Gyurkity Péter

100 milliót fizet az Apple a Creative-nak

Megállapodással zárul le a két cég közötti kölcsönös pereskedés, amely a hordozható zenelejátszók kezelőfelületével kapcsolatos szabadalmak miatt indult. Az Apple fizet, a Creative pedig újabb vállalatokat perelhet be.

Steve Jobs pozitív fejleményként értékelte a pereskedés lezárultát a vállalat közleményében. Többek között szerencsésnek nevezte vetélytársukat, amely meglehetősen korán hozzájutott a hierarchikus kezelőfelület szabadalmához, jogalapot szerezve ezzel a technológia szabad alkalmazásához. Bár az Apple eleinte megpróbált ellenszegülni, sőt maga is pert indított ellenfele harci kedvének lecsillapítására, végül elismerte vereségét és inkább elkerülné az újabb költségeket.

A Creative májusban indított szabadalmi pert a zenelejátszók piacát uraló cég ellen, mégpedig azzal a váddal, hogy az iPod készülékekben engedély nélkül használták fel az általuk bejegyzett eljárást. Kérelmüket még 2001-ben juttatták el a szabadalmi hivatalhoz, a megoldást pedig a Zen lejátszókban használták fel. A beadvány leírja a hordozható merevlemezes MP3-lejátszók működését és külön kitér arra, hogy a felhasználók hogyan navigálhatnak a tárolt zeneszámok és albumok között. Ez nem más, mint a hierarchikus felépítésű kezelés, amelyben kategóriákra lebontva böngészhetünk a tartalmak között, kiválasztva az előadót, az albumot, és az album egyik számát.

Az Apple még ugyanabban a hónapban saját pert indított, hasonló vádakkal illetve vetélytársát, magának követelve a szabadalmat. Ezt az eljárást most szintén lezárták, a megállapodással ugyanis az Apple hajlandó kifizetni 100 millió dollárt, a Creative pedig felhasználhatja termékein a "Made for iPod" kitételt, vagyis árulhat kifejezetten az iPodhoz készült kiegészítőket.

A cég szóvivője elárulta, hogy újabb vállalatok ellen indítanak eljárást, ám nem nevezték meg sem a lehetséges célpontokat, sem a valószínű időpontot. Arról sem voltak hajlandók nyilatkozni, hogy jelenleg folytatnak-e ilyen irányú egyeztetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abzu #24
    :D
  • arty #23
    creative=szánalom

    azt nem védették le, hogy "zeneszámot játszk le háttértárolorol" ??? :(
  • abzu #22
    de a pda-ra visszta térve, nem is gyárthat?
    mert az ipod mellet még ha telót meg pda-t gyártana, akkor szinte mindenki áttérne sztem
  • metaljesus #21
    én ezt olvastam: "Számítógépes programokat és eljárásokat tényleg nem lehet szabadalmaztatni. A programoknál is azt tiltják a licenszben hogy viszafetsed és azokat a kódsorokat felhasználd. Ez nagyon régi törvény hiszen azonnal megölné a programzóipart hogy mondjuk az MS-en kívül senki sem használhatná a buborékos rendezést ami alapvető a mai programok mindegyikénél."
    nekem elég logikusnak tűnik
  • k0zi #20
    A sok sok mp3 lejátszó távolkeleti cégek gyártmánya és ők is forgalmazzák. USA-ban van szabadalom és az Apple amerikai cég. Creative kitalált valamit, levédette Apple meg lenyúlta ennyi a story. Ha az Apple valami bankoki cég lenne senki nem perelné, de sajnos amerikai, így jártak.
  • Athlon64 #19
    Ahogy a PC világnak az AMD, úgy a számítástechnika világának az Apple a spiritusza szerintem.
  • Morden23 #18
    De, be lehet. Az már lehetséges, hogy komolyabb feltételeknek kell eleget tennie, mint a Távol-Nyugaton, de lehet ilyet csinálni.
  • fflx #17
    egyebkent nem tudom, hogy kinenk jo ez, hogy trivialis dolgokat szabadalmaztatnak, aztan lehet egymas torkanak esni.
  • fflx #16
    es az egy MP3 lejatszo volt? :)
  • fflx #15
    "múltkor amikor egy sony-s fájlcserélős cikk volt, valaki azt mondta hogy programokat és számítástechnikai eljárásokat nem lehet szabadalmaztatni. akkor most hogy is van ez? vagy ha már nem pc, akkor nem is számtech eljárás?"

    Nemtudom mirol szolt az a cikk, de en ugy tudom, hogy europaban NEM lehet szoftverszabalmakat bejegyeztetni, ellenben az USA-ban viszont IGEN.