Berta Sándor

Kezdődik a karikatúraper Párizsban

A francia fővárosban ma kezdődött a Charlie Hebdo francia szatírikus magazin ellen indított per. A lapot a Franciaországi Iszlám Szervezetek Egyesülése (UOIF) és a Párizsi Nagy Mecsetek nevű szervezet jelentette fel a Mohamed-karikatúrák megjelentetése miatt.

Mint ismeretes, 2005. szeptemberében a dán Jyllands-Posten című újságban jelentek meg először Mohamed-gúnyrajzok, amelyeket aztán átvett számos más újság is. A tizenkét karikatúra óriási tiltakozást váltott ki az arab világban, és az ilyenkor már megszokott zászlóégetés mellett ezúttal egyes követségek is sorra kerültek: Bejrútban a dán konzulátus épületét, a szír fővárosban pedig a dán és norvég nagykövetséget is felgyújtották.

A gúnyrajzokat közlő lapok között volt a Charlie Hebdo is, amit az UOIF és a Párizsi Nagy Mecsetek a vallási hovatartozás megsértésével vádoltak meg. A magazin szerint viszont egy egyszerű középkori perről van szó.

Philippe Val, a Charlie Hebdo vezetője elmondta, hogy a karikatúrák közlésével nem a muszlimokat, hanem a terroristákat akarták támadni. "Amennyiben már nincs meg a jogunk arra, hogy közöljünk a terroristák ideológiájáról szóló szatírát, akkor milyen lehetősége marad az egyszerű polgárnak arra, hogy megvédje magát, ha már nem is nevethet, hogy így kerekedjen felül a félelmein?" - tette fel a kérdést Philippe Val. Az UOIF szerint viszont a magazin viselkedése nem más, mint "medio-lukrativ radikalizmus".

A perben a Charlie Hebdo mellett számos prominens személy fog tanúskodni, köztük van például Francois Hollande, a francia szociáldemokraták pártjának elnöke és Francois Bayrou konzervatív elnökjelölt is. A Liberation nevű tekintélyes francia napilap hétfői kiadásában 50 vezető francia politikus, tudós és médiaszemélyiség által aláírt petíciót jelentetett meg, akik óvtak az öncenzúra megjelenésének elősegítésétől. A Charlie Hebdo volt az egyetlen francia lap, amelyik átvette a dán újság karikatúráit és amely kiegészítette őket a saját gúnyrajzaival. A lap példányszámaiból addig átlagosan 140 000 kelt el, azonban a karikatúrák hatására sikerült 400 000 példányt eladni.

Érdekesség egyébként, hogy a muszlim vallási szervezetek konkrétan csupán három karikatúra megjelentetését kifogásolják, a többi miatt nem emeltek kifogást és nem tettek panaszt sem. Nemcsak Európában váltottak ki komoly vitákat a gúnyrajzok. Szingapúrban tavaly nyáron egy helyi blogoló a saját oldalán Jézust kifigurázó karikatúrákat tett közzé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Béla bácsi #21
    Ezeknek a Franciaországi Iszlám Szervezetek Egyesülésének és a Párizsi Nagy Mecseteknek meg kéne mutatni, hol is helyezkednek el pontosan a térképen. Kezdenek nagyon elkanászodni. Ez már régóta igaz másokra is.
  • Kajika #20
    mi ez az egész tiltakozás-hullám???
    már kezdett olyan érzésem lenni, mintha csupa muszlim írkálna ide a fórumba


    kösz archkoven, hogy megvédtél

    ha tudnám a forrást, megjelölném, én is csak mail-ben kaptam korábban

    nekem tetszett, ahogyan tömören, velősen összefoglalták, miért is álságos az egész tiltakozás-hullám...

    aki meg nem keni ennyire az angolt...
    ha lesz időm, majd lefordítom
  • archkoven #19
    Miért kell ehhez forrás??
    Az esetek zöme számodra is ismert, amelyik meg nem annak nézz utána! Egyébként fel lehetett volna hozni még több száz esetet, ezek csak a legismertebbek.
    Szerintem a muszlimok alyanok mint a cigányok: képtelenség őket megváltoztatni. El kell őket szigetelni és minden áron -akár fegyveres konfliktust is vállva- megakadályozni, hogy tömegpusztító fegyvereket állítsanak elő. Márpedig azon mesterkednek. Ha sikerül nekik, akkor az lesz a világ katasztrófája.

