Berta Sándor

Problémás, de nem embertelen az iPod-gyártás

A szakemberek nem találtak embertelen munkakörülményeket, valamint gyerekmunkára utaló jeleket és bizonyítékokat az iPodokat készítő kínai üzemekben. Ugyanakkor számos hiányosságot tártak fel.

Mint ismeretes, a vizsgálatokra azután került sor, hogy a Mail on Sunday nevű brit lap komoly visszásságokra hívta fel a figyelmet. Az újság tudósítása szerint az Apple iPod készülékeit gyártó Foxconn cég kínai üzmeiben 15 órás munkanapok voltak és az alkalmazottakat 40 eurós havi bérért dolgoztatták. Az amerikai vállalat által kiküldött szakértői csoport megállapította, hogy ezek a vádak alaptalanok voltak és az üzemekben nem dolgoztattak gyerekeket.

Vannak azonban hiányosságok, amelyek ellentétesek az Apple-nél alkalmazott Supplier Code of Conduct csomaggal. Ilyen hiányosság volt például, hogy túl sokat kell túlórázni. A ledolgozott órák száma 35 százalékkal magasabb volt, mint a megállapított 60 órás maximum heti óraszám. Ennek kiküszöbölésére idén októbertől részben manuális, részben elektronikus módszereket fognak bevezetni.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

A vizsgált esetek negyedében beigazolódott, hogy a kötelezően előírt heti egy szabadnapot szintén elfelejtették biztosítani a dolgozók számára. A bérrendszer szintén meglehetősen átláthatatlan és bonyolult volt, így ezen is változtattak. A Foxconn shenzheni üzemében ezentúl a havi minimálbér 80 euró lesz, míg egy munkaóráért legalább 46 eurocentet kell majd fizetni. A 200 000 alkalmazott közül csak 32 000-nek van helyben szálláslehetősége. Az Apple és a Foxconn ezen is változtatni akar, így szóba került egy új munkásszálló felépítése a gyár területén.

Az Apple ezenkívül vállalta, hogy a jövőben jobban odafigyel majd ezekre a kérdésekre, elősegítik a biztonságos munkakörülmények elfogadását, a dolgozók megfelelő módon történő kezelését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mir #18
    valoban, a homok kurvaolcso de 4giganyi flash formatumban onmaga 100 dodo korul lehet meg nagyonnagyker aron is :)
  • LaPalma #17
    annyira tájékozatlanok azok, akik azt hiszik, hogy pl. egy ipod 15 dolcsi előállítási költségbe kerül mindossze.
    van egy barátom, rendszeresen járunk együtt ebédelni. megveszi a jó kis menüjét 700Ft-ért, aztán majdnem a földhöz csapkodja, mert ő ugyanezt ki tudná hozni max 100-ból, itt meg ilyen veszett drágán adják.
    na persze az alapanyag nem minden. kell még a konyhásnak, a szakácsnak, a kuktának, a mosogatónéninek, a konyhafőnöknek a bérét kifizetni (és ez mind jogos), aztán az evőeszközök (amit szeretnek ellopni az emberek) költsége, a konyhafelszerelés, az épület amortizációs költésége és még sorolhatnám, de felesleges.
    sztem egy 300 dolcsis ipod anyagktg-e 15 dolcsi alatt van. de ha hozzávesszük a járulékos dolgokat, akkor az már valahol 200 körül van, amikor eljut a nagykerbe
  • Blackman #16
    na meg persze a gyárat felépíteni, új dolgokat fejleszteni... fejlesztő mérnököket fizetni stb.. hehe.. ebbe megy a pénz nagyrésze bele...
    az intel be is vallotta, hogy egy proci legyártása potompénz, de amíg eljutnak a legyártásik addig ráköltik a maradékot..
  • Macc #15
    Akkor kezdj el gondolkodni azon, hogy a vinyot (amit nem ott gyartanak) meg a kijelzot (amit szinten nem), meg a kulombozo IC-ket kik es mennyiert szallitjak. Ne legyetek mar ilyen naivak. Nyilvan van rajta rendesen hasznuk, de akkor sem 5e Ft a legyartasa.

    Arra meg soha nem gondoltatok, hogy nem csupan az anyagarat kell szamolni, meg a minimalberes szakmunkast aki a futoszalagot tekeri?
  • Tetsuo #14
    Hú ez nem kérdés volt, hanem kijentés.
    Ez tuti biztos infó.
  • Tetsuo #13
    Az Audi TT meg kevesebb mi mint 2 milla.
  • 0ckH4M #12
    rózsaszín....
  • Super DANTE #11
    Trendi divatt cikk, mint pl. a magenta színű ruhák...blöehh, egyszer ezt is felváltja valami új.
  • smv #10
    Kezdem unni ezt az iPod mániát itt az sg-n...
  • NEXUS6 #9
    "A Foxconn shenzheni üzemében ezentúl a havi minimálbér 80 euró lesz, míg egy munkaóráért legalább 46 eurocentet kell majd fizetni."

    ööö izé, akkor most minden rendben van????

    Jézusom, emberek 80 euro, napi 15 óra meló, meg nuku szabadnap!!!!!!!
    "A kommün ezért kötelet adott!"
    Persze ha nem gyártanánok ipodot akkor éppen semmit sem gyártanának.
    Persze viszont ha ők is kapnának rendes fizut, akkor viszont ők is vásárolhatnának és még nagyobb lenne a cégek bevétele.