Gyurkity Péter

Csökkenőben a DVD népszerűsége

A kiadók, filmstúdiók elsősorban a kalózok számlájára írják, hogy csökkennek a DVD-filmekből származó bevételek, ám a helyzet nem ilyen egyszerű. Többek szerint az újságok ingyenpéldányai is hozzájárulnak az eséshez.

A jelenség főként Nagy-Britanniában öltött óriási méreteket, ahol a Screen Digest felmérése szerint a napilapok - többek között a Times, a Daily Telegraph, a The Sun és a Daily Express - az első negyedévben ugyanannyi kiadványt osztottak szét olvasóik között, mint amennyit a kiadók összesen eladtak a szigetországban. Egyes vélemények szerint inkább ez csökkenti a néhány éve még virágzó formátum népszerűségét, és ennek köszönhető, hogy visszaesnek, de legalábbis stagnálnak az eladások.

Az első negyedévben ugyanis a napilapok 54 millió példányt osztottak szét, amelynek legnagyobb része régebbi, olykor már elfeledett filmet tartalmazott. A boltokban ugyanennyi kiadvány kelt el a megszokott árakon, ám a megkérdezettek egynegyede úgy nyilatkozott, hogy az ingyen beszerzett filmeket akár meg is vásárolta volna, de csak ha elfogadható áron kínálják. A kutatócég szerint ez már önmagában 2,3 százalékkal felhajtotta volna a forgalmat, alaposan megváltoztatva a jelenlegi helyzetet, amely a DVD-piacon inkább a stagnálás felé mutat.

Az egyenlő szám már csak azért is szembeötlő, mert tavaly még 211 millió példány kelt el hagyományos áron, míg a napilapok 130 milliót osztottak szét az év folyamán. A különbség mostanra eltűnt, ami természetesen nem tetszik a filmstúdióknak.

Az eladások ráadásul egész Európában megtorpantak, szemben a 2004-es 41 százalékos növekedéssel, igaz, ebben az árak 30 százalékos csökkenése is szerepet játszott. Egyedül az Egyesült Államok és Japán tudott felmutatni némi növekedést, de ez sem sokat javított a globális mutatókon.

A napilapok több európai országban kezdeményeztek hasonló akciókat, igaz, a legtöbb helyen elkérnek 1-2 eurót a kiadványokért. Ez az elemzők szerint némileg megőrzi a formátum értékét a vásárlók szemében, akik ezután sem mondanak le a bolti verziókról. A terjesztés ezen formája ugyanakkor problémákat is okozott, Görögországban például egy vasárnapi lap a Gyűrűk Ura trilógiát jelentette meg két extra lemezzel, amire válaszul a kiadók a kedvezményes akciók betiltását követelték a kormánytól.

Itthon még nem állunk ilyen jól, egyelőre hiányoznak a milliós példányszámban terjesztett ingyenes - vagy pár eurós - filmek, egyedül a hipermarketekből ismerős 999 forintos példányok közül válogathatunk. A megoldás létjogosultságát azonban alátámaszthatja, hogy a legtöbb kiadvány már kereskedelmi életciklusának végére ért, sokszor már sehol nem megtalálható a boltokban. Ráadásul a jogtulajdonosoknak ez lehet az utolsó alkalmuk, hogy némi bevételre tegyenek szert a korosodó művekből, ezért nem lenne logikus elvetni ezt a formát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #74
    Vagy a szemedé... :P
  • metaljesus #73
    amikor itt a camponában megnyílt electro world, volt néhány film, amit 299! forintért lehetett megvenni, többek között a "Mi kell a nőnek"-et. na ez az az akciós ár, amivel nagyon nagyon ritkán fogunk találkozni, még régebbi filmek esetén is!

    dez: én igazából semmi különbséget nem látok a videók meg egy dvd között, de ez valszeg a gépem hibája :)
  • rosemberg #72
    Ez nem rossz ez a 990 forintos dvd csak hát ha jobban megnézed akkor csupa öreg film és hát ami azt illeti a kalóz felvétel még mindíg olcsóbb és ugyan olyan jó minőség mint a 990 forintos de lehetne ezt lejjebb is vinni csak túl sok kézen megy keresztül és mindenki mohó.
  • WiLDoR #71
    én nem veszek dvd-t sok pénzért.
    megvárom inkább, amig kijön újságmellékletben, aztán akkor meg lehet venni olcsón.
    nekem pl. a kill bill 1-2 része megért dvd-nként 990 huf-ot.
    többet meg amúgysem adnék érte, pláne úgy, hogy 1 évben kb. 1x nézem meg...
  • Gerygrey #70
    Nem veszem meg, de abba ne szólj már bele hogy mit töltök le, légyszíves. Sajnálok többezer forintot valamire, amit jó ha egy évben egyszer veszek elő. Az írott DVD-imet sem nézem sűrűbben, mert egyszerűen nincs rá időm.

    Különben most adták a TV-ben a Vissza a jövőbe sorozatot. Mivel az első és a harmadik részt nem lenne időm látni, gondoltam letöltöm és kiírom DVD-re. Ha a tévében nézem meg ugyanazt a filmet, az miért kevésbé illegális? Akkor sem veszem meg a DVD-t.
  • NorbyI #69
    Aki azt mondja hogy a premier filmek 4-5-6 ezerbe kerülnek azok valószínű sosem vesznek eredeti DVD-t. Megsugom mindenkinek hogy ez az ár már bőven 3000 alatt van pár hónap elteltével meg már 2000 alá megy. Úgy unom már hogy jaj ilyen szar meg olyan szarok a filmek meg nincsen tartalmuk. Bazz akkor ne vedd meg és ne is töltsd le. Olvassál inkább szépirodalmat.
    Ha nem hiszitek nézzétek meg mondjuk az xpress honlapját. Nagyon durva akciók vannak. Én midig innen rendelek.
  • fullosan #68
    Én szarok erre az új szarra. Egyszer majd lesz amikor elérhető lesz.
    De addig is 80ft ért veszek 1 DVD-t egy ilyen új lemez meg alapból lehet vagy 500ft és szerintem még nagyon solid voltam.
    4-5k ért nem fogok DVD-t venni
  • arty #67
    régen vehettél eredeti dvd-t, baromira nem 4-5k az átlagár ...
  • pbanfa #66
    A kalóz dvd-ről nem nyilatkozom, de az itthoni árszabás szerintem felháborító. Soha nem adnék egy filmért 4-5e ft. Akkor inkább valóban megvárom, amig megjelenik újság mellékletként. Nekem tényleg egy csomó filmem van meg igy. Ha meg azt eltörölnék, gondolom mindenki sejti a választ!
    Az az érdekes, hogy a Németországban élő ismerőseinkél a 12 éves fiuk megteheti, hogy a zsebpénzéből megvesz magának egy mesét vagy ami érdekli. Nálunk mikor teheti ezt meg egy gyerek?!
    Egyébként ugyan ez a helyzet a játék programokkal!!!
  • sgbo #65
    mondtam : lehet bennem van a hiba (bár úgy tűnik, te sem az átlagba tartozol (ha ennyire érdekel a videó meg ezek a dolgok)...van amiben én is megszállott vagyok - nem árt soha)