Berta Sándor

20 millióan hallgatnak Európában online rádiókat

A blogok és az internetes televíziózás mellett méltánytalanul kevés szó esik az online rádiókról, pedig az egyik legdinamikusabban fejlődő médiaterületről van szó és a hallgatók száma is folyamatosan nő.

Egyre több ember hallgatja a rádiók műsorait a világhálón keresztül. A legfrissebb becslések szerint csak az idén 33 százalékkal nő ez a piac. Amíg tavaly hetente 15,1 millióan hallgatták az online rádióadókat, addig idén ez az adat már eléri a heti 20,4 millió hallgatót - derült ki a BITKOM német szakmai szervezet megbízásából a Goldmedia piackutató cég által készített felméréséből. "A webrádiók száma világszerte, így Németországban is folyamatosan nő. Ezt segíti elő az is, hogy egyre több az olyan készülék, amelyek már a számítógép nélkül is képesek az internetes rádióadók műsorainak vételére" - nyilatkozta Jörg Menno Harms, a BITKOM alelnöke.

Az online rádióhallgatók számának növekedése összefügg azzal, hogy világszerte egyre több a szélessávú internethozzáférés. Németországban tavaly 10,6 millió, Európában összesen 58,4 millió nagy sávszélességű internetelérést regisztráltak.

Idén ugyanez a szám Németország esetében várhatóan 14 millió lesz - ez 32 százalékos növekedésnek felel meg. Ezzel párhuzamosan egyre több hagyományos rádióadó ismeri fel a világháló jelentőségét és dönt úgy, hogy az interneten is elérhetővé teszi a műsorát.

"Az interaktivitás utáni igények szintén befolyásolják ezt a folyamatot. A hallgatók a rádióadók weboldalain értékelik az egyes számokat vagy ajánlják egymásnak a dalokat és a rádiókat, így folyamatosan új közösségek jönnek létre" - tette hozzá az alelnök, aki szerint az igazi robbanás azonban még várat magára. 2010-re előreláthatóan már Európában 31,9 millió internetes rádióhallgató lesz.

Magyarországnak sincs szégyenkezni valója az online rádiók tekintetében. Hazánkban bárki több tucatnyi internetes rádió közül választhat, elég csak felkeresni a radio.lap.hu és az onlinemedia oldalt vagy szemezgetni például a vizsla találatai között. Az ismert és népszerű adókon (Sláger, Danubius, Juventus stb.) kívül a közszolgálati Kossuth vagy Petőfi műsora - sőt, archívuma! - éppúgy megtalálható a világhálón, mint a helyi, regionális vagy tematikus rádióké.

Last.fm - a webzene

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sanyix #38
    Úgy egy éve akartam DTS audiot lejátszani a winamppal, és akkor nem volt normális plugin, csak olyan volt ami elég rossz minőségben, stereoban játszotta le a DTS-t, asszem ekkor próbáltam ki a foobart, mer az meg alapból vitte :)
  • Sanyix #37
    "nagyon szeretem hogy ki tudja kérni az adatokat (title/artist/bitrate/time...)" foobarhoz van plugin hogy msn-en látszódjon pl hogy mit hallgatsz, vagy akár irc-n, vagy akár weboldalon. Sőt van egy winamp api plugin is, ami a winamp száminfoit emulálja, tehát műxik így már minden dolgon amin a winamp :)

    Tracker számokat énis szoktam hallgatni, bár azokat nem tudja alapból a foobar, de kiválasztom a listából a plugint letöltöm a componentsbe a dll-t, és máris tudja összes ilyen formátumot.
    Na meg tetszik a gameaudio plugin, amivel egy rakás játék saját formátumos zenéit közvetlenül le lehet játszani.
  • psishock #36
    és csak a te kedvedért
    foobar2000: gui nagyszerûen szerkeszthető, skinek, pluginok milliói (ha nem is, de idővel és az igények növekedésével biztosan egy csomó lesz, már ha "fenn" marad)
  • psishock #35
    "Hát itt írtál pár playlist formátumot, ami ugye nem zene, mpeg-eket 4 szer írtad le, midi-t is 2 szer, és jópár a felsoroltak közűl video formátum :\, és pár teljesen ismeretlen formátum. Így az ismétlődéseket kivéve, meg a nem odaillő dolgokat, már nem is tud sok formátumot."

    ...én csak kimásoltam a "features" listából :)

    "Ha nem látod a gyakorlati hasznát a több playlistnek, az a te bajod" így van, azt az egyet is kevés dologgal töltöm, mint mondtam legtöbbször rádió és mix megy a háttérben, de akinek ez kell annak melegen ajánlom a foobar2000-et. Mindenki másnak winamp :)


    "16,24,32bit/ winamp is mint minden alap player"
    "hát nagyon sok alap playernél nincs ilyen..."
    elég baj ha így van, mert ezek már egyre alapvetőbb dolgok, de a nevesebbeknek támogatniuk kellene, amúgy ok.

