "Amig a fejlesztesi koltsegek nagy reszenek semmi koze a Windows-hoz, addig nem fog senki se "konnyebben es gyorsabban fejleszteni" csak azert mert az MS kijon egy uj verzioval."
    Nem azt mondtad, hogy nektek nagy plusz költséget jelent a Vista? <<<
    Ertelmezd a 2 dolgot amit irtam: 1) a Vista plusz koltseget jelent 2) a fejlesztesi koltsegek nagy reszenek nincs koze a Windows-hoz. A ketto milyen viszonyban all egymassal? Nos, semmikepp sem ütik egymast. A 2 dolog erteme az, hogy a fejlesztesi koltsegek azon (inkabb kisebb) resze ami OS (kliens) specifikus volt, az (nagyon? legalabbis jelentosen) megnott a Vista miatt. A kliens resz apro, de ami ezt a reszt erinti, ott sokmindent at kell varialni. A teljes programhoz kepest ez nem jelentos resz, de ezen a kis teruleten jelentos valtozasok tortentek. Mashogy: ha 1000 ember dolgozik mason, 1 ember pedig a windows klienssel kapcsolatos reszeken, es ezen 1 embernek az eddig munkajat felreteve hetekig a Vista kompatibilitason kell dolgoznia, akkor ez most jelentos kiadas vagy nem jelentos? Vannak projektek, amiket megakaszt a Vista, ezert kivettuk a Vista tamogatast. A maradek 50 projekt meg megy tovabb mintha a Vista nem is letezne.

    "Egyébként meg a könnyebb és gyorsabb fejlesztés mást is takarhat. Pl. a fjeleszőkörnyezet gyorsabban működik, gyorsabb a fordítás, a szoftver indulása (superfetch)."
    Lehet. Egyertelmu, hogy ha kicsereljuk az osszes gepet 3x olyan nagy teljesitmenyure mint ami most van, teszunk ra Vista-t, akkor minden meg mindig 2x gyorsabban fog futni mint most, hiaba viszi el a maradek 100% gyorsulast a Vista. (Szamok hasrautesszeruek.)
    Nem ez a tema.
    A tema az az, hogy mekkora befektetessel, mekkora elonyhoz jutunk. Te komolyan azt gondolod, hogy ha minden fejlesztonek lecsereljuk a gepet Vista-ra, akkor hirtelen annyival jobban fog menni a munkajuk hogy a befektetest rovid ido alatt csak ezzel kitermelik? Ez egy legbolkapott megallapitas szvsz. Megegyszer; nem azt allitom hogy nem lenne kenyelmesebb a Vista, hanem azt mondom, hogy az elony nem aranyos a befektetessel, meg akkor sem, ha sikerul olyan feladatot talalni amire a Vista jobb mint az XP. (Es vajon milyen fejlesztoi feladatok ezek?)

    "De vannak a programozással kapcsolatos előnyök is. Pl. végre van rendes 64-bites OS, tehát lehet komolyan 64-bitre fejleszteni desktopon is."
    Nem tudom, ebben nem vagyunk erintve. 64 bit csak szerveroldalon erdekel, de ott mar van ezer eve 64 bit tamogatas (nem windowsos...). Kliens oldalon egyelore nem tudjuk kivenni a P3 tamogatast, hol vagyunk meg a 64 bittol???

    "Szebb és jobb GUI-t lehet készíteni könnyebben és gyorsabban."
    Az Aero funkcionalitasban is hozott valami ujat, vagy csak csillog es villog? (Ebben tajekozatlan vagyok.)
    Mert a GUI ma mar nem windows GUI egy halom cegnel, hanem webes gui, ergo az Aero a "kit erdekel" kategoriaba esik (hacsak nem tud funkcionalitasban valami megdobbentot) es egy cegnel a szebb es jobb gui az a funkcionalitastol lesz szebb es jobb, nem attol hogy "szebbek a gombok". A mi rendszerunk kinezetre fapados, es az ugyfelek nem szebb gombokat akarnak, hanem konnyebb kezelhetoseget, testreszabhato riportokat, ablakokat stb. Azaz funkcionalitast.

