Berta Sándor

Egyre ke­ve­sebb az in­for­ma­tikai szak­em­ber Né­met­or­szág­ban

A német informatikai és távközlési ipar azt szeretné elérni, hogy a német politikusok gondolják át az ország migrációs politikáját. Az ugyanis lehetetlenné teszi, hogy a közeljövőben külföldi, így akár például magyar szakemberekkel töltsék fel a hiányszakmákat.

A BITKOM nevű német szakmai szervezet állásfoglalása szerint a nagy munkanélküliségi ráta ellenére túl kevés a természettudományi szakember, a mérnök és legfőképpen az informatikus. Willi Berchtold, a BITKOM elnöke a Berlinben tartott Integrációs Csúcsértekezleten kijelentette: mielőbb szükség van a német migrációs politika megváltoztatására, hogy mielőbb megindulhasson a fiatal, jól képzett szakemberek beáramlása az országba.

A szervezet kérésére elkészített legfrissebb felmérésből ugyanis kiderült: a német informatikai és számítástechnikai cégek harmadának komoly gondjai vannak a megfelelő számú és képzettségű szakember megtalálásában. Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy kevés fiatal választja ezt a pályát, miközben egyre több szakember vonul vissza, így nincs biztosítva a megfelelő utánpótlás.

Mint a Heise német híroldal is rámutatott, Németországban a probléma immár hónapok óta napirenden van. Tavaly év végén Jürgen Gallmann, a Microsoft Németország ügyvezető igazgatója sürgette a szakemberhiány mielőbbi megoldását és így vélekedett több szakmai szervezet, köztük a Német Mérnökök Egyesülete (VDI) is.

Az új migrációs törvény ugyan reménykeltő volt, azonban kiderült: nem képes biztosítani, hogy a Németországban munkát vállaló külföldi informatikusok évekig maradjanak. A többségük öt éven belül továbbáll, kivéve, ha az évi fizetésük eléri a 85 000 eurót. "A tartózkodási engedély önmagában még nem elég. Ehhez megfelelő fizetésnek is kell párosulnia és további vonzerőt jelenthetne, hogy ha az illető felesége, élettársa, barátnője is automatikusan munkavállalási engedélyt kapna. Németországnak a külföldi munkavállalók szemében összességében attraktívabbá kell válnia" - nyilatkozta Willi Berchtold.

A probléma egyébként nem csak Németországban van jelen. Az informatikai és számítástechnikai szakemberek hiánya komoly gondokat okoz Csehországban, az Egyesült Államokban és sajnos Magyarországon is. A Cisco Systems megbízásából készített IDC-tanulmány szerint 2008-ra az európai gazdaság versenyképességéhez szükséges fejlett hálózati technológiával foglalkozó szakemberekből Európa-szerte közel félmilliós hiány várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pemga #75
    Már megbocsáss, de a legtöbb esetben a munka nem ebből áll. Effektíve új algoritmust a legritkább esetben kell írni... Nagyon ritka az olyan dolog, amikor fehér papírlappal kezdesz valamit, általában egy customer-kérést kell belereszelni a meglévő, 2-10 éve folyamatosan több tucat ember által napi 8-10 órában gyúrt kódba. Tehát nagyjából adott az adatmodel, a főbb algoritmusok (saját lib-ek) és a csapat bevett normái (kezdve az épp aktuáls code-conventionnel, verziókezelési-, tesztelési szokásokkal, stb.). Ha _új_ algoritmust kell kitalálni, azt meg legritkább esetben bízzák új emberre, a helyi adatmodel ismerete nélkül ne is kezdj ilyen feladatba (ez ritkán dokumentált természetesen, és örülj ha DB felől látszik bármi a relációkból). Ezt hívjuk kódgyártásnak :). És a legtöbb helyen ezt is várják el. Minimum 3-6 hónap telik el, mire képes vagy effektíve dolgozni is egy nagyobb rendszerben, legalábbis a cucc egy részében.

    Na, ezért kellenek az API-k is (ha már az adatmodelt nem tudod elsajátítani előre :P legalább ezzel ne töltsd az időt), nyelvet megtanulni bárki meg tud egy hét alatt. Úgy megtanulni a körítést hozzá, hogy ne órákat tölts el hogy akkor ezt most tulajdonképpen hogy is kell ezt a könyvtárat használni, emiatt kérik a pár év tapasztalatot. (Ugyanis neked így 2-5x annyi időbe tellik valamit megcsinálni, értsd 2-5x annyi költség vagy. Az idő meg szorít...)
  • Tetsuo #74
    Te összevissza beszísz. A szakbarbár szónak nézz már utána..
    Főiskolások pedig államvizsga után kapnak diplomát, sőt diplomaosztójuk is van.. :)
  • Mike #73
    nem biztos hogy ilyen céget kell erőltetni
  • RealPhoenixx #72
    Caro: orulok hogy valaki meg tudja kulonboztetni, hogy ki a valodi programozo :)

    Es ezzel olyan mertekig egyetertek, hogy en az adatbazis kezelesekkel foglalkozokat **ba mertekben nem sorolom a programozok koze, s hasonlo okokbol kiesik sok mas illeto ilyen formaban az en ertelmezesemben a programozok korebol.

    Ha en programozot keresnek, igy allnek a dologhoz.

    Vagyis az allas hirdetesek java szamomra felrevezeto, es sokszor uninformativ.

    Kovetkezo teny:
    Van valami torveny, ami szabalyozza azt, hogy milyen cegeknek kell allast hirdetni, igy ezek a cegek hirdetnek ha kell, ha nem, viszont sok embernek torest okoznak, egyfelol idokiesest, masfelol onismeretit, vagyis erkolcsit is.
    Ezt egyik ilyen ceg sem teriti.

