Berta Sándor

Jogdíj-szervezet ellen indított pert a Rapidshare

A svájci RapidShare AG jogi eljárást indított a német G.E.M.A jogdíj-szervezettel szemben. A cég arra vár választ a düsseldorfi bíróságtól, hogy mondja ki: milyen kötelességei és lehetőségei vannak egy tartalomszolgáltatónak a jogsértések megakadályozására.

"A jelenlegi tisztázatlan jogi helyzet komoly problémákat okoz nekünk és az ezen a területen jelen lévő más cégeknek. Számos részletkérdés megítélése is homályos" - jelentette ki Bobby Chang, a RapidShare AG vezetője. Mint Bobby Chang elmondta, a RapidShare tárhelyet kínál a cégek és a magánszemélyek számára, az adatokat linkeken keresztül lehet letölteni vagy törölni. Elvileg csak a feltöltő tudhatja, hogy milyen tartalom kerül fel a világhálóra, de mivel bárkivel megoszthatja a linket, így a fájlokat bárki letöltheti. Vagyis végső soron megvalósulhat a fájlcserélés és ez szúrja a szerzői jogvédők szemét.

A sokat támadott német törvény összhangban áll az európai jogalkotással és lehetővé teszi, hogy a felhasználók bizonyos esetekben saját célokra másolatokat készíthessenek a birtokukban lévő zeneszámokról és zenei albumokról. A webhosting szolgáltatásokat nyújtó vállalatok viszont nem tudhatják, hogy egy az ő oldalaikra feltöltött dal milyen forrásból származik és így törvényes vagy illegális a megosztása másokkal.

A G.E.M.A januárban már pert nyert a RapidShare ellen, és a svájci szolgáltató fellebbezését egy kölni bíróság márciusban elutasította. Bobby Chang elsősorban azt kifogásolta az ítéletekkel kapcsolatban, hogy általában egyáltalán nem derül ki a szerverükre felkerülő fájlokról, hogy azok mit tartalmaznak. A szolgáltató kizárólag azokat az adatokat és bejegyzéseket hajlandó törölni, amelyek nyilvánvalóan illegális másolatokra utalnak.

Kérdéses az is, hogy egy adott mű esetében a RapidShare köteles-e az összes fájlhoz blokkolni a hozzáférést, vagy csak az illegális kópiákhoz. Egy bizonyos mű ugyanis számos formátumban és néven elérhető lehet. Ahhoz azonban, hogy a szolgáltató megállapíthassa az egyes fájlok típusát és tartalmát, meg kellene vizsgálnia őket, azonban ezt az európai jog és a német TMG törvény sem teszi lehetővé a számára.

Korábban nem véletlenül követelte számos szakmai szervezet, hogy tegyék világossá, egy adott esetben milyen kötelezettségeik és lehetőségeik vannak a tartalomszolgáltatóknak, valamint, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk. Mivel ez nem történt meg a szolgáltatók továbbra is jogbizonytalanságban vannak és attól tartanak, hogy akartalanul is törvénysértéseket követhetnek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sionnach #2
    A lejelszavazott, fájllistát se mutató random nevű tömörített fájlokat hogy azonosítják?...
  • Soundmaker #1
    Nocsak a fagyi visszanyal?

    Nem árt már hogy a gátlástalan jogvédő szarvezetek is kapnának némi pofont...

    Hajrá Rapidshare...!!!