Berta Sándor

35 hónap börtön Microsoft-licencek hamisításáért

Újabb hal akadt fenn a Microsoft rostáján. Ezúttal egy 42 éves török származású szoftverkereskedő kapott jogerős börtönbüntetést, mert licenceket hamisított, illetve árult.

A bochumi bíróság január 18-án hozta meg az ítéletét, azonban az ügyet csak most hozták nyilvánosságra. Az ítélet szerint a 42 éves kereskedőnek 2 év 11 hónap időtartamra kell börtönbe vonulnia. A török származású férfi bűne az volt, hogy a titokban másolt Microsoft-licenceket, majd ezeket más kereskedőknek jó pénzért továbbadta.

Az illető tavaly júniusban bukott le, amikor a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal nyomozói őrizetbe vették. Azóta előzetes letartóztatásban volt. A bíróság a nyolc tárgyalási nap során megállapította, hogy legalább 18 555 másolt Microsoft-licencet hamisított és adott el. A kár meghaladta a 4 millió eurót. A terméklicencek többsége magán felhasználókhoz jutott el, akik abban a hiszemben, hogy eredeti szoftverhez jutottak, kifizették a kereskedők által kért összegeket. Amikor használni szerették volna a Microsoft szoftvereit, akkor érte őket a meglepetés, a licencek semmit sem értek.

A bíróság kimondta, hogy a 42 éves török származású kereskedő "rafinált bűnöző, aki haszonszerzés céljából nagy energiákat mozgósított a bűncselekmények elkövetésére". "Az illegális szoftverlicencekkel való kereskedés egy kifizetődő üzlet. A Microsoft termékeket vásárlóknak éppen ezért nagyon oda kell figyelniük, hogy az általuk megvett programok milyen licenccel rendelkeznek" - jelentette ki a de.internet.com német hírportálnak Dirk Seiler, az ügyben a Microsoftot képviselő ügyvéd.

Nemrég derült ki, hogy a Microsoft saját felmérése szerint a Windows operációs rendszerek 22 százaléka illegális másolat. A felmérés kizárólag a Genuine Advantage oldalain megvizsgált példányokra terjedt ki. Természetesen pontos adatok a teljes állomány tekintetében nem állnak rendelkezésre, ám eddig nagyjából 512 millió esetben került sor a Windows Genuine Advantage tesztre, amelyen 114 millió példány nem ment át, így ezeket kalózmásolatnak minősítették. S azok, akik jóhiszeműen a kereskedőtől licenceket vásároltak, a kalózkópiával rendelkező személyek táborát erősítik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sathinel #5
  28,5 misi/hó fizu ha ülök?:DDD ok hol kell jelentkezni))
 • SymbioC #4
  Nem volt annyira kispályás, több mint 18e másolat
  Végre nem a "szomszédak lemásolta a winxp-t" kategóriát [email protected]ák.
 • Praetor #3
  Azt nem írják, hogy elrendelt-e vagyonelkobzást a bíróság, és ha igen, akkor mekkora összegre.
 • turul16 #2
  Egy haverom azt mondta, hogy ~1 Milliárd alatt nem éri meg lopni. :)
  A felett meg már olcsón megúszod.
  (Van pénz jó ügyvédre meg másra is akkor :))

  Ki űlne 35 hónapot ~1 Milliárd forintért ?
  Szerintem sokan.
 • Morden23 #1
  Csodálkozom azon az emberi hülyeségen, ami eltartja az ilyen ügyeskedőket.

  35 hónap 4 millió eurós károkozás , illetőleg egy rakat magánszemény és néhány cég (? - érthetetlen) átk*rása után? Értékeljék köztartozásként, és dolgozza le. Három ócska év nyaralás... elmennek ezek a sunyiba.