    >>> "Otthon nem valtok a Vista-ra, az kellene meg csak. Nincs nekem kidobott idom es penzem csak azert hogy aztan ugyanazokat a dolgokat csinaljam amit az XP-vel meg tudok csinalni most."
    Mintm ár mondtam a lényeg az, hogy gyorsabban és kényelmesebben tudod ugyanazt csinálni. <<<
    Latom nem kozeledik az allaspontunk. Ilyen erthetetlenul fogalmaznek? En is mondhatom a magamet ha te is csak mondod a magadet: Szerintem a firefox ugyanolyan jol megy XP alatt mint Vista (vagy neadjisten linux) alatt, ergo ugyanazokat a dolgokat, ugyanugy fogom tudni megcsinalni XP alatt mint Vista alatt, azaz hulye lennek a semmi plusz-ert meg penzt is aldozni. Vagy talan a gaim majd mashogy fut Vista alatt? Ja, hogy en igenytelen vagyok hogy ilyen programokat hasznalok? (Ezt mar egyszer megkaptam, ugyhogy igenytelen az, aki mondja.)

    "Én már egy ideje Vistát használok, és egyre inkább zavar, hogya a cégnél XP-t kell használni."
    Sose mondanek olyat hogy nem vagy jogosan megelegedve a Vista-val.

    >>> "Inkabb valtok Ubuntu-ra ha mar ugyis valtani kell"
    Azzal mi olyat tudsz, amit XP-vel nem? <<<
    Azon dolgok kozul amire te gondolsz, semmivel se tud az ubuntu tobbet. De azt tudja mint az XP (azon dolgok kozul amit hasznalok otthon), es ha mar valtani kell (majd ha problemaim lesznek az XP-vel, egyelore nincsenek), akkor valtok ubuntura. (Most parhuzamosan hasznalom a kettot.)
    Viszont egy csomo mindent tud az ubuntu, amit en nem hasznalok, de mivel nem hasznalom, ezert hagyjuk. (Az XP meg viszont pl. futtatja a stalker-t. Tok jo. Ezert "megeri" OS-t venni. A jovoben majd ugy adjak a jatekokat, hogy mellekelnek egy OS-t is, ha eseteleg az embernek nem lenne gepen. Esetleg nem is kell majd OS, a DVD-n lesz egy ubuntu install CD-hez hasonlo OS, ami aztan futtatja a jatekot is. Tisztara mint a konzol. DVD be, jatek indul.... 5 perc boot utan. :-) )
    Van meg par olyan dolog amire te nem gondoltal, de az ubuntu tudja, es szamomra fontos. Pl. ingyenes. (Nem, nem szeretem a kalozszoftereket, az XP volt az elso windows verzio amivel sok bosszusagom volt emiatt (marmint hogy otthon nincs jogtiszta XP [annyit nem er meg hogy megvegyem], es ma mar egy halom dolog csak jogtiszta windows-on mukodik...) Aztan az ubuntuhoz rengeteg minden van ami ingyenes es igy egyszeruen kiprobalhato. Maga az Open Source koncepcio is jobban tetszik mint mas szoftveruzlet-modellek, a nagyobb flexibilitas es szabadsag meg a kevesebb kenyszer miatt.

    >>> "Persze van 1-1 uj ficsor amit szivesen hasznalok XP-ben is, nem fogom letagadni."
    Naugye. <<<
    De ha azt kerdezted volna hogy egy remote desktop miatt (amit nagyon szeretek) szerintem erdemes volt-e az osszes gepet lecserelni nagyobbra plusz XP-t venni rajuk, akkor a valaszom az lett volna hogy nem. Szoval az XP-vel is voltak problemaim, mint ahogy most a Vista-val vannak.

