Gyurkity Péter

Újból fenyegetnek a szoft­ver­sza­ba­dal­mak

Az Európa Parlament három csoportosulása fogott össze annak érdekében, hogy meghiúsítsák egy új javaslat megszavazását, amely szerintük a megbukott szoftverszabadalmak feltámasztása lenne.

A három parlamenti csoport közös beadványában úgy fogalmaznak, hogy az European Patent Litigation Agreement névre keresztelt javaslat révén újból terítékre kerülne az egyszer már elutasított kezdeményezés, vagyis feltámadna a szoftverszabadalmak ügye. Bevezetnék a tagországok közös szabályozását, integrált eljárási rendszerét, emiatt az ellenzők attól félnek, hogy a rendszer kiszabadulna az uniós keretek közül, és megszavazását követően túl nagy hatalmat összpontosítana az Európai Szabadalmi Hivatal kezében, amelynek múltja és jelene amúgy sem makulátlan.



Az EPLA - amelyet a belső piacért felelő biztos, Charlie McCreevy terjeszt majd elő október 11-én - az aláíró tagországok között egységes rendszert vezetne be, amelyben az eljárások és a fellebbezések is közös úton történnének. A lebonyolító természetesen az Európai Szabadalmi Hivatal lenne, amely a formális tiltás ellenére eddig is engedélyezett bizonyos szabadalmakat, és tevékenységével számos szervezet tiltakozását váltotta ki. Mivel a szoftverszabadalmakról szóló javaslatot tavaly hosszas vita után végül elvetetették, úgy tűnt, hogy az ellenzők nyernek, ám újra és újra feltámad a kezdeményezés.

A parlamenti csoportok a szokásos érveket hozták fel az EPLA ellen: megnövekednének a licencelésre költött összegek, ez pedig súlyos hátrányba sodorná a kis- és középvállalkozásokat, amelyek nem tudnák tartani a versenyt a nagykutyákkal. A javaslat - amelyet néhány óriáscég, így a Nokia és a GlaxoSmithKline is nemtetszéssel fogadott - az amerikai utat követné, ezzel pedig meggyengítené ez európai demokráciát, megkérdőjelezné a bírói függetlenséget és valószínűleg olyan hosszas és költséges vitákhoz vezetne, amelyek nem ritkák a tengerentúlon.

A kritikusok a szabadalmi hivatal megreformálásában látják a megoldást, ezzel elkerülhetőnek tartják az említett potenciális következményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AtomHeart #9
    Igen, igy van. Hozzaszolasomban nem dicsoiteni akartam a szabadalmakat, csak ramutattam, hogy nem "minden szabadalom a fejlődést gátolja".
  • AranyKéz #8
    AtomHeart, épp ez az. Nem hosszú évek meg rengeteg pénz feláldozásával kifejlesztett technológiát szabadalmaztatnak le, hanem totál triviális, egyszerű, egyértelmű, 30 perc alatt levezethető dolgokat.

    Mellesleg hülyeség ezen vitatkozni, a szabadalmak 90%-a nagycégek kezében van, és folyamatosan vásárolják fel a kisebbektől a maradékot.
  • Morden23 #7
    A szoftverszabadalmakhoz vajmi keveset értek, és mivel nem dolgozom az iparágon belül, ezért nem is érzem a fájdalmat.

    Sőt, ha tök őszinte akarok lenni, akkor én azt mondom, hogy amiért megdolgoztak (legyen az egy kis ember, vagy egy nagy cég sok divízióval, egy egész épület R&D részleggel), azok nyugodtan arassák le a babérokat, hiszen ezért dolgoznak, hogy utána zsírosodhassanak belőle.
  • AtomHeart #6
    "Tudomásul kellene már venni, hogy minden szabadalom a fejlődést gátolja!!!"

    Hat nem, egy bizonyos fokig motivaljak a fejlodest. Te nekiallnal kutatni, ha tudnad, hogy a hosszu evek alatt rengeteg ido meg penz felaldozasaval kifejlesztett tehnologiadat masnap maris lenyuljak masok ,es ingyen hasznaljak? En sem...
  • JeD #5
    Morden23: Meg mindig 1000x jobb, mint a mostani helyzet. Teljesen trivialis dolgokat vedetnek le, amivel aztan mindennel jobban elzarjak a "kisemberek" utjat. Szamoljunk mar le azzal a tevkepzettel, hogy a kisemberek szabadalmaztatnak! Igen, vannak ok is, de a nagycegek joval tobb szabadalommal rendelkeznek. Ergo minden, ami a szabadalom hataskoret csokkenti, pont, hogy a "kisemberek"-nek jo.

    A szofverszabadalmakat meg nagyon jol ismerjuk, olyan trivialis dolgokat vedetnek le, hogy hihetetlen. Igenis addig jo, ameddig be vannak tiltva, de ha engedelyezik oket, szerintem is dramaian le kellene csokkenteni a vedett idoszakot, mert ez az egyetlen lehetoseg arra, hogy a fenyegetettseg megszunjon. Egy szabadalom 20 evig ved, gondold mar meg hol voltunk 20 evvel ezelott! Windows 1.0 kijott mar? Egyszeruen ez egy sokkal "gyorsabb" iparag, nem lehet ra ugyanugy tekinteni, mint pl. az epitoiparra.
  • Chrisx #4
    Az a legnagyobb baj, hogy sok cég olyan szabadalmakat védetett le, melyeket nem is ő talált ki.
  • Morden23 #3
    "Éppen ezért, egy normális elévülési -megtérülési- időt kell adni, ami után bárki SZABADON használhatja."

    Ezzel csak az a baj, hogy nem kiszámítható, főleg nem előre. Sőt, a szabadalom bejegyzése egyáltalán nem garancia arra, hogy azzal a "találmány" már abban a fázisba lépett, hogy pénzt termel a kitalálójának. Sokszor jócskán később készül el bármi is, ami "eladható", azaz kihasználja a szabadalom nyújtotta előnyöket. Egy ilyen pár éves szabadalmi privilégium dolog pont azokkal baszna ki, akik nem óriáscégek, hanem "kisemberek", és nincsen pénzük a folyamatos fejlesztésre. Mire elkészülne a szabadalmukon alapuló termék (mire pénzt, kapcsolatot, fene tudja mit gyűjtenek hozzá), addigra mindenki szabadon viheti, Hát remek ötlet, mit ne mondjak.

  • Dömsödi #2
    Tudomásul kellene már venni, hogy minden szabadalom a fejlődést gátolja!!!
    Igaz, hogy egyes szabadalmak, "kitalálása" súlyos pénzekbe kerülhet.
    Éppen ezért, egy normális elévülési -megtérülési- időt kell adni, ami után bárki SZABADON használhatja.
    Ez szerintem 1-5 év lehetne reálisan.
    Röhej, hogy valaki olyan szabadalmakat jegyeztet be, amelyek, a jozan észből adódnak, és egy probléma esetén 100 emberből 80 nak az eszébe jutna.
  • AranyKéz #1
    Jó lenne már ha hosszú időre betennének a szoftverszabadalmaknak.
    Szoftverhez baszott sok algoritmus kell, ráadásul (azok nélkül) olcsóbb is megcsinálni mint valami hardvert.
    Mellesleg a szabadalmak nagyrészét nagycégek birtokolják, ami nem fogja az amúgy is nagy erőfölényüket csökkenteni.