Specker Balázs

A YouTube egyeztet a japán médiával

A YouTube vezetői a japán média képviselőivel ülnek egy asztalhoz, hogy megegyezésre jussanak a közkedvelt videós oldalon található tartalmak szerzői jogi ügyeivel kapcsolatban.

A Google tulajdonába került szolgáltatás küldöttséget meneszt a szigetországba, válaszul a tokiói JASRAC (Japan Society for Rights of Authors) média-érdekképviseleti szervezet panaszára, miszerint az oldal lehetőséget adott felhasználóinak, hogy szerzői jogvédelem alatt álló tévéműsorokat, videoanyagokat, valamint zenei klipeket helyezzenek el, illetve nézzenek meg - értesült a CNet.

Októberben mintegy 30 ezer videotartalom eltávolítására kényszerült az oldal, miután a japán médiacsoporttal karöltve 22 másik cég - köztük a közszolgálati műsorszóró NHK, több nagyobb filstúdió és olyan webes riválisok, mint a Yahoo Japan - is ezen követelésének adott hangot. December elején azonban a JASRAC úgy ítélte meg, hogy ennél hathatósabb megelőző lépésekre lesz szükség. Elképzeléseit YouTube-nak küldött levelében fejtette ki.

Elsősorban olyan eszköz bevezetését szorgalmaznák, amely képes lenne átvilágítani és kiszűrni a jogsértő darabokat. Ezen kívül a JASRAC - az alkalmazás kifejlesztéséig - a japán nyelvű figyelmezető üzenetek mellett szorgalmazza egy - a feltöltők neveit és címeit - nyilvántartó rendszer kiépítését is - írja az Ars Technica. Természetesen ez utóbbi módszer jónéhány jogi problémát is magában hordoz.

A videomegosztó-hálózat Chad Hurley YouTube-vezérigazgató, illetve Steve Chen, technikai igazgató által aláírt válaszlevelében elismerte, hogy a jövőben japánul is figyelmeztetnie kell a felhasználókat a szerzői jogokat sértő anyagok feltöltésének lehetséges következményeiről. A két fél érdekegyeztető vitájának pontos időpontjáról egyelőre nem érkezett hír.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!