Gyurkity Péter

Outsourcing kedvencé válhat Kelet-Európa

Régiónk az elkövetkező három évben a nyugati cégek kedvenc célterületévé válhat, ami az erőforrás-kihelyezés megtriplázódását és mintegy 130 ezer munkahelyet jelenthet 2008-ra.

A silicon.com a McKinsey kutatócég legfrissebb negyedéves kiadványára hivatkozva ír arról, hogy Kelet-Európa akár három éven belül kedvenc célterületté válhat az erőforrás-kihelyezés (outsourcing) területén. Ez elsősorban az itteni beruházások, valamint a munkahelyek számának növekedését jelentené, ám a bérek csak lassabban követnék ezt a tendenciát.

A tanulmány három fontos érvet sorol fel, mint a kelet-európai régió legfontosabb előnye. Ezek sorrendben az alacsony fizetések, amelyek az indiai helyzethez hasonlíthatók, a meglévő megbízható infrastruktúra jelenléte, illetve a kulturális és földrajzi közelség, amely jelentős mértékben megkönnyíti az új központok és irodák létrehozását. Számokban kifejezve ez annyit jelent, hogy a jelenleg az üzleti folyamat kihelyezésre (business process outsourcing, BPO) költött 30 milliárd dollár - amely a globális adatnak mindössze 1 százaléka - 2008-ra megháromszorozódhat, és összesen 130 ezer munkahely jöhet létre a környező országokban.

Érdekes megfigyelés, pontosabban jóslat, hogy a bérek valamivel lassabban követik majd a felívelést, aminek köszönhetően régiónk az elkövetkező 15 évben is versenyképes marad, legalábbis a befektetők szemszögéből. További előny a már említett kulturális közelség, mivel az angol mellett a francia és a német nyelv is szóba jöhet, mint kommunikációs híd.

Az igazi jelentőség azonban a "kedvenc" státuszban rejlik: itt jelenleg olyan ázsiai országok vezetnek, mint India, Malajzia, a Fülöp-szigetek, egy-két kivétellel megspékelve,mint amilyen Írország.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • vax #11
    Ez igaz, de ott a vezetőiknek és az embereknek is más volt a gondolkodásuk.
  • vax #10
    Bocsesz, de a Magyarországi árakat figyelembe véve a bruttó 120-180 eFt jó kereset?
  • sathinel #9
    relatíve jól de nem is IT szakemberek végzik a munkát. a másik előnye hogy az ország net-ellátását kicsit megerősíthetik ha sok cég van itt. csak ki kell használni a lehetőségeket) Japán, nyugatnémetország is sokmindent lemásolt és tökéletesítette, most meg gazdaságilag ott vannak az élbolyban. 2. világháború után meg lehet nézni hol voltak.
  • sathinel #8
    NA! Ez kb olyan mint amikor a kínai bóvli xart szidják, de sokan mégis megveszik. valamit nem csinálnának ha az emberek nem mennének el rá. egyébként itthon még jól is keresnek vele.
  • KIP #7
    Csak hogy mindenki megértse elmondanám, hogy szerintem mit jelent az outsourcing.Pl. van egy cég legyen ez most a példa kedvéért a Motorola aki nem akar bajlódni azzal hogy az ügyfeleinek számlázzon (ehelyett inkább más területekre fókuszál), ezért adott telecomos szolgáltatások kiszámlázási procedúráját rábízza egy IT outsourcing cégre, aki akár még az adott számlázó szoftver karbantartását is elvégzi, ha ez benne van megbízási szerződésben. Ergo röviden annyit jelent ez az egész, hogy mással végeztetem el a munkát.
  • perverztata #6
    Tehát nem csak az az outsourcing, ha egy multi itt csinál magának egy saját gyárat, hanem az is ha a cég teljesen magyar tulajdonban van, és "független" a megbízótól.
  • perverztata #5
    Nem kell feltétlenül csak a multikra gondolni.
    Én is egy olyan cégnél dolgozok ahol a bevétel több mint felét bérmunkával szerezzük. És nem igaz hogy ezt csak úgy lehet csinálni, hogy a dolgozók minimálbért keresnek. Nálunk aki dolgozik rendesen, az simán megkeresi a minimálbér dupláját, vagy akár a tripláját. És ez nem rossz egy betanított munkáért. Biztos vagyok benne, ha ezt a cikket másfél évvel ezelőtt olvasom, én is beállok itt a fikázók sorába, de mostmár tudom, hogy nem csak rabló módon lehet csinálni az outsourcingot. Nekem sem lenne melóm, ha nem lenne Ausztriában olyan drága a munkaerő, hogy az ott történő gyártással a versenyképességüket kockáztatnák a cégek.
  • atlagember #4
    Igazad van, de ez elsősorban a kormány bűne, illetve a sz.r magyar törvényeké, aminek köszönhetően sikeresen tönkretesszük a hazai vállalkozásokat és az alacsonyabb adókkalé, kedvezményekkel előnyösebb helyzetet teremtünk a multiknak a hazai cégekkel szemben.
  • Gerygrey #3
    Olcsó munkaerő a jó k***a anyátok, köcsög multik! Nehogy már ennek kelljen hogy jelentse a perspektívát az ország gazdaságának, hogy idejönnek ezek a sáskák, kizsákmámyolják a magyar munkaképes lakosságot, majd ha 5 ronggyal megemelik a minimálbért, az már nekik nem éri meg és szépen továbbállnak kelet felé. Dolgoztam multinál, tudom miről beszélek.
  • Vorpal #2
    Csipem ezeket a neveket : Legyél Websphere specialista az Outsorcing keretein belül -és még odabiggyesztünk egy accountot meg egy managert