Specker Balázs

Podcast kereső a Yahootól

Az új keresőoldal lehetőséget ad arra, hogy a felhasználók megtalálják a kívánt adásokat és feliratkozzanak rájuk, majd feltöltsék azokat hordozható zenei lejátszóikra.

A Yahoo ráhangolódott a legújabb webes divatra és elindította podcast keresőjét, ahol a megtalált adásokba azonnal be is kapcsolódhatnak az internetezők. Emellett értékeléseket is nyújt az említésre méltó podcastekről, a hallgatók pedig szavazhatnak az éppen hallgatott programokra. A podcast, a blogok, az online zeneiboltok, illetve a hordozható zenei lejátszók népszerűsége folytán vált egyre közkedveltebbé. Lényegében egy olyan rádióadás, amelyre az érdeklődők feliratkozhatnak, a műsorokat pedig letölthetik hordozható lejátszóikra, majd meghallgathatják őket.

A Yahoo már dolgozik egy olyan eszközön, amellyel a felhasználók maguk állíthatják össze saját podcastjeiket. Akárcsak a web újságírásnál vagy a blogoknál, itt is lehetőség van arra, hogy a feliratkozást követően a hallgatók automatikusan a podcast legfrissebb verziójához jussanak hozzá. A főbb műsorszolgáltatók - többek közöttt a BBC is - egyre inkább a podcast felé kacsingatnak, megadva így a lehetőséget hallgatóiknak arra, hogy ne maradjanak le semmiről. "Egyértelműen az audió és videó keresésé a jövő. A szöveges információk utáni keresők fejlesztése már nehézségekbe ütközik, mára elérte a tetőpontját" - nyilatkozta, Phil Leigh, az Inside Digital Media piackutató cég elemzője az Associated Press hírügynökségnek. "Ha 10 évre előretekintesz, azt látod mindenki podcastet fog keresni."

Az iTunes és az iPod népszerűsége ellenére a podcast még mindig kevés tömeget mozgat meg. A Yahoo úgy becsüli mindössze ötmillió ember tölt le rendszeresen ily módon rádióműsort világszerte - olvasható a TechNewsWorld oldalán. Ráadásul a DDB London reklámügynökség múlt hónapban közétett felmérése szerint a britek 90%-a sosem hallott még a podcastingról.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)