Berta Sándor

Elektromos környezet­szennyezésért ítéltek el egy bíborost

A Vatikáni Rádió két felelős szakemberét ítélte tíz-tíz napos felfüggesztett börtönbüntetésre egy olasz bíróság. A vád: elektromágneses sugarakkal okozott környezetszennyezés.

Napjainkban jelentősen megnövekedett a számítógépek, a szórakoztató-elektronikai készülékek, a háztartási eszközök száma. Ezek a gépek, legyenek ma már bármennyire is korszerűek, folyamatosan termelik a káros elektroszmogot.


A Vatikáni Rádió kereszt alakú antennája
A vatikáni rádió adótornyai Rómától északra, a Santa Maria di Galeria nevű kisvárosban találhatók. Korábban számos esetben regisztráltak leukémiás és más rákos megbetegedéseket a környéken. Az elvégzett mérések kimutatták, hogy az adók környezetében az elektromágneses határértékek jóval az Olaszországban engedélyezett értékek fölött voltak. Az olasz környezetvédelmi miniszter még azzal is megfenyegette a rádiót, hogy bezáratja, ha nem csökkentik a teljesítményt. A Vatikán végül engedett.

Eredetileg úgy tűnt, hogy nem lesz peres ügy a nagy vihart kavart esetből, ám végül mégis bírói testület elé került az ügy. Ugyan a Rádió ma kiadott magyar nyelvű közleményében kifejtik, hogy véleményük szerint ők ártatlanok, de a 2001 óta húzódó ügyben számos fellebbezés után egy római bíróság tegnap elmarasztaló ítéletet hozott. E szerint Pasquale Borgomeo atyját, az adó főigazgatóját és az adó működéséért felelős Roberto Tucci bíborost a bírói tanács egyaránt tíz-tíz nap - igaz felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélte.

Santa Maria di Galeria lakói érthetően felháborodtak az enyhe bírói döntés miatt. A perben felperesként szereplő emberi és polgári jogi aktivisták szerint az ítélettel bebizonyosodott, hogy mégsem minden ember egyenlő. Altero Matteoli olasz környezetvédelmi miniszter ugyanakkor elégedettségének adott hangot, hogy "az ügy végre befejeződött". A bíróság az ítéletben kimondta azt is, hogy továbbra is mérni kell az elektroszmog-határértékeket.

A helyzet még most sem nyugodt. Korábban az elkeseredett polgári jogi szervezetek még azt sem tartották kizártnak, hogy kikapcsolják az adó működését biztosító áramot, mivel véleményük szerint hiába sugároz sok ezer ember számára örömet okozó vallásos műsorokat a Vatikáni Rádió, ha néhány helyi lakosnak csak szenvedés és fájdalom jutott. A Rádió szerint viszont "a lakosság részéről nem áll fenn megalapozott indok az aggodalomra", és bíznak a következő lépcsőfok rájuk nézve kedvező ítéletében.

Bár Magyarországon eddig még bizonyítottan nem volt elektroszmog határérték-túllépés, ám számos esetben alakult ki vita a Vatikáni Rádióhoz hasonló ügyekben. Elég, ha csak a Zengő-hegyi lokátor felállítása körül kialakult vitára gondolunk, ahol a környezetvédők a később bekövetkező környezeti és az elektromágneses károk miatt tüntettek több ízben is. Az elmúlt években számos tiltakozás volt a mobil átjátszó állomások miatt is, például Pest megyében, Szigetszentmiklós környékén.

Bár hazánkban a szakemberek eddig nem mutattak ki határértékeket átlépő sugárzásokat, a lakosságot ezek a válaszok nem nagyon nyugtatják meg, és az is tisztázatlan, hogy otthon, az iskolában vagy a munkahelyen órákon át a számítógépek előtt ülve, folyamatosan mobiltelefont használva érnek-e minket és ha igen, mekkora elektromágneses és más káros sugárzások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Maco13 #16
    LOL
    Ezt vágjátok?
  • Caro #15
    Már egyszer a mobilos fórumon kiszámoltam, hogy a sugárzás a fejtől 1 cm-re 125000xese annak, amit akkor kapsz, ha fél méterre állsz tőle.
    A rádióadók nem okoznak ilyen szempontból problémát, de akkor is le kellene venni a terhet a rádiófrekvenciákról. Manapság eléggé túlterheltek.
  • gregor #14
    Igaz Budapesten sok rádió adó van,de a legtöbb kisteljesitménnyel sugároz.A legtöbb rádió a Széchenyi hegyről.
  • maozedong #13
    Zengő hegyen radar állomást akartak építeni nem? Annak kicsit nagyobb a teljesítménye mint egy mobil átjátszónak..
  • Caro #12
    A távközlés probléma. Ha digitálisan menne minden, akkor kisebb sávszélesség kéne, ergo kisebb lenne a sugárzás is.
    Az lenne az ideális, ha minden házba menne egy optikai kábel, és azon elmehetne minden. Vagy akár az egész interneten keresztül.
  • Dj Faustus #11
    Tanulmányi kirándulás (főiskolai) keretén belűl voltunk a szolnoki adótoronynál. Az egyik dolgozó elmondta, hogy bármilyen karbantartást végeznek a toronyban, leállítják az adást (kissé nem kellemes dolog a több kW-os adóteljesítményű antenna túlzott közelsége).

    Tehát az ilyen nagyteljesítményű adóknál (azt hiszem a vatikáni adó teljesítménye százas nagyságrendű, de erről itt egy link: ) nem árt az óvatosság. (Biztos ismerős a legenda, hogy az ilyen adótornyok közelében sarlóval is lehet fogni a rádiót )

    Másrészt a GSM bázisállomások adóteljesítménye ehhez képest kicsi (a mobiloké is csak pár watt), úgyhogy ott nem olyan vészes a hatás.
  • Mipi #10
    Budapesten a legdurvább mert egy csomó rádióadó van. Akkor a 3G is ami még csak teszt üzemben van de az is sugároz. Akkor a Tv csatornák sugárzása. Akkor a digitális sugárzás. Akkor a Csomó HotSpot-ok. Szóval pesten egy csomó dolog sugároz.Eddig nem bizonxították hogy emiatt betegednének meg sokan. Nem tudom mi az igazság ebben.
  • dirty dogg #9
    inkább áldást
  • dez #8
    Asszem nem csak ebben az ügyben mutat álszent viselkedést a Vatikán..

    És itt nem csak a határérték alatti sugárzás esetleges káros hatásáról van szó, hanem a határérték szemtelen túllépéséről.
  • jefferson83 #7
    A rádió szerint:"a lakosság részéről nem áll fenn megalapozott indok az aggodalomra". -----> "Számos esetben regisztráltak leukémiás és más rákos megbetegedéseket a környéken." Na,ha ez nem ok az aggodalomra akkor semmi. Kicsit álszent viselkedést mutatott be a vatikán ez ügyben sztem.