Berta Sándor

Műholdas rádiót pereltek be az amerikai kiadók

Úgy tűnik, ismét gyülekeznek a viharfelhők a tengerentúlon az XM Satellite Radio feje felett, miután az Amerikai Zenei Kiadók Egyesülete (NMPA) beperelte a műholdas műsorszolgáltatót.

A szervezet beadványa szerint az XM Satellite Radio az illegális XM+MP3 szolgáltatásával megsértette a szerzői és kiadói jogokat, mivel nem fizetett jogdíjakat 150 lejátszott dal után. Ezek között vannak a Let It Be, a My Heart Will Go On, a Me and Bobby McGee és a Like a Prayer nevű zeneszámok.

A korábbi hónapokon át tartó tárgyalások zátonyra futottak, az NMPA ezután döntött a per mellett. A zenei kiadók minden egyes engedély nélkül lejátszott mű után 150 000 dolláros, vagyis összesen 22,5 millió dolláros kártérítést követelnek a rádiótól. Az XM+MP3-hoz kapcsolódik számos termék, így például a Pioneer Inno nevű lejátszója is, amelynek a segítségével bárki letöltheti a sugárzott dalokat, azokból lejátszási listát állíthat össze és így akár útközben is hallgathatja őket. Az NMPA szerint az XM Satellite Radio lehetővé teszi, hogy a Hear It, Click It, Save It! mottó alapján bárki engedély nélkül digitális másolatokat készíthessen az egyes dalokról.

Egy amerikai szövetségi bíró már jóváhagyta a per lefolytatását és a műsorszolgáltató nem hivatkozhat az Audio Home Recording Act nevű törvényre sem, amely egyes esetekben lehetővé teszi, hogy valaki engedély nélkül másoljon vagy rögzítsen zeneszámokat. A felperesek között van a Famous Music, a Warner/Chappell, a Sony/ATV és az EMI Music. "Mi csak azt szeretnénk elérni, hogy minden zenészt és szerzőt kártalanítsanak" - jelentette ki David Israelite, az Amerikai Zenei Kiadók Egyesületének elnök-igazgatója, érzékeltetve, hogy nem akartak azonnal és mindenáron perelni. Az NMPA-t 1917-ben alapították és mintegy 600 kiadónak és azok partnereinek érdekeit védi.

"Az XM mások kárából profitált. Az XM+MP3 szolgáltatás sorozatosan megsérti a szerzői és a kiadói jogokat és megpróbálja legitimmé tenni az online zenei szolgáltatásokat" - mondta Debra Wong Yang ügyvéd. Az XM-nek egyébként nem ez az első összetűzése a szerzői jogvédőkkel, hiszen tavaly májusban a RIAA beperelte az adót. A vád akkor is az volt, hogy a műsorszolgáltató szerzői jogokat sértett, amikor lehetővé tette előfizetőinek, hogy zeneszámokat rögzítsenek hordozható eszközeikre.

A mostani per ugyanakkor elhomályosítja az idei februárban az amerikai piac egyik legnagyobb üzletének tartott eseményt, a Sirius Satellite és az XM Satellite Radio egyesülésével kapcsolatos híreket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • huuu #10
  Remélem lassan összeomlik a gazdaságuk.
  Örülök, hogy ráérnek ezzel foglalkozni ezek a nyomi amcsik.
  Kicsit demagóg, de máshol az a baj, hogy nincs mit ennni.
 • Tetsuo #9
  You're right! ;)
 • jefferson83 #8
  :DDDDDDDD
 • Troppauer #7
  "David Israelite, az Amerikai Zenei Kiadók Egyesületének elnök-igazgatója...."

  ilyen nevvel csak egyszer latnek dolgozo embert!
 • AranyKéz #6
  "Mi csak azt szeretnénk elérni, hogy minden zenészt és szerzőt kártalanítsanak"

  Ez a fajta gondolkodásmód emlékeztet a kommunizmusra.
 • Wittgen #5
  "Mi csak azt szeretnénk elérni, hogy minden zenészt és szerzőt kártalanítsanak" - jelentette ki David Israelite - ja, csak ugye az asszony is új kocsit akar, meg a gyerek is folyton sír, hogy Bahamákra akar menni egy hónapra a haverokkal nyaralni, meg különben is a szeretőjének is kell a lakását fizetni. Csak azt nem vallják be, hogy pénzt akarnak mindenáron. Nem hiszem el, hogy a befolyt 22M bírság felét a pár szám szerzője kapja meg.