    "hát nemtudom mit kell támogatni a winampban más szoftvernek, de a foobar önállóan is elvan :D"
    Ehh, hát támogatás alatt azt értem hogy "észreveszi" hogy fut a háttérben esetleg ki/be tudja kapcsolni, információt tud ki és be juttatni ha kell. Filmnézésnél jó ha lehalkítja a winampot 1-2 kedvelt progi (persze mint minden mást ezt is ki lehet kapcsolni ha valakinek nem tetszik), nagyon szeretem hogy ki tudja kérni az adatokat (title/artist/bitrate/time...) különböző progi alapból (pl az LCDstudio val nagyon szépen programozható a kijelzés és játék közben is figyelhetők G15-ösön a kívánt adatok folyamatosan). Szóval a hasonló dolgokra értettem a "támogatást" nem szószerint.

    "..dehát tudja, és ugyanúgy ha megnyitod a "fát" akkor darabokba is pakkolhatod a számokat."
    "Nem, az más dolog."
    ...Mi a más? belököd a CD-t, kattansz az D: vagy E: (felőlem lehet bármelyik más is) és bent vannak a számok amik alatta vannak...vagy nem ezt mondtad? ==> "Nem is tud olyat, hogy mondjuk egy meghajtóba betett zenékkel telelévő cd-t csak a meghajtót kiválasztva playlistre tegyen"

    "Szóval nálam a foobar a nyerő, sztem mindenben veri a több lejátszót, a winampot főleg(mert annál nem csak a foobar jobb, hanem jópár másik is)" Megértettem, neked pont el lettek találva azok az extrák amit a foobar alapból ad a winamp meg nem (azaz csak pluginokkal). Nekem viszont a winamp elégíti ki az összes igényemet, sokszor szoktam "tracker" számokat is hallgatni (it, mod, ult, s3m, xm, 669...) és ezeket is támogatja alapból. Végsősoron a foobar2000 is egy tökéletes alternatíva. De minden program annak számít szerintem ami pluginozható.

    Akár miról is van szó (kép, videó, hang, rajz..), ha az alaprogram támogassa a legtöbb alap formátumot, flexibilis a GUI-je, és vannak hozzá pluginek akkor gond nélkül mondhatjuk "tökéletesnek" mert gyakorlatilag a skinekkel és a pluginokkal azzá tudjuk alakítani amivé csak akarjuk. Erre sokan rájöttek már :)

    Itt a Winamp: gui nagyszerûen szerkeszthető, skinek, pluginok milliói
    Photoshop: gui nagyszerûen szerkeszthető, pluginok milliói
    Opera vagy FireFox (esetleg más): gui nagyszerûen szerkeszthető, skinek, pluginok milliói
    Total Commander: gui nagyszerûen szerkeszthető, pluginok milliói

    de sorolhatnám még a "sikeres" progik listáit, a recept naggyából ez lenne :)
  • gregor #34
    Valamint ezt is: http://azbest.extra.hu/hunmedia/azbmedia.htm?1
  • gregor #33
    Én is sokat hallgatok,neten rádiót.
    Ezt az oldalt ajánlom szives figyelmetetekbe: www.surfmusic.de
    Több ezer rádió állomást tartalmaz!
  • Sanyix #32
    Hát itt írtál pár playlist formátumot, ami ugye nem zene, mpeg-eket 4 szer írtad le, midi-t is 2 szer, és jópár a felsoroltak közűl video formátum :\, és pár teljesen ismeretlen formátum. Így az ismétlődéseket kivéve, meg a nem odaillő dolgokat, már nem is tud sok formátumot. Érdekes amit leírtál, mert 1 éve még a ogg-hoz plugin kellett a winamphoz, ami bugos is volt.

    Ha nem látod a gyakorlati hasznát a több playlistnek, az a te bajod. Én nem szeretem mindíg loadolgatni, és savelni a playlisteket, hanem inkább rákattintok egy másik fülre, és annyi. Egyszerűbb, átláthatóbb.

    "16,24,32bit/ winamp is mint minden alap player" hát nagyon sok alap playernél nincs ilyen...

    "azért még 1 dolog nyilvánvaló, hogy több szoftware is támogassa alapból mint a foobar2000-@. (a popularitása miatt is)" hát nemtudom mit kell támogatni a winampban más szoftvernek, de a foobar önállóan is elvan :D

    "..dehát tudja, és ugyanúgy ha megnyitod a "fát" akkor darabokba is pakkolhatod a számokat."
    Nem, az más dolog.

