Berta Sándor

Bezárták az ausztrál mi­nisz­ter­el­nököt kriti­záló oldalt

Nagy vitát váltott ki az ötödik kontinensen, hogy az ausztrál miniszterelnök bezárattatott egy őt és a kormányát bíráló portált. A lépés miatt számos szervezet keményen kritizálta John Howardot.

Richard Neville ausztrál szatirikus közéleti személyiség március elején jegyeztette be a Johnhowardpm.org címet. A weboldal külalakjában szinte teljesen megegyezett John Howard ausztrál miniszterelnök hivatalos site-jával, a tartalom azonban teljesen más volt. A portál ugyanis egy olyan kitalált beszédet közölt, amelyben a politikus elnézést kért, amiért Ausztráliát belekeverte a második iraki háborúba. A beszédre a válasz nem váratott magára sokáig: 36 órával azután, hogy a Johnhowardpm.org megnyitott, már be is záratták.

Richard Neville ezután érdeklődött a szolgáltatójánál, a Yahoo-nál, hogy miért kapcsolták le a weboldalt, ott azonban közölték vele hogy ők nem csináltak semmit. Utólag derült ki, hogy kormányzati nyomásra a Melbourne IT doménregisztrációs cég távolította el a portált. Ausztrál lapértesülések szerint a vállalatra a miniszterelnök hivatal és a rendőrség is nyomást gyakorolt.

A döntést bírálók szerint a weboldal bezáratásakor nem vették figyelembe az ICANN ilyen helyzetekre vonatkozó irányelveit, így például nem hallgatták meg Richard Neville-t, nem indokolták meg a lépést és egyáltalán nem is tájékoztatták a férfit. A hivatalos indok egyébként az volt, hogy a portál doménnevének regisztrálásakor a közéleti személyiség téves adatokat adott meg. Ezt azonban az érintett cáfolta.

A Johnhowardpm.org tartalma időközben már elérhető a kritikus saját oldalán. "Minden állam- és kormányfőnek szembe kell néznie azzal, hogy rendszeresen kritikák és a bírálatok érik. Éppen ezért az ausztrál miniszterelnöknek is meg kellene tanulnia, hogy ezzel együtt éljen. Egy weboldalt legfeljebb egy bíróság zárathat be és nem pedig egy kormány. Egy ilyen cenzúra elfogadhatatlan egy demokratikus vagy magát annak valló országban. Amennyiben egy újságot cenzúráznának ilyen módon, emberek ezrei titlakoznának" - áll a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet állásfoglalásában.

Nem ez az első eset, hogy egy politikus egy őt bíráló holnap bezáratása miatt támadások kereszttüzébe kerül. Még márciusban keveredett hasonló ügybe Laila Freivalds svéd külügyminiszter - a kirobbant botrány a politikus bársonyszékébe került, Laila Freivalds-nak le kellett mondania.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • BlackRose #7
  Szóval most ha valaki szerinted mondjuk feltenné 2 millió ember személyi adatait, bankszámláit meg stb. egy honlapra, akkor ezt csak úgy lehetne eltávolítani, hogy előbb elmegyek az ügyvédhez, elmondom neki mi a gond, aztán megírja a pert, majd végigjárjuk a 77 ajtós perelési folyamatot, aztán megvárjuk, hogy a bíró úr 3 hét múlva beidézzen bennünket majd stb. stb. Na ne már azért gondolom, hogy vannak dolgok amelyekben már feljelentés után lépni kell. A rendörség itt csak csinálta a dolgát. És persze most ha tévedtek, hát akkor kérem pereljen a másik oldal, de itt nincs miért, éppen ezért járt el kifogástalanul a rendőrség vagyis a hatóságok. Ne gondolja valaki, hogy én a szabadság ellen vagyok, mert akkor nagyot téved, én csak a szabadságot és a felelőséget egymás mellé sorolom, emlékezzünk csak vissza mi is történt nemrég a Dán Mohamed szabad sajtói marhasággal, mert itt sok mindenki ráfizetett egy felelőtlen marha szabadségfelfogása miatt. Szóval a rend azért meg kell, hogy legyen, ha valaki leszar és nincs bizonyítéka, csupán szubjektív véleményét állítja mások elé mint abszolút igazságot akkor az ne órdítson a bírósági folyamatért, én személyessen olyan kártérítési ősszegre perelném, hogy el kellene adja ves£it, hogy ki tudjon fizetni. Persze ez az EU-ban emberjogi sérelem lenne, pedig az is emberjogi sérelem ha valaki a számba rakja azt amit nem mondtam, megbélyegez azzal amit nem csináltam és mindezt a saját szubjektív véleménye szerint. Ha törvénysértést követtem el, kérem jelentsenek fel de ne vonszoljanak a sajtóban, a neten meg stb. hogy én egy ilyen gané meg olyan bűnöző meg amolyan hülye ember vagyok. És ha ezt még úgy teszik, hogy saját nevemmel élnek viszza, hát engedje meg a világ, de szerintem az már nagyon nagy túlzás. Szóval az ausztrál miniszterelnök itt nem igen tehetett mást, két választéka volt, megjátszani a majmot és tűrni a személyére irányúló tisztességtelen támadást (és nem csak személyére, hanem a legitim korményra is), vagy azt amit megtett, a reagálást. Sajnos ez nem az ő ellenörzése allatt volt, lépni kellett neki, és ő úgy lépett ahogyan egy miniszterelnöktől elvárjuk, lépet és méghozzá felelőssen. Szóval nem vagyok éríntett, John Howard-ot nem nagyon kedvelem, mert George Busht-t sem és ők kb. ugyanazt a kereket forgatják, de azért ebben az esetben neki adok igazat. Már túlságossan elhatalmasodott a vádaskodás a sajtóban semmi bizonyítékok nélkül. A vádaskodásnak a feljelentéssel elkezdve a hatóságoknál van a helye, a kritikáknak van a sajtóban a helyük de a tisztességes fair-play kritikáknak, mert ugye ausztrália esetében egy szabad demokratikus országról és nem pedig egy diktatúráról beszélünk, ezért a játékszabályok nagyon különböznek.
 • fawcet #6
  Gond itt van hogy nem peres módon intézte.
 • fawcet #5
  Ne a Kína jusson erről eszetekbe, itt arról van szó hogy hamis szöveget közölt róla (lásd bocsánatkérés). És ezt a saját neve alatt nem pedig aki gyártotta ezt a szöveget. Szóval én inkább politikusnak adok igazat ebből a szempontból.
  Én se örülnék, hogyha saját honlapomra megegyező módon hamis élettörténetet közölnének.
 • arty #4
  ez durva ... eddig ausztráliárol más kép élt bennem :(

