Berta Sándor

Európai fellépés a YouTube és a MySpace ellen

Több mint egy tucat európai szerzői jogvédő társaság döntött úgy, hogy közösen lépnek a videoportálok, többek között a YouTube, a MySpace és a Dailymotion ellen.

A Bureau International de l'Edition Mecanique (BIEM) nevű, 42 nemzeti szerzői jogvédő egyesületet tömörítő szövetség adatai szerint a videoportálokról letölthető anyagok után nem fizetett licencdíjak több száz millió eurót tesznek ki. "Reméljük, hogy ezek a portálok felhagynak azzal a gyakorlattal, miszerint úgy kínálnak zenei videókat letöltésre hogy a licencdíjakat nem fizetik meg a jogtulajdonosoknak. Emellett félre kell tennünk az előítéleteket és egy új alapokon nyugvó együttműködést kell kialakítanunk" - hangsúlyozta Ronald Mooij, a BIEM főtitkára.

A szervezet jelenleg is vizsgálja, hogy egyes zeneszámokat hányszor hallgattak meg vagy töltöttek le a felhasználók a videoportálokról. Maurice Ravel Boleróját kétmillióan hallgatták meg a MySpace segítségével, DJ Tiesto műveit pedig eddig több mint 60 millióan hallották a honlapoknak köszönhetően.

Az európai szerzői jogi egyesületek január 23-án tartják szokásos éves ülésüket, amelyen részt vesz majd többek között a német Gema, a francia Sacem és a brit MCPS/PRS is. Az egyesületek képviselői itt döntenek arról, hogy terveznek-e bármilyen ellenlépést a videoportálokkal szemben. Azonban nem is a közös fellépés a kérdés, hanem annak mikéntje.

A YouTube, a MySpace, a Dailymotion és a többi oldal eddig mindenfajta európai licencfizetési felszólítást figyelmen kívül hagyott. Igaz, a YouTube nemrég több tízezer videót törölt a japán JASRAC szerzői jogvédő szervezet felszólítására. "Mi csak moderátorok vagyunk, nem vagyunk felelősek azokért tartalmakért, amelyeket a felhasználók az oldalainkon csereberélnek egymással" - nyilatkozta Benjamin Bejbaum, a Dailymotion vezetője. A MySpace illetékesei pedig azt közölték, hogy már most is tárgyalásokat folytatnak főleg a brit és a francia szerzői jogvédő szervezetekkel.

Mindenesetre a BIEM tervei a jövőre nézve nem kecsegtetik túl sok jóval az egyre népszerűbb videoportálokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nedudu #12
    Rosszul tálalják. Szerinted hasznos ficsőröket akarnak kidobni...
  • HJPOWER #11
    Roahadt ge*ik ;)
    Ők húzzák le leginkább a zenészeket/művészeket!
    A jogvédőket kiátkoznám a 'csába és máglyán égetném mindet.

    szóval F**K az összes ilyen szervezetnek!
  • awender #10
    Amikor az EU fellép a Youtube ellen, meg az MS-t rákényszeríti egy olyan windows kiadására, amit csak idióták vesznek meg - szégyellem hogy európaiként fémjeleznek.

    Nem tudom, hogy kik ülnek Brüsszelben, de vagy nagyon rosszul tálalják a dolgokat, vagy komplett idióták.
  • Theodora #9
    Azért érdemes megnézni a nézettségi számokat is. Kizártnak tartom, hogy hagyományos úton ennyi embert értek volna el. Ebből 2-60 millió hitből, gondolom lesz/van jópár, aki ennek hatására meg fogja vásárolni a tartalmat.

    Én inkább arra leszek kiváncsi, hogy egy ilyen oldalra feltett magánprodukciót mikor nyúlnak le holywoodban nagy sikerrel. Akkor jöhet majd az igazi nagy perelés a multik részére! Vagy akkor majd pont az lesz a marketing, "A film ami a YouToube-n található klipp alapján készült!".
  • NEXUS6 #8
    Sok minden kérdést felvet a net.

    Pl mi tartja mozgásban a gazdaságot, a társadalmat?
    Ilyenkor szokják mondani, hogy a pénz!

    Biztos ez? Vagy inkább az a csere, az interakció maga, aminek a lebonyolításához régebben valóban bonyolult infrastruktúrára, szervezetekre és természetesen pénzre volt szükség.
    De manapság már nem kell. A kapcsolat, az interakció és a csere még is megvalósul.

    "Gondolod, hogy levegő az amit most belégzel?...Hmmm" - Morpheus
  • bakagaijin #7
    Egyébként mini közgazdaságtan. Miért is keletkeztek először a kiadóvállalatok? Azért, mert ha Kis Pista bement a Művházba, hogy ő ott most koncertezni szeretne, vagy egy áruházláncba hogy tegyék már ki a polcokra az ő cd-jét amit összedobott, lazán kiröhögték volna. Cd-ket gyártani/szórni/értékesíteni csak nagy tételben lehetett, tv-ben reklámozni, promótálni csak nagyban lehetett. Tehát a "méretgazdaságosság" miatt volt szükség alapvetően a kiadókra. Na, ez az ami megszűnt. Promózni és értékesíteni már "megéri" kicsiben is. Igaz, koncertszervezni még nem, de idő kérdése :). Na, ezért harcolnak foggal-körömmel a kiadók, mert egyre kevésbé van rájuk szükség...
  • bakagaijin #6
    Lehet, de a tv-ből felvett klippeken ott a station-id. Tehát bárki aki megnézi, egyben a tv "reklámját" is látja egyből, nemcsak az előadóét. Egész egyszerűen nincsenek felkészülve a kiadóvállalatok a jelenre. Ennyi.

    Egyébként ezek a klipek tökéletesen megfelelő minőséget képviselnek egérmozi számára, amit egy ipod/iphone/pda vagy akármi mini-hordozható kütyü tud biztosítani. Tehát meg lehet mutatni havernak/ismerősnek/bárkinek. És a YouTube alapvető (mondjuk úgy, leírt :)) célja... Nem pedig, hogy übertáp minőségben filmeket/zenéket tároljon, mutasson.
  • halgatyó #5
    Majd kitalálják, hogy aki fütyörészni merészel otthon, az is fizessen NEKIK "jogdíjat".
    De mivel nem tudják ellenőrizni, hogy ki fütyörészett, majd kivetnek valami átalányadót mindenkire. Amit lehet hologrammos matricával ellenőrizni, a homlokunkon. Mint az üres írható CD-ken meg a memóriakártyákon.

    Okádnom kell.
  • halgatyó #4
    Figyelemreméltó megfogalmazás: "a licencdíjakat nem fizetik meg a jogtulajdonosoknak."

    A JOGTULAJDONOSOKNAK. Aha. Holvannak már a zeneszerzők?

    Meg a "másolás megöli a zenét"... bahh! Ők ölik meg a zenét a mérhetetlen feneketlen zsebükkel meg a fos erkölcseikkel!

    Micsoda szervezési munka meg pénz... 42 "szerzői jogvédő" (=értékteremtés nélküli pénzbezsbelő) társaság! Nagy buli lehet ez.

    Asszem lassan leszokok a zenehallgatásról. Remekül meg lehet élni zene nélkül is.
  • PíszLávJuniti #3
    amilyen hifi minőségben vannak fent a videók, nem hiszem hogy ezzel kielégülne bárki is.
    a szakértők gondolom még nem láttak egyetlen feltett klippet sem, hogy megtudják itélni :)