    Szóval nálam a foobar a nyerő, sztem mindenben veri a több lejátszót, a winampot főleg(mert annál nem csak a foobar jobb, hanem jópár másik is).
  • psishock #31
    "nincs benne semmi átlagon felüli" nem is ez a cél, ezek a dolgok csak növelnék a kiterjedést. A nagyátlagnak minden igényét kielégíti, ha valakinek szüksége van valami extrára akkor símán letöltheti. Gondolom senki se akar egy "Winamp Power Pack"-ot ami 100-200mega de egy kiló "felesleges" extra van vele.

    "mindenhez plugin kell" pontosabban minden "különleges kívánságra"

    "és pl ogg-ot hibásan játszott le" ez nem igaz, tökéletesen kezeli azt is.

    "rühellem a playlistjét, mert csak 1 van egy időben, és emiatt sok számnál átláthatatlan" ez megint egy különleges kívánság, mivel rajtat kívül 1 embert sem ismernek akinek több playlistet szeretne 1 időben használni. én pl nagyon is megvagyok azzal az 1 L, TC-ből válogatok folyamatosan mert sohasem tudom hogy éppen milyen kedvem van azaz mit akarok éppen hallgatni, de amúgy is kevés single-t hallgatok, inkább mixeket és rádiót. Azokat meg belövöd és foglalkozol mással (akármi mással, netezel, rajzolsz, rendszerezel...)

    "Nem is tud olyat, hogy mondjuk egy meghajtóba betett zenékkel telelévő cd-t csak a meghajtót kiválasztva playlistre tegyen" ...dehát tudja, és ugyanúgy ha megnyitod a "fát" akkor darabokba is pakkolhatod a számokat.
  • dester #30
    AudioJack
  • psishock #29
    "winamp mennyit is tud alapból? :D"
    winamp alapból tátogatja:
    (AAC, it, mod, nst, stm, AIF, itz, MP1, NSV, stz, AIFF, KAR, MP2, OGG, ult, amf, M2V, MP3, okt, VLB, APL, m3u, mp3, pls, VOC, ASF, M4A, MP4, ptm, WAV, AU mdz, MPEG, RMI, WMA, AVI, MID, MPG, s3m, WMV, CDA, MIDI, mtm, s3z, xm, far, MIZ, NSA, SND, xmz, 669)

    most velős 9mb eszik a 2gb-ból (valahogy lenyeltem) minden megy rajta amit átlagosan használok, nem vizualizálok vagy hasonló, és naggyából (fogalmam sincs hogy írják helyesen :) ez körül is mozog.

    16,24,32bit/ winamp is mint minden alap player

    equalizer/ winamp is mint minden alap player

    resampler, stereo -> 4 csatorna konverter, 5.1 -> stereo konverter. /álltalában a sztereó hangzásra van szükségem, de ha kell ezt is meg lehet pluginnal oldani

    Egyidejüleg több playlist / winampnál ez alapból nincs de igazán nem látom a gyakorlati hasznát sem. A playlist már eleve egy felsorolás amit le is menthetsz különböző nevek alá és akármikor elő is hívhatod 1kattal, egyidejûleg meg úgysem akarsz több számot halgatni szerintem.

    media library /winamp is

    global hotkeyek /winamp is használom is egészséggel :)

    paranccsoros enkóderek grafikus kezelése / na itt álljunk csak meg, nekem a "zenelejátszó program" "zenét" tudjon lejátszani. Ha filmezni akarok (winamp is szereti, bár én kihagyom :/ ), képeket nézegetni, netezni, rajzolni akkor azokra is külön külön, arra szabott programokat fogok használni. Az enkódolással is így teszek.

    második ránézésre, + amiket meséltél tényleg foglalkoznak vele elég szépen de megint csak egy "winamp alternatíva" jött le belőle, ott már így vagy úgy, de már minden funkció megvan. volt egy csomó ilyen próbálkozás már a multban is. A helyzet pont olyan mint a Total Comanderral és a többi próbálkozással. Most is van egy csomó alternatíva a fájlkezelésre, de ha egyszer ez "tökéletes" akkor minek? Ok vannak akik direkt winamp "gyûlölők" (vagy TC ebben a példában) és ezeknek jól jöhet. Biztos vagyok benne, hogy az alternatívádnak nincs olyan funkciója amit a winamp ne tudna, ha kell pluginok segítségével is.

    A winamp tényleg nagyon sokoldalú tud lenni (szerintem nem is multa fölül eddig még semmi), az, hogy mondjuk egyes alternatívák alapból támogatnak mást is amit ez nem, az még nem nagy érv, valószínûleg a felhasználók nagy többségének nem volt szüksége arra a funkcióra, de ezért találták ki a pluginokat, ezekkel mindent meg lehet oldani.

    azért még 1 dolog nyilvánvaló, hogy több szoftware is támogassa alapból mint a foobar2000-@. (a popularitása miatt is)