Gyurkity Péter

A számítógépgyártók tartanak a Vistától

Az Intel és Dell csak az első javítócsomag megjelenését követően, vagyis a második félévben hajlandó foglalkozni a Microsoft új operációs rendszerével, a HP és a Lenovo pedig az energiatakarékossági beállítások módosításával kísérletezik.

Arról már korábban beszámoltunk, hogy az Intel egyelőre kivár és nem alkalmazza a Vistát, a sorba azonban most több más cég is beállt, mások pedig úgy döntöttek, hogy saját szakállukra módosítják az operációs rendszert, hogy növeljék annak hatékonyságát. A processzorgyártó részéről ezúttal Martin Mueller európai IT-igazgató nyilatkozott, aki elmondta, hogy a Vista támogatása részükről 2007 második felében várható, mégpedig a Centrino Pro noteszgépek elterjedésével. Véleményük szerint ugyanis az új platform sokkal kedvezőbb teljesítményt nyújt, ezért jóval inkább megfelelőbb alap a váltáshoz.

Ez egybeesik majd az első javítócsomag megjelenésével, ám a halasztás nem feltétlenül ehhez köthető, a processzorgyártó ugyanis meg akar győződni arról, hogy minden saját alkalmazásuk gond nélkül együttműködik az operációs rendszerrel. Mivel az alkalmazottak 80 százaléka használ mobil számítógépet, ez a kérdés igen nagy hangsúlyt kap. Ezzel a felfogással a Dell is egyetért: Eric Greffier, az EMEA-régió marketingigazgatója elmondta, hogy hasonló állásponton vannak, bár igen közel jutottak a Vista támogatásához. "Előre tudtuk, hogy a Vistához bármilyen más operációs rendszernél gyorsabban alkalmazkodunk, de az SP1 megjelenésével mindez jóval biztonságosabban történik majd" - magyarázta Greiffer.

A HP eközben más utat választott és a kedvezőbb energiatakarékossági mutatók elérése érdekében saját beállításokat eszközölt a Vistában. Tették ezt azért, mert az operációs rendszer az elődöknél nagyobb terhet ró a laptopokra (amit a legtöbben az Aero felület hatásának tulajdonítanak), ezzel párhuzamosan pedig emelkedik a fogyasztás, dacára a fejlettebb takarékossági beállításoknak. John Wozniak, a HP szakembere egy interjúban elárulta, hogy a saját megoldás (egy új takarékossági beállítás) közbeiktatásával megtalálták az egyensúlyt a teljesítmény és a fogyasztás között, amire egyik gyári opció sem volt alkalmas.

A ötlet egyáltalán nem új, hiszen a Lenovo évek óta alkalmaz hasonló megoldásokat, hogy saját termékeiket kedvezőbb színben tüntessék fel. Ezúttal azonban minden eddiginél égetőbb volt az arany középút megtalálása, kérdés azonban, hogy mennyivel sikerült javítani a fogyasztási mutatókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #86
    Ha egyszer csak nem indul el, akkor az aligha lehet system-wide hiba, valószínűleg törölnöd kellett volna a ~/.vlc könyvtárat, és utána működött volna.
  • sathinel #85
    (gondolom, mert van önkritikájuk és nem akartak a FF-al vagy Operával versenyezni)

    Amit írsz nem hülyeség. De az MS is csinálhatná így. Ami szar, azt a felhasználó helyettesíthesse mással, és ne nyomják tovább a fost amit vele adtak. Ingyen rendszernél azért csak a felhasználó dönthessen. És a legóban az a jó, hogy azt raksz össze ami neked kell.

    Mert aki nagyon védi az MS-t, és bármely mamutcéget, az a többi cég kárára beszél. Pl MS-nél mostmár vírusírtót sem fognak venni, mert ők csinálnak egy jót?

    Mplayert eddig mindenre fel tudtam tenni. Sabayon : emerge mplayer és befordította, Ubuntu: apt-get install mplayer. Ennyi volt, és működik. A default meghajtónak firefoxban csak úgy tudtam megcsinálni az Mplayer-t, hogy törölni kelett az alap beállításait, majd újrarakni. Mindezt a netről szedtem, mivel nem értek a linuxhoz. Azokhoz képpest akiket látom hogy át is írják ha nem tetszik nekik valami, és programozó fajhoz tartoznak(ezek már nem emberek ):D
  • Penge4 #84
    Az MPlayernél nálam állandóan hibaüzenetet írt, aztán állítgattam a beállításokon, a leírások alapján, utána volt, hogy a hangot nem játszotta le, csak a képet meg ilyenek, mondjuk nem is foglalkoztam vele sokat.

