Berta Sándor

Németország elvetette a nyomtatók utáni jogdíjat

A düsseldorfi tartományi bíróság döntése értelmében egyelőre nem kell jogdíjat fizetni a nyomtatók után. A testület elutasította a Wort szerzői jogi szervezet (VG Wort) korábbi beadványát.

Az VG Wort a dokumentumban a Canont, az Epsont, a Kyocerát és a Xeroxot támadta és azt szerette volna elérni, hogy a négy vállalat nyomtatói után kelljen szerzői jogdíjat fizetni. Ez azt jelentette volna, hogy a cégek körülbelül 400 millió eurót kifizetésétől szabadultak meg. "Először mondta ki egy német bíróság, hogy alapvetően elutasítja a szerzői jogdíjak fizetését" - értékelte a döntést Markus Wirtz, az ügyben a nyomtatógyártók jogi képviseletét ellátó Taylor Wessing Ügyvédi Iroda munkatársa.

"Ennek az ítéletnek semmilyen szerepe nincs a jövőre nézve, ugyanis a kérdésről - miszerint jogdíjkötelesek-e a nyomtatók - a német legfelsőbb bíróság fog dönteni" - nyilatkozta Ferdinand Melichar, a VG Wort vezetője, aki hozzátette, hogy fellebbezni fognak az ítélet ellen. A nyomtatógyártók azzal érveltek a perben, hogy gyakorlatilag nem bizonyítható, hogy a készülékeiket valaki anyagok sokszorosítására használja. "A GfK piackutató intézet egyik tanulmányából világosan kiderült, hogy a nyomtatóknak csak körülbelül az öt százalékán másolnak a szerzői jog által védett anyagokat" - hangsúlyozta Markus Wirtz.

A kérdés egyébként azért került a német legfelsőbb bíróság elé, mert tavaly májusban a stuttgarti tartományi bíróság úgy határozott, hogy a nyomtatók után a gyártóknak jogdíjat kell fizetniük. Az ügy érdekessége, hogy az VG Wort először szenvedett vereséget a bíróságon. A szerzői jogi szervezet egyébként nyomtatónként 2001-ig visszamenőleg 300 euró jogdíj megállapítását kérte a düsseldorfi tartományi bíróságtól.

Próbálkozások a témában Magyarországon is voltak, de nálunk nem kell jogdíjat fizetni a nyomtatók után. Jogdíj-fizetési kötelezettség jelenleg az Artisjus jogdíjközleménye szerint az audio- és videokazettákra, a hanghordozó és a videokép-hordozó nyersanyagokra, az egy- és kétrétegű DVD-R/+R, a DVD-RW/+RW, a DVD-RAM lemezekre, az írható és az újraírható CD-korongokra, az integrált tárolóegységgel rendelkező zenelejátszókra (MP3-lejátszók, iPod, IRiver stb.), a kép-, illetve hanghordozóként használható memóriakártyákra (CF, MMC, MS, Smart Media, SD, mini SD, xD, Microdrive kártyák), és a minidiszkekre terjed ki.

Frissítés: Mint egy olvasói levél megjegyezte, a nyomtatók után nem az Artisjus, hanem a Magyar Reprográfiai Szövetség szed be jogdíjat a percenként kinyomtatott lapok száma alapján. Ez 1-19 nyomatnál 300 Ft, 20-34 között 1000, 35-49 között 4000, az ennél is gyorsabb nyomtatók után pedig egységesen 15 000 forinttal drágul a beszerzési ár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • muerte2 #14
    De legalább nálunk még megvan!!!!! Meg festékpatron meg ram HDD FDD Mp3lejátszón mindenen!
    Mert mi megtehetjük!

  • AranyKéz #13
    Kártalanítsuk közpénzen szegény Teszkót mert lopják az áruit!!!
  • Commandante #12
    Igen, látnak. Ha hajlandók érte benyalni az éppen aktuális kormányak meg a megfelelö hivatalnokoknak.
  • Dömsödi #11
    Ja, probálnám visszakérni, a fényképezőgépemben használt memoriakártya után a sarcot... Kiröhögnének.
    Pénz beszél, kutya ugat! Tudják, nagyon jól, hogy egy birósági eljárás már a vele eltöltött idő is többe kerül.
  • azirafael #10
    Magyar Reprográfiai Szövetség milyen brilliáns ötlet. A munkahelyteremtés művészetének felső foka! Állapítsunk meg valamilyen adót, arra hozzunk létre egy hivatalt, ami a saját maga által beszedett pénzből jól el is tartja magát...

    WEgyáltalán csinál valami tez a szövetség vagy csak beszedi a lóvét és saját magára költi? Az írók, költők, könyterjesztők stb. látnak ebből a pénzből valamit egyáltalán?
  • NYCBoy #9
    Tényleg pénzáhes élősködők, de azt a politikust is karóba kéne húzni aki keresztülvitte, és törvényt csinált belőle! Gondolom ő is kapott egy szerényebb budai vilátt, az új székház tövében.
  • Molnibalage #8
    Aki ezt a 300 eurós cucot kitalálta ÚGY pofánverném, hogy többet nem tudna jogdíat kérni senkitől? A 3 éve 12000Ft-ot érő nyomtatóm után fizessek ennyit? EGY FASZT! Dögöljön meg az összes ilyen kis köcsög vérszívó!!!!
  • GulaSoft #7
    Hát én spec ramra azokat a sorozatokat teszem amiből még nem jött össze egy dvd-nyi, és a ram simán írható egy mint egy wincsi, amikör összejön egy adag, akkor az kerül át dvd-re. (Meg azokat amik időközben változhatnak.)
    Ja találjátok ki hol van az Artisjustnak az irodája.
    Gondolhatnátok, hogy valahol a külvárosban olcsó irodaház, vagy régi telephely, hiszen ők csak a karib tengeren nyaralgató éhező zenészeket védik, és a beszedett összegeket mind-mind nekik utalják, és hát nem telik nekik belvárosi irodára.
    Hát nem is telik.

    BUDÁN VAN EGY VADI ÚJ ÜVEGPALOTÁBAN!!!! HOGY A F@SZ ÜSSE KI A SZEMÜKET!!!!
    EZ AZ ABSZOLÚT POFÁTLANSÁG!!!
  • szazsolt #6
    Szerintem a magyarországi nyomtatós jogdíj nem csak próbálkozás volt, de az meg is valósult. Nálunk ezt reprográfiai díjnak nevezik és az Artisjus segédletével létrehozott Magyar Reprográfiai Szövetség (www.reprografia.hu) szedi a sarcot. A nyomtatókat az 197/2004. Kormányrendelettel emelték be a 158/2000. Korm.rendeletben meghatározott eszközök közé.
  • Sir Quno Jedi #5
    2001-ig VISSSZAMENŐLEG mégis hogyan lehetne már pénzt kérni?!!! ÉS 300 EURÓT?!!! Ezek tényleg nem normálisak. A nyomtatógyártó cégek helyében én a pénzt amit rajtuk (és utána rajtunk) akarnak elverni összedobnám és 3010-ig tudnának pereskedni belőle ezekkel a vérszívó fattyakkal (vagy tovább) belőle! Ujjé!