Berta Sándor

A számítógépekre is kiterjesztik a német rádiódíjat

Egy kiegészítés értelmében rádió- és televíziódíjat kell majd fizetni az internethozzáféréssel rendelkező számítógépek és notebookok, valamint az internetezésre alkalmas mobiltelefonok és más mobil készülékek után is.

A német szövetségi tartományok miniszterelnökeinek tanácsa elfogadta a nyolcadik Hírközlési Állami Szerződés módosítását célzó javaslatot, így 2007. január elsejétől már az internethozzáféréssel rendelkező számítógépek után is rádió- és televíziódíjat kell majd fizetni Németországban. A díj személyenként, illetve készülékenként havonta 17,03, évente pedig 204,36 euró. A tervezet óriási vihart kavart, egy egyesület máris a német alkotmánybírósághoz fordult eltörléséért. Az új díjfizetési kötelezettség elsősorban a cégeket terheli és csak másodsorban a magánszemélyeket.

A tiltakozásokat leginkább az váltotta ki, hogy bár az érintett készülékek valóban alkalmasak lennének az internetes televízió- és rádióadások műsorának vételére, azonban ezzel a lehetőséggel csak kevesen élnek. A Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) legutóbb 20 000 vállalat bevonásával elkészített felméréséből például világosan kiderült, hogy a céges számítógépek 96 százalékát soha nem használják online rádió- vagy televízióműsorok nézésére.

A DIHK azt szeretné elérni, hogy a német politikusok vonják vissza a kiegészítést. Ugyanezért kampányol a Német Egyéni Kereskedők Szövetsége (HDE) is, amely 430 000 kis és közepes céget tömörít. Utóbbi szervezet szerint a díj bevezetése miatt a cégeknek évente 20 millió euró többletköltsége keletkezhet.

Alxeander Legowski, a Német Iparosok Központi Szövetségének (ZDH) szóvivője ugyanakkor rámutatott, hogy olyan abszurd helyzetek is előfordulhatnak majd, miszerint valaki a díjat havonta háromszor fizeti meg: először mint magánember az otthoni készülékei után, másodszor a céges autóban lévő, internetezésre alkalmas mobiltelefon vagy notebook után, harmadszor pedig az irodai készülékek után.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Power #61
    "A díj személyenként, illetve készülékenként havonta 17,03, évente pedig 204,36 euró...Az új díjfizetési kötelezettség elsősorban a cégeket terheli és csak másodsorban a magánszemélyeket...a díj bevezetése miatt a cégeknek évente 20 millió euró többletköltsége keletkezhet. "

    Dúrván vegyünk magánszemélyeknél 10 millió készüléket, az már simán több, mint 2 milliárd euró, ez semmi?
    Szerintem Feri röktön adoptálja nálunk is.
  • Gerygrey #60
    Egy újabb ötlet: vezessék be a jogdíjat a villanyra mert arról warezolásra alkalmas gépet lehet működtetni. Meg a BKV jegyre, mert metróval el tudok menni haverhoz DVD-t másolni. Sőt, a szülőszobán kelljen minden újszülött után fizetni, mert tizenegynéhány év múlva ha felnő, warezolni fog a gyerek.??Legyen viszont olcsóbb a pia, mert ha kocsmában, vagyok éppen, biztosan nem írok DVD-t.
  • nedudu #59
    Formazni??? format c: vagy ajanlom inkabb a gyurmat
  • Mike #58
    de te másokat fikázni, észt osztani annál inkább megtanultál, látom...
  • jedimarsi #57
    Sziasztok! Tud valaki olyan programot mondani amivel a PS2-es vagy X-Box-os játékokat átt lehet formázni PC-re??? előre is köszi!
  • Mike #56
    akinek már tellik klimára, az biztos gazdagabb mint az átlag, ergo el lehet tőle szedni több pénzt :)
  • irkab1rka #55
    ja és még valami, ha tudnátok, hogy bennetek mekkora erő van (nem arra gondolok, mikor csürhültök részegen a meccs után) akkor más lenne a világ.

    de nem tanultatok meg kommunikálni, dönteni, érezni és gondolkodni.

    Megérdemlitek a sorsotok ;)
  • irkab1rka #54
    Nem kell parázni. Ja, mindenki le-letölt, mert az ebben országban lopni nem bűn, csak ha úgy loopsz, hogy aki látja nem kap belőle :))
    Az egy dolog, hogy valaki alapit egy céget pár jogásszal, és máris nyeregben van....
    De... hogy is mondja a cyberpunk? Megacégek uralma? Ecsím, ha a nagyok összefognak, megvesznek pár országot kilóra. A hynix, a sony, és még jó pár cég akár vehetne egy államot, csak abból a jogdíjhalmazból amit beszednek tőle.

    Na most figyelj:
    A/ ezek a cégek a cyberpunk könyvek szabályainak egfelelően lemennek maffiába, és .. olvassd el.
    B/ megfizetik a művészeket!!! és onnantól a művész alkotása pl a sony tulajdona tehát minden sony terméken legális használni, és minden nem sony(license-es) terméken tilos használni. Ime, itt az évszázad ötlete :D

    Remélem a sony felvesz ps4 tervezőnek ;)
  • irkab1rka #53
    Tényleg azt hiszed, hogy ezen múlik valami? :)

    kezdő :D
  • irkab1rka #52
    Tényleg azt hiszed, hogy ezen múlik valami? :)

    kezdő :D