Specker Balázs

Internetezésért nem jár elbocsájtás

A 14 éve az oktatásügyi minisztérium szolgálatában álló Toquir Choudhrit az a vád érte, hogy semmibe veszi a rendszergazdák figyelmeztetéseit, miszerint túl sokat böngészik munkaidő alatt.

Egy bírósági végzés alapján egyetlen New York-i közalkalmazottat sem lehet azért elbocsátani, mert a munkahelyéről internetezik. John Spooner bíró döntésében úgy határozott, hogy a hivataloknak ugyanúgy kell tekinteniük a személyes internethasználatra, mint a többi privát tevékenységre. Spooner megjegyezte, hogy több hivatalnál az alkalmazottak kezdeményezhetnek magánbeszélgetéseket, sőt akár újságot is olvashatnak egészen addig, amíg ez nem befolyásolja teljesítményüket. A vizsgálatok során kiderült, hogy Choudhri híreket és utazási oldalakat nézegetett munkahelyi számítógépéről.

"Nézze, vannak időszakok amikor néhány hivatal - az adott intézmény sajátosságából fakadóan - szabadidőt tart. Mindenki szörföl a világhálón" - vélekedett Martin Druyan, Choudhri ügyvédje a CNet oldalán. Choudhrit azért perelték be, mert diszkriminációval vádolta meg munkahelyét. "A bíró nekünk kedvezett, mivel nem tudták bizonyítani, hogy védencem elhanyagolta munkáját, vagy hogy nem reagált volna a (rendszergazdák) telefonhívásaira" - tette hozzá Druyan. "Nem buzdítunk senkit a munka megtagadására. A közt ki kell szolgálni, ám ha éppen nincs munka, akkor az nem az alkalmazott hibája." Choudrit nem bocsátották el, de Spooner bíró elmarasztalta őt, ami a kartotékjába is bekerül majd.

Az ehhez hasonló ügyek egyáltalán nem ritkák az állami intézményekben. Februárban Michael Bloomberg, New York polgármestere maga bocsátotta el a város egyik jogi tisztviselőjét amikor irodavizitje során rajtakapta, hogy pasziánsz fut számítógépe képernyőjén. Könnyen elképzelhető, hogy Spooner mostani döntése hatással lesz erre az esetre is - vélekedik a New York Daily News.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fawcet #11
    Én a szakdolgozatom csinálom mikor nincs meló, úgy hogy folyamatosan gép előtt vagyok. :)
  • strogg #10
    pontosan így van. Nem éri meg ügyesnek oksnak lenni, mert magaddal baxol ki.
  • haxoror #9
    Szerintem nem.

    Ugyanazt a melót kevesebb idő alatt megcsinálom mint wegy "öregróka" mert én értek is a számítógéphez és nem csak töketlenkedek vele, az eredménye az lett hogy rámpakoltak extra melókat mert egyszerűbb ha én csinálom hiszen gyorsan dolgozom blabla
    Közben kevesebb fizetést kapok mint az akinek a melóját már részben nekem kell csinálnom.

    X fizetésért X teljesítmény jár szerintem.
    Lehet hogy csak én érzem így de ma sok helyen az a szokás hogy ha látják hogy kész vagy a munkáddal akkor adnak még, az már nem érdekel senkit hogy közben te másfélszer annyit melózol.
    Ja és persze ha nem vagy kész időre a másfélszer annyi munkáddal akkor ugyan úgy megkapod a lebaszást mint bárki más.
  • Supremo #8
    Egyetértek, sajnos rengeteg mh-n az az alapvető túlélési magatartás, hogy mindig tégy úgy, mintha megszakadnál a melótól! És ez nem csak kicsi cégeknél, hanem óriás cégeknél is, tudom, mert tapasztaltam.
  • MrPrise #7
    Egy ismerősömet anno azért raktak át másik részlegre a munkahelyén, mert a főnöke mindig azt látta hogy a gép előtt ül és nem csinál semmit... (szerinte aki gép előtt ül az csak netezik... Ja és szerinte ha valaki sok olyan emailt ír amiben ő is benne van CC-ben akkor dolgozik igazán) Az elkerülte a figyelmét, hogy mindig olyan munkája volt az ismerősömnek, amit géppel kellett csinálni és ráadásul ezeket mindig hamar megcsinálta. Úgy gondolta, hogy nincs rá szükségük. Aztán mikor már nem volt ott de ezeket a munkákat ugyanúgy meg kellett csinálni gyorsan (mindenki hozzá szokott, hogy hamar készen vannak) és mégsem volt kész egyik sem időben sosem, megkérdezte valakitől, hogy miért nincs még kész? Akkor aztán megmondták neki, hogy ezt mindig az ismerősöm csinálta meg nagyon gyorsan... Ezután felvettek a helyére valaki mást, hogy megcsinálja ezeket a dolgokat.
    Ha valamit utálok akkor az a munka mímelése.
    Sokkal fárasztóbb mint ténylegesen dolgozni.
    Persze vannak fárasztó munkák, amikor pl 8 helyről kell várni infokat, hogy haladj a tieddel és vhogy senkinek sem akaródzik megadni a szükséges infot ha nem rugdossa az ember őket.

  • Gerygrey #6
    Hogy lehet úgy csinálni mint ha dolgoznál? Azt a tevékenységet amit ily módon imitálni lehet, én nem nevezném munkának... Ha van meló csinálom, ha nincs akkor leülök netezni a telefonomon, a proli főnököm meg asse tudja mi az, a múltkor kérdezte hogy "és akkor abba benne vannak a hírek meg a foci eredmények meg minden?" LOL De sokszor baszogat hogy "sok lesz a telefonszámla", f@sz köze hozza
  • echo #5
    De ha így is úgy is bent vagy a cégnél, akkor nem normálisabb ha dolgozol, mint ha úgy csinálsz mintha dolgoznál? Én ezt soha nem teljesen értem. Fura, hogy jobb semmit nem csinálni, mint valamit.
  • haxoror #4
    MINDENHOL ez van!

    Még külön könyv is van erre asszem vmi olyasmi a címe hogy "Hogyan csináljunk úgy, mintha dolgoznánk."
    Már rég megtanultam hogy ha hamarabb kész vagyok a melóval akkor titkolni kell mert a dícséret/jutalom nem éri meg az ezután rámpakolt extra terhet hiszen a fiatal többet is bír mint a dagadseggű semmihez sem értő vén szarok, adjunk neki mégtöbb melót pff...
  • Cat #3
    dolgoztatok ti már valahol? :) Magyarországon ez úgy működik, hogy a munkaerő találjon magának munkát, azért fizetik, és ne lazsáljon, hanem legalább tegyen ugy, mintha dolgozna. Éppen ezért itthon nem is nagyon találsz ilyet, mert a főnök egyből rálőcsöl csomó melót.
  • Extraboy #2
    Ez de nagy faszság... ha egyszer végzett, akkor miért ne csinálhatná amihez kedve van? Amúgy meg nem csak rendszergazdák játszanak, vagy neteznek, sőt, szerintem más szakmában levők még többet is neteznek náluk...