Berta Sándor

Online újságírókat végezhetnek ki Etiópiában

Az afrikai országban közel fél éve betiltottak minden írott sajtóorgánumot, tiltott területnek számítanak a nyomdák és javában cenzúrázzák a meglévő kevés portált is, de ez csak a jéghegy csúcsa.

Etiópia, amely a világ tizenhatodik legnépesebb állama többnyire a szinte elképzelhetetlen mértékű szegénység és a polgárháborúk miatt kerül a híradások központjába. A Riporterek Határok Nélkül nevű civil szervezet szerint viszont az eddig nyilvánosságra került ügyek csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Az afrikai országban közel fél éve betiltottak minden írott sajtóorgánumot, tiltott területnek számítanak a nyomdák és javában cenzúrázzák a meglévő kevés portált is. Novemberben a kormány több száz személyt, köztük tizenöt vezető online újságírót, nemzetközi segélyszervezetek munkatársait, a tanárok egyesületének vezetőit és ellenzéki politikusokat tartóztatott le. A 85 értelmiségit többek között árulással, izgatással, tömeggyilkossággal és fegyveres felkelés megszervezésével, illetve arra való felbujtással vádolják. Amennyiben bűnösnek találják őket, halálbüntetés vár rájuk.

Május 17-e óta egyetlen ellenzéki hangvételű weboldal vagy blog sem elérhető Etiópiában. Köztük van számos gerillaszervezet siteja és a blogspot.com is. A külföldiek minden szervert elérhetnek, azonban az etióp felhasználók egyetlen gyanús oldalhoz sem férhetnek hozzá.

A Riporterek Határok Nélkül nevű civil szervezet felszólította Berhan Hailu tájékoztatási és kulturális minisztert, hogy adjon magyarázatot ezekre az intézkedésekre és tájékoztassa a közvéleményt arról, miszerint cenzúráról van-e szó vagy technikai problémákról. Válasz azóta sem érkezett. A politikus azonban a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű szervezetnek ugyanakkor cáfolta, hogy a kormány nyomást gyakorolna az ellenzéki internetoldalakra.

Az Amnesty International információi szerint az országban nem ritka, hogy a rendőrség vagy a katonaság éles lőszert alkalmaz a tüntetők ellen és bizony az is gyakran előfordul, hogy valaki egyik napról a másikra minden ok nélkül egy börtönben találja magát. Amennyiben a borzalmas körülmények nem készítik ki, akkor a nem megfelelő ellátás és az őrök verése végzi be sorsát. A számítógépek körülbelül olyan kincsnek számítanak, mint a víz, a szélessávú internethozzáférés gyakorlatilag ismeretlen az országban. Egyetlen kivételt talán csak a kormányhivatalnok képeznek.

Egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a letartóztatott értelmiségiek sorsa. Korábban már volt példa rá, hogy a nemzetközi emberi jogi és segélyszervezetek szabályosan kivásárolták a börtönben szenvedőket, ám nem lehet tudni, hogy egy ilyen akcióra manapság mekkora esély van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #24
  Ezt is kívülről irányítják.
 • exxile #23
  Nem mas ez, mint termeszetes kivalasztodas, szelekcio. Etiopiaban nagyon sokan elnek az orszag kereteihez kepest, ezert nagyon nagy a szegenyseg, es ehinseg. Valamit tenni kell a nepessegszabalyozas ugyeben, ugye...
 • h4x0r #22
  Ez a 85 ember lenne képes rendetrakni, egy esetleges normális kormányt megalapítania.
 • Darth Sith #21
  Irakba is úgy ment az USA hogy kiírtja a terroristákat és rendet rak. Ez a hivatalos álláspont. Ha ez így lenne, és nem az olajért mentek volna, akkor mehetnének ide is, mert csak rendet kell rakni és egy normális rendszert felhúzni. Ha nekik ez a hivatalos álláspontjuk hogy a terroristákat és az elnyomókat elkell tüntetni, menjenek ide is. De nem fognak soha, mert ez is csaka szokásos kamu álca duma, mindneki tudja hogy az olajért mentek irakba is, de persze ha vki ezt mondaná nekik, egyből beperelnék rágalmazásért.
 • sonicXX #20
  Ebben amúgy csak az a súlyos, hogy kivégeznek 85 olyan embert, akikben esetleg ott van a változás szikrája, illetve ha még van más ilyen ember is, azt egy életre megfélemlítik.

  Etiópia halálraítéli saját magát. Nem túl szívderítő látvány. Ezzel nincs mit tenni. Majd megdöglik és egyszer csak elmúlik. Nemzetközi összefogással sem érnének el tartós eredményeket, maximum tüneti kezelés lenne. Mégis kivállalná el egy egész állam évtizedekig történő teljes eltartását?
 • sonicXX #19
  Etiópiában milyen kifosztható nyersanyag készletek vannak az USA számára?
 • Visor #18
  Azért nem megy, mert nincs semmi értékes ásványkincs. Irakban és Iránban rengeteg olaj van, nameg sok nagypofájú terrorista akiket jó lenne el tenni láb alól. Ezek az emberek a világra jelentenek óriási veszélyt.
 • HUmanEmber41st #17
  Kérdem én az USA miért nem megy oda "rendet csinálni" ???
  Ott biztosan örömmel fogadnák őket, nem úgy mint Irakban...meg majd ahogy fogadják őket Iránban...
 • pentium419 #16
  szerinted Koreai NDK-ba mi van? ugyanez, csak kommunizmus. bocs, sztálinizmus. erről ennyit...
 • Darth Sith #15
  "A francot sem érdekli 85 értelmiségi ott, ahol ezrek halnak éhen."
  azért ez kissé dúrva nem gondolod? ha mondjuk abban a 85 értelmiségiben a fél rokonságod, egész családod benne lenne, és te semmit nem tudsz tenni csak kívülről nézed, ahogy szépen kivégzik őket azért mert gondolkodtak, szerinted ez normális?

  Az sem normális hogy 2006-ban van a világon olyan ország ahol éhínség van és ilyen mértékü szegénység. Arról nem is beszélve, hogy az pláne nem normális hogy 2006-ban csak azért emberek tucatjait végezhetik ki mert gondolkodnak és kimerik mondani a nemtetszésüket, vagy a problémájukat a rendszerről. Abszurdum.