    >>> "De ha az OS-ben minden default, akkor marad valami amit egyeni igenyeidhez illeszthetsz?"
    Azért jócskán van mit állítgatni benne. A Vista telepítője egyébként elvileg teljesen moduláris, és szkriptelhető. <<<
    Nem ertetted meg amit irtam.
    Hiaba modularis, ha mar kifizettem es hiaba lehet par modult kivenni, ha a kiveheto modulok szama korlatozott (semmi se osztonzi az MS-t arra hogy ezt a modularitas temat nagyon tamogassa, hacsak a linux elterjedese nem ilyen ok). Nezd meg hanyfele (a legkulonfelebb celokra specializalodott) linux disztribucio letezik a kulonfele igyenyek kielegitesere, es ezzel szemben hanyfele windows disztribucio letezik... Az elobbit hivjak flexibilitasnak, az utobbit hivjak kotottsegnek.
    Ez olyan mintha egy ERP rendszert vasarlonak megmondanam hogy lehet valasztani ezt a 2, 10, 20 meg azt az 50 modulos verziot. Ha tetszik neki, ha nem. Lehet hogy csak 1, 3 vagy 12 modul kellene neki, de engem az nem erdekel, hivatkoznek minden hulyesegre (azt persze nem arulnam el hogy alapvetoen az en bénaságom/lustasagom miatt nem tudom X modult Y modultol fuggetlenne tenni). Meg "szerencse" (ugyfel szempontjabol) hogy van verseny, mert az ember a megvalosithatora nem sokaig mondhatja hogy megvalosithatatlan, mert amint a versenytars eloall egy megoldassal, oda a hirnev...

    "A Vista azért nagyobb ugrás az XP-hez képest, mint az XP a 2K-hoz képest (pláne céges környezetben)."
    De most oszinten, mi szamit ceges kornyezetnek? _Ez_ az alatalanositas amit most csinalsz. Ervelsz, kimondod hogy a piac marpedig ilyen, es a piac marpedig ezt igenyli. Kesz.
    Mikozben a piac sokfelet akar. Ha te olyan kornyezetben dolgozol ahol MS altal biztositott funkcionalitas kell mindenhez, akkor neked jo a Vista, mert az MS a sajat dolgait a Vista-ban jobbra (masra) csinalta mint az XP-ben. De ha te egy ceg vagy akinek arra kell a PC hogy a bongeszo fusson rajta, akkor oda minek egy eromu Vista-val? Annyi fele felhasznalasi lehetosege van a PC-knek, es ehhez kepest a windows egy szuk reteget szolgal ki 100%-ban, a maradek meg hasznalja fanyalogva a windowst, benyeli a plusz kiadasokat mert ugysem tehet mast, vagy epp nem is tudja hogy kevesebbol is kijohetne ha mast hasznalna.

    >>> "ugy egyelore nem talaltam meg azt a Vista ficsor-t ami az en munkamat olyan nagyon megkonnyitette volna"
    "Nézz utánna jobban, és próbáld ki. Nehezen hiszem el, hogy a rengeteg fejelsztés közül semmi se kell neked." <<<
    Ezt megigerhetem. (Muszaj lesz... ;-) )

    "Tapasztalatom szerint az emberek inkább csak félnek az új dolgoktól, de utólag ritkán bánják meg a váltást. Pont így volt az XP-nél is, meg az XP SP2-nél is."
    Tapasztalatom szerint egy halom XP licencet teljesen feleslegesen vettunk meg. Csak egyszerubb volt megvenni mint nem megvenni. Es amig van penz, minek gondolkodni?? "Gazdasagi fejlodes" rulez.

    "Nekem szinte minden fut mostanra. Milyen programokra gondolsz, amiket te írsz, vagy amiket használsz?"
    Egy perl alapu keretrendszert hasznalok pl. GUI tesztelesre. Marmint rendszeradminisztracio, installacio, konfiguracio megy perl-bol (windows kliensek es unix/linux szerver kontextusban), gui teszteles winrunner, meg van egy jopar egyeb aprocska program celfeladatokra stb. Jopar trukkos dolgot kell csinalni amit a Vista nem engedett elsore (megjavitani meg nem volt idom, a projekteknek ugyanis hataridejuk van..) Egyelore nem foglalkoztat a tema, mert nincs ra "büdzsé" (nincs ra projekt, ergo hianyzik a szukseges allokacio).