    "sabayon pl ugyanaz mint a gentoo , stb"

    Hát akkor nem is csodálom, ha van hozzá live chat support. Pont a legnehezebbet ajánlod...

    "az összes alkalmazásnak default lejátszónak az legyen beállítva amit én akarok. Pl a wow indításánál a wow kezdőlapja IE alapú"

    Nem igazán értem mire gondolsz. Olyasmi, például, minthogy a Real Player-nek is IE alapú a böngésző motorja? Vagy a Quick Time-nak?

    Ha igen, akkor valszeg, mert a Linuxnak az egyetlen natív böngészője a Konqueror mostanában háttérbe szorult (Ubuntun, UHU-n is FF az alapértelmezett) (gondolom, mert van önkritikájuk és nem akartak a FF-al vagy Operával versenyezni), úgyhogy ott ebből adódóan nincs ilyen.
  • sathinel #83
    Írtam a sabayont, ahol ha van net elérésed, akkor live chat-en keresztül kérhetsz help-et. Az szokott nállam gondot jelenteni, hogy kiválasszam a megfelelő distró megfelelő how-to-ját. Wiki amit sokan lenéznek pl linux-ra nagyon jó példákkal jön. Suse, gentoo linuxokhoz mintha a hivatalos oldalakat néznéd. + Beryl is jól le van írva.

    VLC? ott a jó öreg mindent lejátszó MAGYAR!!!! mplayer, ami mindenre jó.
    Linux kicsit más mint a win. Legó az egéssz. Az hogy az oprendszer milyen attól függ mennyit legóztál rajta.
    A distrók eléggé hasonlóak: sabayon pl ugyanaz mint a gentoo , stb
    A konsolban pedig van ahol apt-get, van ahol emerge, stb, majd a csomagmegnevezés, és mindent felraksz, befordítassz, ahogy az oldalakon írják. Minél többet próbálok ki annál érthetőbb maga a linux gondolatmenete. Eddig 8 distró és soknak több változata volt már fenn. Machintos rendszeren nézelődtem és a konzol szinte ugyanúgy műxik mint a linux-on. Ők azért sikeresek(persze sok pénzért) mert jól válogatott csomagokkal, átgondolva legózták össze.

    Felhozok egy problémát, amit oldjál meg pl win alatt:
    az összes alkalmazásnak default lejátszónak az legyen beállítva amit én akarok. Pl a wow indításánál a wow kezdőlapja IE alapú és mivel az tiltva van nállam ott csak fehér lap látszik. Linux alatt eddig mindenhol be tudtam állítani hogy defaultból mit használjon.
  • Athlon64 #82
    Elolvastam én az egészet.
    Viszont szerintem meg kell adni a lehetőséget a felhasználóknak, hogy minnél egyszerűbbb és átláthatóbb módon lehessen hazsnálni az oprendszert.
    (Pl.: ha a motoros hasonlatra visszatérve: szerintem olyan a motoron a puha bőr űlés mint az os-en a GUI. Mert ha nincs a motoron űlés akkor az elég kényelmetlen)

    Persze azzal én se értek eggyet, hogy ha valakinek nem fekszik a linux az legagyizza! Mert azért ez mégis csak ingyenes.
    Amúgy az Ubuntu Linux alap célja, hogy minnél felhasználóbarátabb legyen, de természetesen nem windows klón!

  • Penge4 #81
    Nálatok is csak két véglet létezik. Vagy profi, vagy hülye valaki. Igen, utána szoktam nézni, ismerem is a Google-t (én magam is szoktam ajánlani), csak tudod nem mindegy, hogy egy alapból kis használótáború oprendszer mégkisebb használótáború disztribúciójához keresek valamit, vagy Windowshoz, amihez már az első oldalon megtalálom magyarul a problémát. Nem mintha nem tudnék angolul. Mondjuk Windows alatt nem sűrűn keresgéltem, mert mindennek egyértelmű a használata és soha nem ütköztem még ilyen rejtélyes szarságokba. Ha meg valami gond van, akkor ott a hibakód, beírom keresőbe és meg is kapom a részletes infót akár tádzsik nyelven is.
    Igen, Ubuntuval is volt hasonló problémám. Konkrétan, hogy a VLC gondolt egyet és nem indult el. Restart után sem. Töröltem csomagkezelővel, restart, majd újratelepítettem, megintcsak nem indult. És nem állítottam semmit a rendszeren, csak bezártam, majd megnyitni már nem lehetett.

