Berta Sándor

Rádiódíj az osztrák számítógépekre?

Az ORF leányvállalatának számító Gebühren Info Service (GIS) GmbH legújabb elképzelése szerint a jelenleg hatályban lévő rádiódíj-fizetési kötelezettséget kiterjesztenék a számítógéppel és szélessávú internethozzáféréssel rendelkező osztrák felhasználókra és cégekre is.

Az új ötletről Achim Kaspar, az Alternatív Távközlési Hálózat-üzemeltetők Szövetségének elnöke a Bécsben immár második alkalommal megrendezett Osztrák-Német Szabályozási Szimpózium keretében beszélt. A szakember szerint az inkasszóval foglalkozó ORF-GIS "rádiós vételi berendezéseknek" tekintené a szélessávú internethozzáféréssel rendelkező számítógépeket, mivel alkalmasak arra, hogy a segítségükkel a felhasználók a világhálón keresztül televízióműsorokat nézzenek, illetve rádióműsorokat hallgassanak.

"Mutassanak nekem egy olyan alkalmazottat, aki a munkahelyi számítógépén, munkaidőben a PC-jén tévét néz és én azonnal kirúgom" - reagált a felvetésre Achim Kaspar. Az elképzelések szerint a cégek tíz számítógépenként fizetnék meg a díjat, ami tartományként eltérő, jelenleg 17,18 és 21,88 euró között van. Akinek csak rádiója van, az most 5,05 és 6,35 euró közötti összegű átalányt fizet havonta. Az előterjesztés csak az asztali számítógépekre vonatkozna, tehát a notebookok, PDA-k mentesülnének a fizetés alól - igaz, az ORF-GIS-t az már nem érdekli, hogy foghatók-e a bevételből főleg részesedő ORF műsorok egyáltalán az interneten.

Kaspar úgy véli, az ötlet jogszabályokba ütközik és ráadásul egy számítógépet nem azért vásárol meg az ember, hogy rádióműsorokat hallgasson rajta. Arról már nem is beszélve, hogy egy PC ára többszöröse a havidíjnak, vagyis gazdaságilag senkinek sem érné meg ez a beruházás.

A Gebühren Info Service GmbH ettől függetlenül azonban egyelőre hajthatatlan a kérdésben. Mint ismeretes, Magyarországon az 1990-es években szintén volt - adó módjára behajtott - rádió- és televízió előfizetési díj, azonban azt eltörölték.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #29
  Az a jövedelmének 122,5%-át kell hogy befizesse. Különben 8-15 évig terjedő szabadságvesztésre ítélik és 30 évig tilos rádióhullámokat használnia. :D
 • Gerygrey #28
  És aki rádiós neten netes rádiót hallgat rádiós vezetéknélküli headsettel...?! :D
 • Rusid #24
  El kell hogy keserítselek , füstadó még mindig van csak már kéményadónak hívják :).
 • Emmegki #23
  És aki rádiós neten hallgat netes rádiót az duplán fizet?

  Nem kell ezen fennakadni, régen meg füstadó volt.
 • Proview #22
  A rádió és tv díj is igénytelen lehúzás volt nálunk. Tessék lekódolni az adást, akit érdekel az majd megkapja a technikát a dekódoláshoz
 • Tetsuo #21
  Hogy maondják németül: szopás?
 • gregor #20
  És mi van akkor ha nem osztrák rádió adót hallgatok a neten?Azért mért kéne fizetni?:)))
 • gregor #19
  Régen hazánkban is volt rádió üzembentartási dij!
  Sőt a hullamvadász.hu rádiós archivumában hallgattam,hogy 60 évvel ezelőtt valakit börtönbe is zártak azért mert nem fizette ezt a dijat!Illegális rádióhasználtért!
  Pedig akkor még csak Kossuth és Petőfit lehetetett hallgatni:)))
 • Caro #18
  Valaki úgy látszik megint szegénynek érzi magát...
 • Bagoly81 #17
  szerintem a hangszoró kábelbe kéne beleépiteni az árát ugyis az a ludas :D