Gyurkity Péter

Visszavágóra készül a nyomtatott média

A napilapokat tömörítő világszövetség szerint az internetes keresők engedély nélkül használják fel anyagaik jó részét, és mivel a nyomtatott sajtó egyre inkább ellehetetlenül, szeretnék számonkérni ezt a gyakorlatot.

A párizsi székhelyű World Association of Newspapers (WAN) bejelentette, hogy erősen kifogásolhatónak tartják az internetes keresők, így a Google és a Yahoo gyakorlatát. Ezek a keresők szerintük ugyanis anélkül használják fel a nyomtatott sajtóban megjelenő tartalmak jó részét, hogy megfelelő kompenzációt nyújtanának, így előbb, vagy utóbb számolniuk kell a következményekkel. Konkrét perről, bosszúhadjáratról még nincs szó, a szövetség mindössze a rendelkezésre álló lehetőségeket igyekszik számba venni.

A WAN európai és több más kontinensről származó kiadókból szervez egy külön csapatot, amely összegyűjtené a szóba jöhető válaszlépéseket, illetve az érintett cégek lehetőségeit. A cél, hogy megvizsgálják, lehetséges-e valamilyen egységes keret, szabályrendszer kialakítása, amely meghatározná, és tisztázná a kiadók és az internetes keresőket üzemeltető cégek közötti kereskedelmi viszonyt.

A szervezet tagjai elsősorban azt kifogásolják, hogy a keresők jórészt kompenzáció nélkül, teljesen ingyen hasznosítják a nyomtatott sajtóból származó anyagokat, és ez is hozzájárul ahhoz, hogy egyre inkább kiszorítják, felváltják a hagyományos médiát. Elismerik ugyanakkor, a keresők a forgalom növekedésében jótékony hatással voltak és vannak, de a tartalmak általuk kifogásolt felhasználása semmissé teszi ezt a kedvező folyamatot.

"A keresőmotorok egyre inkább a hagyományos médiumokkal szemben juttatják érvényre törekvéseiket. A dolog iróniája, hogy maguk a keresők is jórészt ezen hír- és tartalomgyűjtőknek köszönhetik létezésüket, illetve növekvő bevételeiket" - jelentette ki Gavin O'Reilly, a WAN elnöke. Ő maga a Napster és a zenekiadók közötti konfliktushoz hasonlította az ügyet, kihangsúlyozva, hogy a Google és a Yahoo nem az internet Robin Hoodjai, hanem nagyon is kereskedelmi jellegű, a nagyobb profitra hajtó vállalkozások.

A 11 hírügynökséget és mintegy 18 ezer újságot tömörítő szervezet a szerkesztőket összefogó World Editors Forum (WEF), a kiadókat magában foglaló International Publishers Association (IPA) és több más szervezet segítségével készül a visszavágóra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MacrosTheBlack #12
    Én is szeretnék részesedni az övékből, nyújtsam oda a markomat a semmiért?

    Mivel a google is csak egy linket dob, amin elmész a tartalomszolgáltatóhoz, nincs nála semmi ami nem az övé, ezért pont hogy nekik kéne fizetni amiért az hozza nekik az olvasókat! Gyakorlatilag a google csinál reklámot a szutyok timesnak és a többinek, ezért ő állhatna elő mindenféle igényekkel.
  • MacrosTheBlack #11
    Naja, a szittya sámánok meg az 1házat. :)
  • MacrosTheBlack #10
    Ez így van. De ezek a kiadók olyan pofátlanok hogy a saját töketlenségüket is mással fizettetnék meg. Ingyenélő mind.
  • Yv@n #9
    Tegyük hozzá, hogy ha adott weboldal üzemeltetője nem kívánja, hogy a keresők átfussák az oldalát, akkor elég létrehoznia egy robots.txt-t megfelelő tartalommal(User-agent: * Disallow: /) a webrootban...műbalhé ez kéremszépen.
  • Cat #8
    Azért, mert részesedni akarnak a bevételeiből. Nem egyértelmű?
  • lev84 #7
    de miért rossz az nekik, ha pl a Google News (ahol csak egy link van, nem a cikk) átirányít több millió embert a NY Timesra, meg a W. Postra? Én pl rendszeresen olvasom a Google News de biztos nem lenne energiám végignézni az összes online újságot minden nap...
  • Cat #6
    azthiszem valamit nem értetek.