    ps: Régebben leszúrtak páran a Grub errorral kapcsolatban, hogy milyen hülye vagyok...stb, stb
    Windows alatt ilyen sincs, mert pl van Win C-n és D-n, C-ről törlöm (formázom D-n lévő Winről a C-t, majd ha restartolok, akkor automatikusan elindul a D-n lévő Win. Linuxot ha leszedem ugyanígy, akkor minimum telepíthetek egy másik partícióra Windowst, ami felülírja az MBR-t, hogy be lehessen bootolni.

    ps2: sathinel, azt hiszem te írtad, hogy Linux alatt milyen jó a videólejátszás, mert ahova kattintasz a csúszkán, ott azonnal játsza tovább és nem akad meg, mint Windows alatt. Mióta megvan az új gépem (semmi extra, Dual Core 3GHz, 2x1GB DDR2, GeForce 7600GT) nálam sem vár egy tizedmásodpercet sem, se XP, se Vista, (HD videónál sem) sőt, ha húzogatom, akkor közben is játsza, nem akadozik.
  • sathinel #80
    ha valaki teljesen hülye infó kikeresésében a netről(persze agolul mert ez a hivatalos IT nyelv) akkor próbáljon sabayont, vagy olyan rendszert, ahol azonnal live chat-help-et kérhet az OS fejlesztőitől, más felhasználóktól. A youtube oldalon sok videó fenn, és lehet kérdezni is. Ha valaki ekkora láma hogy copy, paste nem megy, akkor nem is foglalkozik olyasmivel ami nem megy alapból. Sabayon flash-el, operával, openofice-vel, beryllel, stb felmegy és nincs gond. Ubuntu majdnem windows már.
    Persze van MS user aki megkér hogy telepítsek progit win alá, az ne telepítgessen linuxot.
  • Penge4 #79
    Vagy vagy 30 féle disztrib. Egy olyat nem tudnak, ami felhasználóbarát. A többi 29-et mefg hagyhatnák úgy ahogy van a "parancssor RuLeZ" típusú programozók.
    Feltételezem a Windowst már felsőfokon használó Linuxra áttért fórumozók amikor életükben először odaültek a Windows elé első parancsuk a Win+R majd a "cmd" parancs bepötyögése volt.
    Mint a cikk is leírja, a Linux teljesen más, minden Windows alatt ismert parancsot el kell felejteni és minél jobban ismeri valaki a Windowst annál nehezebb átállni. Mindazonáltal van aki nem csak játékra és netezésre használja a gépét és nincs ideje hónapokat szórakozni manualokkal, míg legalább alapszinten használni tudja a Linuxot, főleg ha már ért annyira a Windowshoz, hogy ne legyenek alatta különösebb gondjai. Én például amikor kipróbáltam a blackPanther OS-t (állítólag megkönnyíti a Windowsról való áttérést). Gondosan elolvastam mindent a telepítés során, nem állítottam el semmit és mi fogadott, amikor beléptem a KDE-be. Hogy pár dologra való kattintáskor a jobb felső sarokban megjelent a kis homokóra mellette az "Alkalmazás megnyitása...", majd 4-5 másodperc után eltűnt és semmi nem nyílt meg.
    Ilyen apró, idegesítő jelenségek. Szóval stabilitás mesterfokon.

    Ja, és ha még nem jöttek volna rá az "Átállást megkönnyítő disztribek fejlesztői." A Windows felhasználók többsége nem a csilivili felület és a start menü miatt szereti a Wint, hanem, hogy mindent meg tud csinálni GUI-n, aztán később ugyanúgy tud dolgozni parancssorban, vagy billentyűparancsokkal, ha az meggyorsítja az adott feladatot, ám nem zavarja közben az, hogy ugyanazt a feladatot GUI-n is megcsinálhatja, gondolva a kezdő felhasználókra.
  • Match #78
    Olvasd már el mégegyszer plz...
    Le van értelmesen, szájbarágósan írva hogy miért jó a konzol, és hogy rengeteg mindent lehet kezelni X alól.
  • Athlon64 #77
    Na hát elolvastam ezt a Linux nem Windows cikke.
    Na azért elég nem ált helyt egy-két példa, de egy részével egyetértek.
    Viszont szerintem nem lesz a Linux-nak semmi baja, ha grafikus felületen is ad megoldást, aztán ha valaki kódokat akar pötyögni akkor irány a terminal.