    Egyébként Kajika által idézett szöveg nagyon jó összefoglalja a problémát, a végén a csattanó pedig nagyon jól érzékelteti az egész probléma kezelésének aránytévesztését.
  • sathinel #18
    ok nem teljesen de nem akartam ezt magyarázni.http://hu.wikipedia.org/wiki/Ateizmus itt van többféle ateizmus is és pl az hogy a buddhistáknál önmaad válhatsz úgymond istenné, kb megfelel annak, hogy önmagad életének ura vagy nem befolyásolják ezt más erők csak önmagad döntései.... nagyvonalakban.
  • Morden23 #17
    Teljesen függetlenül az egésztől, megjelölhetted volna a forrást.
  • teddybear #16
    Ettől függetlenül lefordíthattad volna... ennek a fórumnak a nyelve magyar(amintmár párszor megemlítettük itt-ott), már amilyen helesírásval.

    Egyébként, semmi újat nem mondsz, azon a környéken ez van, pont. A vallási vezetők mindenütt sárba tiporják saját vallásuk alapelveit, ha a hatalmi érdekeik úgy kívánják.
  • Kajika #15
    Előre is elnézést mindenkitől, de nagyon idekívánkozik szerintem az alábbi kis összegzés (sajnos csak angolul van meg nekem)


    "Muslim outrage huh. OK ... let's do a little historical review.

    Muslims fly commercial airliners into buildings in New York City. No Muslim outrage.

    Muslim officials block the exit where school girls are trying to escape a burning building because their faces were exposed. No Muslim outrage.

    Muslims cut off the heads of three teenaged girls on their way to school in Indonesia. A Christian school. No Muslim outrage.

    Muslims murder teachers trying to teach Muslim children in Iraq. No Muslim outrage.

    Muslims murder over 80 tourists with car bombs outside cafes and hotels in Egypt. No Muslim outrage.

    A Muslim attacks a missionary children's school in India. Kills six. No Muslim outrage.

    Muslims slaughter hundreds of children and teachers in Beslan, Russia. Muslims shoot children in the back. No Muslim outrage.

    Let's go way back. Muslims kidnap and kill athletes at the Munich Summer Olympics. No Muslim outrage.

    Muslims fire rocket-propelled grenades into schools full of children in Israel. No Muslim outrage.

    Muslims murder more than 50 commuters in attacks on London subways and busses. Over 700 are injured. No Muslim outrage.

    Muslims massacre dozens of innocents at Passover Seder. No Muslim outrage.

    Muslims murder innocent vacationers in Bali. No Muslim outrage.

    Muslim newspapers publish anti-Semitic cartoons. No Muslim outrage.

    Muslims are involved, on one side or the other, in almost every one of the 125+ shooting wars around the world. No Muslim outrage.

    Muslims beat the charred bodies of Western civilians with their shoes, then hang them from a bridge. No Muslim outrage.

    Newspapers in Denmark and Norway publish cartoons depicting Mohammed. Muslims are outraged."

    No comment...

  • Morden23 #14
    Ezt így ebben a formában nem mondanám.

    Mint ahogyan mondtam, számomra nem bírnak különösebb jelentőséggel a vallások (nem vagyok vallásos, ergo sem a kerszténység, sem az iszlám, sem akármi nem szívügyem), de a kulturális különbségekből adódó súrlódás az csak számodra, mint európai ember számára jön le.

    Lehet, hogy nehéz felfogni (nekem is az), hogy az iszlám vallási élet jóval szervesebben része a mindennapoknak, mint pl. átageurópai (akár magát kereszténynek valló) polgárnál. Mellesleg nem egy vallásos ember (többen itt, az SG-n is) szokták kommentelni, hogy "milyen jó lenne, ha feltámadna a vallásos hit pl. itt Magyarországon".

    Az iszlámot kb. annyira teszik nevetségessé a saját hívei, mint a kereszténységet számomra azok a hívek, akik Sátánt látnak Dan Brown-ban, vagy istentelenségnek tartják az evolúcióelméletet. Csak ezek a dolgok koránt sem ömlenek annyira a médiából (az általunk ismert médiából), mint az iszlámosdi.

    Ehez persze az is hozzátartozik, hogy az átagember nagyjából annyit tud az iszlámról, hogy "valami Allah-ról magyaráznak". Kellő információk hiányában kb. annyira látsz bele, mint a kvantumfizikába.
  • Commandante #13
    Az iszlámot a saját hívei teszik nevetségessé.
  • Cleawer #12
    ateista!= nincs megkeresztelve...