    A helyzet amerikában egy kicsit más, de lehet nálunk is analógiát találni. Amcsiban a legnépszerübb TARTALOMszolgáltatók a nyomtatott ujságok offline kiadásai, newyorktimes, washingtonpost, latimes stb. Ezeket átveszik olyan portálok, mint a Yahoo, MSNBC, Google News stb. Mivel ez utóbbiakra azért mennek hogy elolvassák az emberek a hireket, nagyrészt a nyomtatott sajtó tartalma huzza fel őket. De a tartalom tényleges előállítója semmivel nem részesedik a hirgyüjtők tevékenységéből!

    Ez ugyanolyan, hogy a hirkereso, hirstart stb. semmilyen saját tartalmat nem nyom, de mégis milliós reklámbevételeket termel havi szinten, egyszerűen élösködik a tényleges tartalomszolgáltatók anyagain. Ezek a cégek (szerintem jogosan) azt akarják, hogy kapjanak részesedést a hirgyüjtők bevételeiből. Ez utóbbiak fenntartása ugyanis SEMMIBE nem kerül (nem ugy mint a tartalomszolgáltatóké, ahol napról napra keményen dolgoznak az ujságirók), sőt, Magyarországon még ők akarnak diktálni a portáloknak hogy hol hogyan mit csináljanak. Ennek valahol igenis megálljt kell parancsolni.
  • Mberke #5
    Azt hittem ilyen csak amcsiban fordilhat elő.
    Szóval csak hogy tisztázzam, nem értettem-e valamit félre:
    Vannak a nyomtatott újságok, és azok az anyagatikat felrakják az internetre hogy ott is olvashassák az emberek. Persze ezeket a cikkeket megtalálják a nelen kereső olvasók, akiknek íródott. Erre a cégek beperelik a kereső céget hogy az ő honlapját ne találják meg, mert az neki rossz. Akkor mi a f***-ért rakta ki a netre az újságot????
    Most én értettem valamit félre, vagy ezek ennyire sötétek?
  • strogg #4
    Én ha most keresőt üzemeltetnék, bannolnám az ilyen újságokra a lnikeket. DE! természetesen úgy, hogy minden újság honlapjának a linkjét az adott újság kiviselője írásban kérheti tőlem. KÍváncsi leszek, hogy a 3. olyan lap után, amely anyagait a kereső "nem látja" ezért az elmaradt látogatók miatt visszaesik az elöfizetők, és a vásárlók száma, a 4. lap már regisztrálná-e magát?

    Vagy, hogy is mondjam. Az interneten az elektronikus sajtó pillanatok alatt konurencia nélkül maradna? Az a 18 kicsike újság hírtelen meggondolná magát, nem eszik olyan forrón azt a kását azért.

  • aaaaa #3
    A lótenyésztők mikor kezdik perelni az autógyárakat ??? Sőt egyenesen az összes autóst, vagy, ha azt nem is, néhányat kiválasztva közülük, elrettentésül. Köztudott hogy a ló helyett autóval közlekedők évente több 100 milliárd dollár kárt okoznak a lótenyésztő iparnak...
    Kb. ez a véleményem az összes síró kiadóról egyebekről...
    A világ feljődik, egyes iparágak tönkremennek, egyes nézetek elavulnak...
    Mindig voltak akiknek ez nem teszett pl. a géprombolások, inkvizíció, stb. párszáz éve, de ettől még a világ halad tovább.