JohnnyCage

A DVD-írók gyártói felkészültek a karácsonyi szezonra

Jelentős változások várhatóak a DVD-újraíró meghajtók piacán a karácsonyi vásárlószezon alatt, miután a japán, dél-koreai, és tajvani gyártók egyaránt növelték a készülékek előállítási mennyiségét nagyobb piaci részesedés megszerzésének reményében.

A gyártókapacitás növelését az egyik fő alkatrésznek számító író/olvasó fejek korábbi hiányának megoldása tette lehetővé, állítják egyes, a tajvani gyártókhoz közeli hírforrások. A japán gyártók, mint a Pioneer, Sony, NEC, és a Ricoh korábban egyértelműen túlsúlyban voltak a DVD-meghajtók piacán, mivel könnyebben hozzájutottak a többnyire saját leányvállalatuk, illetve más japán cégek által előállított optikai fejekhez.

A tajvani gyártók, mint a Lite-On IT, a BenQ, és a Quanta Storage, valamint a dél-koreai Samsung Electronics, és Hitachi-LG Data Storage cégek az év első felében némileg elmaradtak a japán riválisokhoz képest, mivel az alkatrészhiány közepedte jóval nehezebben tudták beszerezni az optikai fejeket.

Az író/olvasó fejek hiányát egyébként a lézerdiódák gyártókapacitási problémái váltották ki.

A japán gyártók, mint a Sharp és Mitsubishi a második félév elején azonban jelentősen növelni tudták az optikai fejek előállítási mennyiségét újonnan megnyitott gyáraikban, így a hiány fokozatosan megoldódott. A Pioneer jelenleg havi 500-600 ezer optikai fejet gyárt az első félév havi 300-400 ezer darabjához képest, de a többi japán gyártó is hasonló mértékben növelte kapacitását. A társaságok az év hátralevő részében ráadásul további gyártósorokat nyitnak meg.

Az író/olvasó fejek hiányának lezárulásával egyidőben a tajvani gyártók is megnövelték a DVD meghajtók gyártási mennyiségét. A Lite-On IT szeptemberben például már 250 ezer DVD+RW és DVD-Dual újraíró készüléket gyártott le az augusztusi 90 ezer után. A Benq ezzel egyidőben 50 ezerről 200 ezerre növelte kapacitását.

A DVD-írók piacát az elemzők szerint továbbra is a japán gyártók fogják vezetni, de a 8-szoros sebességű meghajtók gyors piaci bevezetésével részben behozhatják lemaradásukat a tajvani társaságok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)