Berta Sándor

Még nem jött el az online filmterjesztés ideje

Az internetnek jelenleg még nincs igazán komoly szerepe a filmterjesztésben és ez a helyzet Virgil Widrich Oscar-díjra jelölt osztrák rendező szerint jó ideig még nem is fog változni.

A szakember eddig nem gyűjtött túl sok kedvező tapasztalatot az online filmes oldalakról. Korábban néhány filmje elérhető és letölthető volt a worldcinemaonline.com portálon, azonban az érdeklődés minimális volt. Így Widrich most kizárólag a DVD-it terjeszti az interneten.

Ugyanakkor legújabb, Fast Film nevű művének vágott változata felkerült a YouTube-ra, ahol komoly sikert aratott, eddig több mint 47 000-en látták. Mindez jótékony hatással volt a DVD-eladásokra is. A rendező többek között ebből szűrte le azt a tapasztalatot, hogy a csak és kizárólag internetes filmterjesztés jelenleg még nem életképes, talán majd néhány év múlva. A 2002-ben a Copy Shop nevű rövidfilmjéért még Oscar-díjra is jelölt, a Fast Filmmel pedig eddig 36 különböző díjat besöprő szakember szerint az egész online filmes üzlet még nem igazán kiforrott.

"Nevetséges például, hogy a felhasználókat, a fogyasztókat üldözik, ha letöltenek egy filmet, hiszen így a producer a saját vevőit bünteti meg. Ráadásul a jelenlegi online filmterjesztő rendszerekben gyakorlatilag nem az alkotók teszik zsebre a pénzt, hanem leginkább az internetszolgáltatók, hiszen ki fizetne a szélessávú internethozzáférésekért, ha nem lennének ilyen tartalmak" - tette fel a kérdést Virgil Widrich.

"Az emberek imádják a filmeket, valósággal a mozgóképek rabjai. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nincs egységes szabvány, amit bárki bárhol és bármikor használhatna. Olyasmire gondolok, mint jelenleg a 35 mm-es film, ami az egész világon elterjedt és amit több mint 100 éve használunk. Ennek köszönhette a film a sikerét, a népszerűségét. Ráadásul megfelelő minőségű és olcsó szabvány kellene. Jó példa az Internet Movie Database (IMDb), ha lenne online letöltési lehetőség, azonnal megtetszene, hiszen minden információ egy helyen lenne" - tette hozzá a szakember.

A YouTube, a Google Video és más hasonló oldalak ugyanakkor Widrich szerint arra nem alkalmasak, hogy komplett filmeket elérhetővé tegyünk rajtunk, azonban például a bemutatók vagy egy adott műről szóló werkfilm megjelentetésére már megfelelnének. A rendező végül elmondta továbbá, hogy most ugyan bárki elkészítheti a saját filmjét, azonban arról, hogy megjelenik-e, sikeres lesz-e, csak nagyon kevesen döntenek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #10
    Nem a drm-en múlik hogy fent van-e valami torrenten vagy nincs... Most is fentvan minden, nem kell hozzá fizetős online drm-mentes filmbolt - ott a sima dvd. Ha az optikai adathordozók másolásvédettek lennének, akkor feltörnék. Ha nem tudják feltörni - na olyan nem lesz. Ha mégis, akkor kicsempészik a moziból vagy a filmstúdióból a jó minőségű anyagot. Szóval attól nem félek hogy a kalózforrás elapad.
    Fizetős szolgáltatástól azt várnám el hogy nagyobb sávszéllel tölthessek, és a szűkös feltöltési sebességemmel ne kelljen seedelni. Erre írtam hogyha ilyen lenne, akkor már csak zenét töltenék torrentről (zenéért akkor sem fizetek ha 500 ft egy album)
  • Penge4 #9
    Van benne valami, de ha DRM nélkül adnák, akkor megintcsak ki lenne az a hülye, aki pénzt ad érte hosszútávon? Páran szervernettel lehúzzák az egész cuccot és feldobják torrentre, aztán egyvalaki fizet, a többiek meg ingyen töltik.
  • Gerygrey #8
    Persze, torrentért nem fizetnék. Csak azért hoztam fel a torrentet, mert jobb torrent trackereken egy-egy film fent van hd, dvd, divx formátumban szinkronnal, eredeti nyelvvel vagy mindkettővel, szóval igen bőséges a kínálat. Ha már fizetek akkor elvárom ugyanezt, plusz azt hogy ne kelljen visszaosztani viszont full sávszéllel tölthessem az adott filmet, a legrégebben feltöltött, torrenten már nem nagyon seedelt anyagot is. Ja és persze olyan, drm-mentes formátumban kapjam a filmet, amit kiírhatok magamnak dvd-re, vagy ha úgy tetszik átkonvertálhatom nekem tetsző más formátumba, pl mobiltelefonra. Ha lenne ilyen szolgáltatás, nem sajnálnék rá havi egy tizest - jelenleg kb évente költök ennyit filmekre, azt is leginkább mozijegy formájában.
  • Penge4 #7
    És szerinted ki lenne az a hülye, aki fizetne, amikor ott van neki ingyen is? A torrent technológia meg alapból halott ügy arra, hogy pénzért adjanak valamit. Ha az ember fizet valamiért, akkor minőségi szolgáltatást vár el.
  • BCs design #6
    dehogynem

  • Gerygrey #5
    Szerintem kicsit túlzás hogy a dvd elavult. Persze kétméteres plazmán lehet hogy pixeles a kép, de egy átlag 70-80 centis tévén, normális hangcuccal teljesen jó.

    Egyébként én lehet hogy igénybevennék olyan színvonalú fizetős filmletöltő szolgáltatást, mint a nagyobb privát torrent trackerek. Amíg ilyen nincs addig jó nekem a bithu :)
  • uniu #4
    bocsanat: offline a helyes!
  • uniu #3
    mind2o mukodik mar: oz online filmletoltes mpg4-ben :) csak meg "beta", nem hivatalos formaban:))
  • BiroAndras #2
    A DVD elavult. Letöltésre különösen nem jó a gyenge tömörítés (mpeg2) miatt. Legalább mpeg4-et illene használni.
  • bakagaijin #1
    Hmm, az imdb-n leginkább angol nyelvű filmekről lehet MINDEN infót begyűjteni. Ahogy távolodunk egyre kevesebb info áll rendelkezésre, csökkennek a fotók, a stáblista. Mire eljutunk Ázsiáig addigra eltűnik a film teljes leírása, marad pár beszólás és ennyi...

    Nade mindegy, egységes szabvány létezik, úgy hívják pl. hogy DVD. (A S/VCD-t manapság inkább már nem emlegetném.) Kvázi-szabványból tényleg rengeteg létezik, de ebből sokat támogatnak a különféle asztali lejátszók. Egyébként vicces, de amit leírt az imdb-vel kapcsolatban az létezik, csak rosszul guglizott :)