Specker Balázs

Japán-dél-koreai szab­vány­háború: Pioneer kontra Samsung

A Pioneer amerikai bíróságon perelte be a Samsung SDI-t és a Samsung Electronics-ot, mert állítólag a dél-koreai cég plazmamegjelenítő technológiája sérti az egyik szabványukat.

"Úgy véltük, szükséges volt jogi útra lépnünk, hogy megvédhessük szellemi tulajdonunkat" - nyilatkozta Kesanobu Yamagishi, a Pioneer szóvivője az üggyel kapcsolatban a ZDNet oldalán. Ez az első alkalom, hogy a japán cég egy lehetséges szabványsértés feltárására kéri fel a bíróságot. A hírek szerint a világ harmadik legnagyobb plazmamegjelenítő gyártójának tartott Samsung SDI máris jogi visszavágásra készül. Az ellentámadás időpontját még nem hozta nyilvánosságra a cég.

A Pioneer mostani lépése a legújabb olyan szellemi-tulajdonjogi adok-kapok, amelyet a japán cégek és ázsiai riválisaik vívnak a technológiai előnyért. Szerencsére olyan is volt már, hogy sikerült megegyezniük a feleknek; elég csak a tavaly áprilisban megszületett LG- Matsushita megállapodásra gondolnunk. A két - valamikor egymással rivalizáló - gyártó azóta is szoros együttműködést folytat, mivel keresztlicenc-szerződést kötött a PC és DVD technológiák közös fejlesztésére, valamint PDP szabadalmaik megvédésére. Az egyezség ráadásul nem csak a számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai eszközökre korlátozódik, hanem többek között magában foglalja a háztartásokban alkalmazott légkondicionáló berendezések közös fejlesztését is.

A Samsung SDI azonban már rutinosnak mondhatja a magát a szabványjogi viták terén, hiszen a Pioneer mellett a Matsushitával valamint a Fujitsuval is meggyűlt már a baja. Yamagishi elmondása szerint cége 2005 áprilisa óta próbálta meg békés úton rendezni az ügyet a dél-koreai óriással, ám a tárgyalások nemrég végképp zátonyra futottak. A Pioneer ezért most a bíróságtól kéri, hogy kötelezze vetélytársát plazmakijelző paneljei kivonására és kártérítés megfizetésére, amiért illegálisan használta föl képminőség javító, illetve fényerőnövelő szabadalmukat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BCS CORPS #5
    már megint egy bepreli az egyik a másikat minden napos cikk
  • AranyKéz #4
    Ja, jó lenne ha kijavítanák szabadalomra. Szabványokért nem nagyon szoktak pereskedni (persze ha nem tartalmaz szabadalmakat).
  • bertino #3
    omg, mást is kevernek, az a baj :DDD
  • Szefmester #2
    úgy néz ki...
  • zerke #1
    Úgy néz ki, az sg.hu-n örökké keverni fogják a szabványokat a szabadalmakkal...