Gyurkity Péter

A Sony nem védheti le a fájlcserélést

A brit szabadalmi hivatal végül elutasította a Sony beadványát, amely a számítógépek közötti adatcsere módját és felhasználását írta le. A cég a fájlcserélést és egy közösségi hálózat kiépítését oldaná meg házon belül.

A Sony nemrég két beadványt juttatott el a brit szabadalmi hivatalhoz, amelyekben a hálózatok eszközei közötti kapcsolatok kialakítását, valamint a digitális tartalom értékelésének metódusát írja körül. A leírtak alapján egyértelműnek tűnik, hogy a japán óriás a fájlcserélés egy új rendszerét szeretné levédetni, amelyben a felhasználók az egymásnak továbbított anyagokat saját információval egészíthetik ki, véleményezhetik azokat, vagy éppen ajánlhatják letöltésre.

Ez a saját információ jelentheti az adott zeneszám, videó, vagy dokumentum osztályozását, legutóbbi felhasználását és egyéb, akár személyes információval történő kiegészítését. Valódi, vagy az interneten használt álnévvel feltüntetnék, hogy az éppen letöltött állomány legutoljára kinél fordult meg, ő mit gondolt róla, és ha úgy döntött, hogy megadja email címét, akár azonnal fel is vehetnénk vele a kapcsolatot. Ez egyben egyfajta speciális közösségi hálózat kialakulását jelentené, amely a megszokottól eltérően nem egy központi szerverre épül, hanem a p2p jól ismert decentralizált rendszerére.

A Patent Office azonban nem adott zöld jelzést a Sonynak, és ítéletében kijelentette, hogy a beadványokban kifejtett találmányok számítógépes programok és eljárások, amelyeket nem lehet szabadalmaztatni. Korábban már hasonlóképpen döntöttek, ám az ellen fellebbezett a vállalat, mondván, hogy a találmányok nem lehetnek pusztán számítógépes programok, hiszen legalább két, a hálózaton egymással kommunikáló számítógépről van szó. A hivatal ezt a kifogást azzal hárította el, hogy a rendszer felépítése miatt minden egyes kliensnek be kell töltenie az "első" és a "második", vagy "előző" felhasználó szerepét, így minden gépen megtalálható lesz az összes szoftver, függetlenül attól, hogy éppen szükség van-e rájuk, vagy sem.

A kérelmeket tehát - egyelőre - elutasították, kérdés, hogy a Sony tovább próbálkozik-e bejegyzésükkel, vagy jegeli az ügyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • playmore #11
    Számítógépes programokat és eljárásokat tényleg nem lehet szabadalmaztatni. A programoknál is azt tiltják a licenszben hogy viszafetsed és azokat a kódsorokat felhasználd. Ez nagyon régi törvény hiszen azonnal megölné a programzóipart hogy mondjuk az MS-en kívül senki sem használhatná a buborékos rendezést ami alapvető a mai programok mindegyikénél.
  • blaze #10
    Saját fájlcserélő programot akarnak csinálni szerintem, amibe frankón beleépíthetik a rootkit-jüket.
  • mogyi925 #9
    Erről olvashatsz bővebben is itt.

    Egyébként ennek csak annyi a célja, hogy így szépen lehet naplózni, hogy melyik file-t ki merre osztotta tovább. Ugyanakkor ilyesmit már az Azureus nevű torrent kliens is tud (azért ezt mondom, mert ezt használom, a többit - az alap kliensen kívül - nem ismerem). Ugyan nem tudom, hogy abban ez hogyan van megoldva, de abban is lehet pontozni a file-okat pl.

    A Google PageRank számítási algoritmusát tudtommal nem szabad az ő engedélyük nélkül implementálni.
  • Benedicht #8
    "Pl.:Magyarán a google keresőmotorját nem védi szabadalom?"

    Azt nem tudom, de a Google mint markanev nem szabadalmi oltalom alatt all. Vagy legalabbis nem olyan szabadalom alatt mint egyes eljarasok.
    Ugyanigy az OsX, Windows sincs szabadalom alatt. Egyes reszei ettol fuggetlenul lehetnek, de nem az egesz termek, vagy markanev.
    Szerintem kevered a szezont a fazonnal.
  • Tibmanus #7
    részben de...
  • metaljesus #6
    azért nem hülye ez a sony... szabadalmaztatják a fájl-cserélést, aztán szépen sorra beperlik az akár csak hasonló elven működő p2p rendszereket (vagy a használóikat, a progarmozókat, stb.), mondván hogy övék a szabadalom. így aztán visszaesne az illegális fájl-cserék száma. legalábbis szerintem ez lehet a hátsó szándék.

    ez kicsit emlékeztet arra az (asszem) ausztrál pasasra aki szabadalmaztati akarta a kereket néhány évvel ezelőtt :D (bár lehet hogy csak kamu volt, de azért lássuk be van benne fantázia :))
  • Super DANTE #5
    Pl.:Magyarán a google keresőmotorját nem védi szabadalom?
  • Sir Quno Jedi #4
    Szabadalmaztathatnák már a nagy "A" betűt is, ha arra járnak... Lúzer banda.
  • bundee #3
    nincsenek szabadalmaztatva
  • Benedicht #2
    Amiket felsoroltal azok nem talalmanyok, programok vagy eljarasok.
    Azok ceg, termek nevek, amiket nem szabadalom ved.