Gyurkity Péter

Az egyenlő bért hiá­nyol­ják a női infor­mati­kusok

A női számítástechnikai szakemberek körben végzett felmérés azt mutatja, hogy nagy többségük szerint még mindig nem kapnak egyenlő bért - a kormányzatok többnyire egyetértenek a megfigyeléssel.

"Ha rám jön a roham, adnék a nőknek egyenlő munkáért egyenlő bért is" - így viccelődött Hofi egyik híres kabaréjában a nyolcvanas évek elején. A helyzet napjainkra sem változott sokat: a szakmában dolgozó nők jó része a legújabb felmérések szerint úgy véli, ugyanazon munka elvégzéséért kevesebb fizetést kap férfitársaihoz képest, illetve nem hisz abban, hogy munkaadója egyenlő bérezési rendszer szerint jár el.

A női szakemberek vélekedéseit a brit Intellect gyűjtötte össze. A felmérésből kiderült, hogy a női infor­matikusok fele nem tartja össze­hason­líthatónak fizetését férfi kollégái jöve­delmével, és ennél jóval nagyobb arányban gondolják úgy, hogy munkahelyükön nem valósult meg a teljes egyen­lőséget biztosító rendszer, amely egyúttal a fizetések kérdését is rendezné. 80 százalékuk ért egyet azzal a felvetéssel, hogy az egyenlő béreket kötelező jelleggel kellene bevezetni, és majdnem ugyanilyen arányban vélik úgy, hogy munkaadójuk megítélése nagyban javulna ennek megvalósítása esetén.

"A béreknél kiemelt rés - legyen az vélt, vagy valós - olyan tényező, amely nagy hatással bír a női alkalmazottakra. Az ilyen vélekedés hatására megnövekedhet a munkaerő mozgása, ahogy a magukat hátrányban érzők új munkahely után néznek" - vonta le a következtetést Gillian Arnold, a cég elnöke. A megfigyeléssel többnyire a brit kormányzat is egyetért, és tavalyi statisztikáikban arra hívták fel a figyelmet, hogy a rés fokozatos szűkülése ellenére még mindig megfigyelhető bizonyos eltérés.

A hazai helyzetbe a NetAcademia Oktatóközpont FizuFigyelő nevű, 2005 februárban elindított fizetés kalkulátora nyújt némi betekintést. A mára több ezer informatikus adatait magába foglaló rendszer szerint az informatikusok nettó átlagbére 226 000 forint, a legjobban fizetett munkakör pedig az IT tanácsadóké. Érdekes és egyben jellemző adat, hogy a résztvevők 5%-át kitevő női informatikusok fizetése - annak ellenére, hogy a hölgyek magasabban képzettebbek - 12%-kal alacsonyabb férfi kollégáiknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #51
    "Öööö, nemtom milyen szigetcsoport, de ott ha kevés a lány a családban aki besegít a házimunkában, ott kislánynak nevelik a legkisebb fiút. Lányruhába öltöztetik, lányokkal játszik, és női munkákra tanítják. Ezen személyek mire felnőnek, férfiak, de nőként viselkednek. Tehán nem valószínű a genetikailag kódolt viselkedésminta."

