Berta Sándor

Népszerűek a házi készítésű riportok

Nagy-Britanniában hónapok óta hódít a hobbi- vagy amatőr újságírásnak nevezett jelenség, amikor is fiatalok és középkorú emberek a számukra érdekes vagy az általuk megfigyelt eseményekről tudósításokat küldenek a brit lapok szerkesztőségeibe.

Az ötlet pofonegyszerű: gyakorlatilag minden mai mobiltelefonban van már beépített kamera, így miért ne küldhetne bárki egy rövid tudósítást egy lapnak, amelyben megörökít egy éppen aktuális eseményt, legyen szó balesetről vagy egy elkapott humoros pillanatról.

Az új divatra elsősorban a brit bulvársajtó kapott rá, de annyira sikeressé vált, hogy már a BBC is fontolgatja az amatőr riporterek alkalmazását. A mozgalom fő zászlóvivője a The Sun nevű bulvárlap lett, amelyik Citizen Reporter néven külön rovatot hozott létre a beküldött anyagok számára. A hobbitudósítóknak csupán annyi a feladatuk, hogy a szöveges, képes, esetleg videóban készült anyagokat elküldjék a 630 000-es telefonszámra. A rendszer automatikusan feljegyzi a szövegeket (akár az SMS-eket is) és eltárolja a képeket, a videókat, illetve az MMS-eket.

A telefonszámot Send My Story néven reklámozza a lap. Az alkalmazott automatikus üzenetfogadó és -tároló rendszert az MX Telecom nevű cég fejlesztette ki és képes megkülönböztetni egymástól a beérkező üzeneteket. Ráadásul a rendszer típusonként csoportosítja is a beérkezett anyagokat, majd továbbítja őket a szerkesztőségi rovatokba. A Sunnál azt remélik, hogy így még több hírt tudnak leadni, sőt később akár teljes televíziós tudósításokat is be tudnak majd mutatni az olvasóiknak az interneten.

Fontos kérdés ugyanakkor a beküldött anyagok valóságtartalmának ellenőrzése. Mivel bulvárlapról van szó, gyakran elsikkad ez a kérdés. Azonban már más sajtóorgánumok tetszését is elnyerte a megoldás és azt nehéz elképzelni, hogy például a BBC bármilyen beérkező anyagot csak úgy megjelentetne. Mindenesetre az olvasóknak alighanem az a legfontosabb, hogy ők maguk is szerkesztőkké válhatnak és számukra ez pont elég.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #7
    Elmennék a Gázsihoz és bemutatnám milyen böszme, meg hogy égeti a vezetékről a szigetelést; csak az a baj, nem adná le magyar TV mert cenzúra van. :(
  • Gerygrey #6
    Ilyen már itthon is megy, a Blikk jó ideje hirdeti hogy 10 rugót fizetnek egy érdekes olvasói riportért.
  • Rocko #5
    Hehe ingyenkúrvát csinálnak magukból az brittek
  • irkab1rka #4
    médiabuzz
  • aDannyBoy #3
    papír web2 lol :)
  • Indigo #2
    Hát, egyik sem kimondottan házi riport :) De az tény, hogy mai napig ők a legjobbak
  • Sanyix #1
    Nekem is tetszenek a házi riportok, főleg a szalacsi riport, és a gátvéder :DDD