    PL: GRAPHISOFT
    elmentem allas interjura, a tesztek utan jott 5 ember, es veluk kellett szakmailag beszelgetni, aszem nem is kell emlitsem, hogy a szakmai beszelgetesbol szamomra egyertelmuve valt hogy az egyik ugymond fo programozojuknak igazabol nincs is lovese sokmindenhez, de lenyegtelen, majd vegul jott az angolul valo tarsalgas, meg egy kifogas:
    jo jo, de van meg mit csiszolni az angol tudason, etc, szval menjek 1 ev mulva, etc
    Majd mikor elkullogtam a cegtol, lent hallottam amint az ott dolgozok a szunetukben kis csoportban beszelgetnek, es felig meddig szoba elegyedtem veluk, majd kiderult hogy valojaban kozel legalabb 50 embert akarnak elbocsajtani, mert penzugyi problemaja van a cegnek, szval egy kicsit ez visszaadta az onbizalmam, de amugy ha ezt nem tudom meg akkor .......

    Evekkel kesobb, ~1,5 evvel ezelott az allas borzen beszeltem a Graphisoft egyik vezetojevel, egesz pontosan Varkonyi Viktorral.
    Elmondtam mivel foglalkozom, etc, erre valasz:
    hu ez kell, hu ez jo, huha tegye el a nevjegykartyamat, majd beszelunk telefonon es konzultaljunk, etc
    Nemsokkal kesobb elkezdtem hivogatni, a telcsit nem vette fel, vagy csak a titkarnoje vette fel, es igy tovabb, folyamatosan ment a felre rizsa hogy most ezert nem most azert nem, ment ez kb 2 honapig, majd mondtam leejtem a temat.

    Na mondom oke, jott az idei allasborze, megyek, jeeeee Graphisoft, na mondom erdeklodom megint.
    Jonapot, Varkonyi ur??
    trallala....., lenyeg: o nem lesz, de egy szinten vezeto beosztasu programozo lesz holnap, szval menjek nyugodtan.
    Mentem masnap: jonapot, jonapot
    Elkezdtem beszelgetni az illetovel, majd: hu de jo dolog ez, huha, huha.
    Majd szobajott hogy tavaly Varkonyi Viktorral en mar beszeltem errol, etc.
    Elmondtam hogy telefonok, stb.
    Nah o regisztralja az esetet, es hagyjak uzenetet:
    Nah mondom oke, uzenet:
    Varkonyi ur legyen szives hivjon fel, telszamom ....., amennyiben ez a tema valoban erdekes es perspektivikus a Graphisoftnak.

    Azota is hiv.

    Tehat megbizhatatlan es tobbnyire alacsony szintu szaktudasu szemelyek szep szammal vannak a Graphisoftnal.

    Tanacs: szerezz oda ismerettseget, kerulj oda, es el leszel mint hal a vizben a nagy semmi tudassal, mert szamomra ez csapodott le az egesz esetbol

    NB: csak tanulsagkent irtam le ezt az esetet mindenki szamara
  • Caro #71
    Már bocs, de a külső API-k nem a nyelv részei. És nem is fontosak a valódi programozáshoz.
    Mármint attól függ mit értünk programozás alatt.
    Az igazi programozás az algoritmusok írása, ami pedig nyelvfüggetlen.
    Az, hogy honnan szeded az adatot, és hogy hova írod, már más kategória, azt a hülye is meg tudja csinálni.
    A programozó feladata az, hogy itt az adat, és csináld vele azt, amit kell.
  • pemga #70
    Már nem azért, de az "egy hét alatt megtanulom a nyelvet" típusú hozzáállás eléggé hmm. gyanús :). Valóban az alapnyvelvtant meg lehet tanulni ennyi idő alatt (hogy hívják aktuális nyelven a print parancsot), hisz nyelvek közül alapvetően vannak a funckionálisok, ha valakinek mákja van: deklaratívok vagy valami kombinált. De a nyelvben nem a nyelvtan a nehéz, hanem a kismillió library-t megtanulni hozzá... Nem véletlen, hogy pl. nem java programozót keresnek, hanem j2ee-t. Ismerd ezt, meg azt az api-t, stb. Tudod hogyan kell ilyen-olyan környezetbe hozzáfejleszteni, stb. De mondjuk GUI-ból is van jó sok, nagyjából ugyanazok a widget-ek, aztán mégis belülről más a felépítése, máshogy kell használni.
  • Mike #69
    elképzelem: "gyerekek, én vagyok az infotanárbácsi, Géza bá.
    na mivel fősulin énsemfigyeltem, meg untam is, szal nemistudom miről beszéljek, szal ti csak internetezzetek amíg én újságot olvasok, jó?"

    nem rád vonatkozik
  • Mike #68
    na ez szép
  • Mike #67
    ez a nem alakult meg mégg a cég de megfog, meg hűha de nagy fizetésed lesz akkor, és ilyesmik eleve rosszul hangzik

    mert ahogy mondod meg sem alakul
    afasza ötlet még sem jön be, neked nem fizetnek
    fél év után csődbe mennek
  • turul16 #66
    Én is TP -vel kezdtem (kb. 10 évesen),kurva jó beépített helpje van.
    Egy Irányítás és méréstechnikai feladatot megírtam benne nem rég, a régi idők emlékére, hát C-ben kényelmesebb, mit ne mondjak (Régi Dos -os gépek voltak). Pascált nem igen fogok használni a jövőben, ha van más választásom.

    Hát szerintem nem sokkal nehezebb C -vel, kezdeni.