  "Az XM mások kárából profitált. Az XM+MP3 szolgáltatás sorozatosan megsérti a szerzői és a kiadói jogokat és megpróbálja legitimmé tenni az online zenei szolgáltatásokat" - ja, mert ha végül vmi csoda folytán legálissá válik a zeneletöltés a b*zi mammuvállalatok beszopják és vége a jólétnek, meg a tejben-vajban fürdésnek.

  Volt egy cikk pár hetet uygan ilyen hasonló témában, miszerint támadják ezek a tetű szervezetek az online rádiókat/tévéket, hogy fizessenek jogdíjat. Már ott is kifejtettem, hogy mióta netem van, nem töltök le warez zenéket (tehát nem okozok kárt senkinek), mivel meg vagyok elégedve az online rádiók zenei kínálatával. Ha elkezdik bezárogatni az ilyen oldalakat, akkor asszem több kárt fognak okozni a kiadók maguknak, mint ami szerintük most éri őket, mivel a sok rádióhallgató elkezd warezról tölteni.
 • Riddick #4
  Nem értem én ezt! MEgkéne egyszerüen szavazni a néppel,hogy engedni lehessen e a kiadókat pereskedni! 2007 van és ezek a kiadók,vagyis egyébb olyan semmire kellő szervezetek akik a kiadók nevében probálnak nagy összegeket lehuzni ,emberekről műsör szolgáltatókról,olyanok mint a piócák. Én még nem láttam csoró zenészt. Amikor egy mű kikerül boltokba,akkor ugy is kap a zenész pénzt belőlle! Ugyis mindig az derül ki,hogy a beszedett jogdijjakbol egy fillért sem kap a zenész,hanem a RIAA meg az ehhez hasonlo vérszivók lenyelik őket! Remélem egyszer megoldják ,hogy neten keresztül,online boltokból olcson lehessen zenéket venni! Akkor nem kéne sirni hogy nemveszik a cd ket! Ha,1e ft alatt lenne egy album ,filmek,akkor sokkan többen vennék! Igy meg az lesz,hogy drága a mozijegy drága a cd,alig veszik őket. Itt a jó internet,amit folyamatosan fejlesztenek,mindenki onnan fogja szipkázni ,szinte ingyen ezeket. És mivel sok kicsi sokra megy ,nagyon sok pénz lenne ,ha még olcson is árulnák neten a dolgokat. Erre ,hogy nem jönnek rá.
 • assdf #3
  Ezek a b.zi jogvédők fizetnek legalább adót? mert azt hiszem al caponét is igy kapták el, ezeket sem ártana lecsukni vagy 250 évre. Ugyanaz a maffiaszervezet.
 • Gerygrey #2
  A zenei kiadók minden egyes engedély nélkül lejátszott mű után 150 000 dolláros, vagyis összesen 22,5 millió dolláros kártérítést követelnek a rádiótól

  4,5 MRD HUF. Ti jogvédő b**eránsok, ti melyik bolygón éltek? Na látjátok, ha kérdezitek mit jelent nálam az "elvből nem veszek legális zenét", az a jogvédők ilyen típusú hozzáállásának következménye.
 • syn7h37ic #1
  Ennek az lesz a vége, hogy se rádió, se TV, semmi nem lesz, amit "ingyen" nézhetnénk. Nem lehet az utcán fütyülni a slágereket, mert illegálisan adod elő, fizess érte jogdíjat. A.J.K.A. az összes görénynek. Végül is az XM rádiót csak többtíz-millióan hallgathatják. Ha letiltják, akkor csak ennyi embert fosztanak meg a zenehallgatástól, ok, vannak más adók, de itt pl. stílusok szerint vannak az adók osztályozva, ami baromi jó dolog.

  "Egy amerikai szövetségi bíró már jóváhagyta a per lefolytatását és a műsorszolgáltató nem hivatkozhat az Audio Home Recording Act nevű törvényre sem, amely egyes esetekben lehetővé teszi, hogy valaki engedély nélkül másoljon vagy rögzítsen zeneszámokat."
  Naná, hogy jóváhagyta, egy jó zsíros borítékkal a zsebében.