    Nem mondtam, hogy a nevelés nem számít. Épp azért vizsgálják a kisgyerekeket, mert náluk még a nevelés hatása sokkal kisebb.
    Nem szabad a szélsőséges esetekből általánosítani.
  • h4x0r #50
    Hmmm... Kicsit talán lekéstem (2 hónapot :) ) a véleményezéssel, de megjegyzem, hogy az informatika férfimunka, minden elfogultság nélkül:
    A nők nem az analítikus és deduktív funkcióikat fejlesztik, hanem a szociális és "emberi" funkciókat. Az informatika viszont a leginkább az első kategóriát igényli.
    Meg ők azok, akik egyetemen tanulnak sokat, viszont elfelejtik, hogy itt a tapasztalat, nem a betanult dolgok a fontosak. De van kivétel, én ismerek is ilyet, és mindenki kincsként kezeli, óvja.
  • Yurij #49
    Hát nem is tudom de mikkor meglátok egy öltönyös nöt.Elfog az érzés hogy jol homlokon ne basszam.
    Az is érdekes hogy mindegyik csak addig egyenjogu mig nem kell cipelni semmit.A Nöi informatikus sem olyan mint a férfi mert mikkor megjön nekki mindegyik abnormális.Mi is ezért rugtuk ki a egyik picsát.
    Ha igazán egyenjoguan vannak kezelve az nekkik sem tetszik,ezt tapasztalatbol tudom.Mert ha egyenjogu akkor:
    -Ne nyisd ki ellöte az ajtot.
    -Ha pofán vág add vissza.
    -Ha vásároltok ne nézd melyik a könnyebb zacsko
    STB,STB,STB
    Mardjon minden nö inkább a nekkik valo munkánál ne akarjanak férfi munkát.
    Menjenek szülni inkább mert ezt a rengeteg komcsi nyugdijast csak igy lehet leszavazni.
  • szivar #48
    Öööö, nemtom milyen szigetcsoport, de ott ha kevés a lány a családban aki besegít a házimunkában, ott kislánynak nevelik a legkisebb fiút. Lányruhába öltöztetik, lányokkal játszik, és női munkákra tanítják. Ezen személyek mire felnőnek, férfiak, de nőként viselkednek. Tehán nem valószínű a genetikailag kódolt viselkedésminta.
  • BiroAndras #47
    Azért a nemek közt tényleg vannak különbségek. Érdeklődési körben, és képességekben is. De természetesen az is igaz, hogy a társadalom erre még rátesz egy lapáttal.
    Konkrétan az általad említett ovis példával kísérleteztek a pszichológusok, és arra jutottak, hogy a nemek szerinti különválás genetikailag kódolt, és nem a csak nevelés hatása. És nem csak hogy külön játszanak a gyerekek, de más játékokkal, és másképp (és minden apró részlet jól tükrözi az evolúciós múltunkat).
  • Yv@n #46
    Ettől függetlenül részekre osztható ez a lehetővé tétel feladatkör is. Egy rendszerprogramozó része ebből a driverek megírása, ami lehetővé teszi az eszközeid használatát, office oktatás az a helpdesk, illetve tanerő feladata...szóval mindenkit azzal zargassunk, ami az adott egyénre tartozik.
  • nyanya #45
    "addig számitógépet ma bárki használhat.Hogy igy fogalmazzak minden "hülye". "
    Mint látod nő vagyok. Nem értek az informatikához, (még) , de érdekel.
    A számítógép (ergo informatika) jövője, hogy MINDENKI használja. 5-től 100 éves korig. Az informatikusok feladata, hogy ezt lehetővé tegye. Mind a hardver, mind szoftver tekintetében, mind pedig a megfelelő felhasználói felületek, és minőségi támogatás megteremtése területén.
  • rigidus #44
    Na ott a lenyeg.

    Az egesz tarsadalom szethuzasra van nevelve. Mar egeszen korai gyermeki szakaszban elkezdodik ez es szelsoseges polusoka vannak a nemek huzva.