  de a politikusok ott is férgek.

  jogállamban bizonyos szabályokat be kell tartani a kormányzatnak is, ez itt látványosan nem történt meg! ha az oldal mondjuk a rossz sört kritizálta volna, vajon akkor is bezáratták volna minden cécó nélkül? :(
 • BlackRose #3
  Szóval szerintem kritizálhatják a miniszterelnököt amennyire csak tudják és semmi féleképpen nem tudná bezáratni az oldalt. Itt a bezárás a johnhowardpm.org miatt volt, ugyanis senkinek sincs joga valaki más nevével élve azt a valakit leszarni, még ha igaz az amit mond akkor sem. Ez egy fair-play hiányos hozzáállás volt mégpedig egy szabad demokráciában ahol a miniszterelnököt vélasztják. Kritizálni lehet, szabad és kell, de a fair-play keretein belül, a választópolgárok megadták a mandátumot a hatáskört a politikusoknak azzal, hogy kiválasztották őket, többpérti demokráciában a következő választás során kimondhatják a végső kritikát azáltal, hogy nem szavaznak azokra akik munkájával nincsennek megelégedve. Addig pedig tűrni kell a választásunk következményeit. Igy működik a demokrácia, persze a kritikáknak megvan a helyük a két választás között is, de megkell legyen a normális hangnem és mérték és főleg nem az ilyen pofátlan próbálkozások, hogy a kritizált személy identitása allatt próbálnak elrejtőzni. Szóval a kritika egy lelki-ismeretet szerepet kell megjátsza, hogy a mandátum ideje allatt a megválasztott politikusok ne felejtsék el, hogy ki tette őket oda, hogy a polgárok azok akiknek az érdekeit kell, hogy képviseljék. Nem arra kell szolgálnia, hogy leszarja, lehülyézze vagy majmokat csináljon a politikusokból. Szóval ha én lennék John Howard még kártérítés fejében is perelném ezt a pofát. Különben a net tele van John Howardot kritizáló oldallal és semmi bajuk nioncs nekik, persze az alkotményos rend szerint járnak el.
 • Darth Sith #2
  "A döntést bírálók szerint a weboldal bezáratásakor nem vették figyelembe az ICANN ilyen helyzetekre vonatkozó irányelveit, így például nem hallgatták meg Richard Neville-t, nem indokolták meg a lépést és egyáltalán nem is tájékoztatták a férfit. A hivatalos indok egyébként az volt, hogy a portál doménnevének regisztrálásakor a közéleti személyiség téves adatokat adott meg"
  ez milyen szar gyenge átlátszó szöveg? Azért elég komoly, hogy ha vkit kritizálnak, valószínüleg okkal, inkább eltusol mindent, mint hogy kiállna ellene, és ha úgyis igaza van, megmondja a vádaskodóknak. De valószínüleg itt nem feltétlenül volt, és mit csinál? eltünteti a kompromitáló dolgokat... tisztára mint a maffia...
 • AgentKis #1
  Sajnos itt tartunk. Az internet lassan megszűnik a szabad gondolatok világának lenni. Ezzel egyidőben a cenzúra, az ellenőrzés, a megfigyelés legjobb eszközévé válik. Sajnálhatjuk...