    Kisse vicces talan a pelda, de lassuk: Oviban a fiuk jobbara mecsoznak, a lanyok babaznak. Egy napon a fiuk ugy dontenek, hogy ok is babaznak a lanyokkal, a lanyok egy resze pedig ugy dont, hogy mecsozik a fiukkal. Erre az ovoneni ezt viccesnek tartja: raszol a lanyokra, hogy a mecso az nem neki valo, majd a fiukra is, hogy a babazas "nem fius szokas". Kesobb aztan az altalanos iskolaban ez ugyanugy kezd folytatodni. Elkezdodik egy egyfajta elszigetelodes a ket nem kozott, majd a mediak is folyamatosan raepitenek. Elerik a serdulo kort es ott mar jelentkeznek a tarsadalmi elszigeteles altal okozott elso mentalis serulek jelei. Elojonnek az egymas elotti "ciki" dolgok, amik valojaban nem azok, csak a tarsadalmi polusok kozti szakadek mar annyira kiszelesedett, hogy a ket nem tavolinak erzi egymast. Mittomen, pl. fiuknak huzzak az agyat, hogy gyurjanak, mert attol lesznek vonzok, a lanyokat pedig etetik, hogy kenjek magukat papagajszinure, fessek a hajukat olyanra mint a hulyenenik a tevebe, hasznaljanak tomest a melltartoba, "mert a ferfiaknak ez kell" meg a tobbi baromsag. Erre raepitkeznek a mediak, szepsegipar, megjelennek a modellek akikre minden no hasonlitani akar es ezzel oltari nagy szivesseget tesznek a szepsegipar mogott ulo nagytokeseknek. A fiukra ugyanez a jellemzo. Na es amikor elerkezik az ideje annak, hogy ok hazas eletre keljenek az esetek 95%-ban ez a polusok kozti szakadek megmarad. Tele vannak gatlasokkal, betegesen ragaszkodnak a sajat nemi hovatartozasukhoz, (pl. a ferfi focimeccset akar nezni, a no meg szappanoperat). Igen, holgyek es urak, ez mar nem egeszseges elet ahol ekkora szakadek van ket nem kozott. Mindebben az a legerdekesebb, hogy mindket nem ugy erzi, hogy egeszseges es nem szorul segitsegre.

    Na kerem ez a valasok legfobb okozoja, melyen a tarsadalom szemeteben gyokerezik. A munkahelyen is jelentkeznek ezek a dolgok, mert a ket nem kozti szakadek tovabbra is meg van. Azok a szakmak ahol a muszki erzek kerul eloterbe a lanyok valoszinuleg nem lesznek olyan kreativak mint a fiuk, mivel mar korai gyermeki fazisban elhessegetik oket a muszaki dolgokhoz kozelebb allo jatekoktol, a fiuk pedig legtobbszor a hazas eletben lesznek hatranyban, mert javareszt kifejletlen erzelmi vilaggal fogadnak meg egy gyermekaldast is.

    Igy a ket nem "falkakba" vergodik, majd mindket falka probalja ketsegbeesetten vedeni a sajat kis buta igazat.
  • [HUN]PAStheLoD #43
    ez jó pont .. viszont nem csak a nők a hibásak benne.. de azért ez a sok kurva aki a seggét rázza a plázákba'/tévébe' nem tesz jót szvsz az egészséges társadalmi korfa [kor-fa ;] kialakulásának :]
  • assdf #42
    más: egyébként én még női informatikussal nem találkoztam. De egy csinos fiatal nőt mindenhol megnéznek egy cégen belül a férfiak (kivéve ha melegek...), függetlenül attól hogy ez a nő informatikus vagy nem, és függetlenül attól hogy az őt megnéző férfiak informatikusok-e vagy nem.
    Sőt mondok mégvalamit, igazából ez tetszik is a nőknek, mert igy tudják hogy vonzók és a nők mindig szeretnek kitünni.

    Na most a félhangos beszólások, esetleg a háta mögött mutogatás és hasonló obszcén-, vagy egy nő számára zavaró dolgok tényleg elitélendők a férfiak részéről. Ekkor tényleg arról beszélhetünk hogy ezek a férfiak bunkók, parasztok stb...
    De ismétlem, ez megintcsak totál független attól hogy ez a nő infos e vagy nem, és hogy a férfiaknak mi a foglalkozása. Tehát ne keverjük a szezont a fazonnal és ne csináljunk az informatikus férfiakból rögtön bünbakot,még mielőtt idekeveredik még pár feminista okostojás és elkezd sokkos hipperventillálni.

    A fizetésekről amiben a cikkben szó van, nem tudok mit mondani lévén hogy egy női informatikus ismerősőm sincs.De aki mégis az, az valószinüleg azért az mert rettentően jól ért a gépekhez, és innentől kezdve nagyon valószinünek tartom hogy nemhogy kevesebbet hanem többet keres mint a férfi kollégái.