Berta Sándor

Egyre nő az online DVD-kölcsönzések száma

Az illegális másolt műsoros DVD-knek egyre inkább szembe kell nézniük azzal a ténnyel, hogy kezd magára találni a legális DVD-piac is. Ezt bizonyítják a legújabb előrejelzések is.

Gyakran hallani arról, hogy a kiadók szomorkodnak mondván az illegális kópiák visszavetik a legális DVD-kereskedelmet. Nos, ez a tendencia kezd megfordulni. A Screen Digest és a Goldmedia piackutató cégek közös felmérése szerint 2009-ben csak Németországban a DVD-k 40 százalékát már az interneten fogják kölcsönözni az emberek. Más európai országokban is hasonló fellendülést jósolnak az elemzők, Nagy-Britanniában például 2009-re a DVD-k felét fogják a hálón kölcsönözni. Az Egyesült Államokban azonban teljes az érdektelenség a műsoros DVD-k online megvásárlása vagy kikölcsönzése iránt. A kontinensnyi országban a lemezeknek csupán a 25 százaléka talál ily módon gazdára.

2005 végére a rendszeresen a világhálóról DVD-t kölcsönző emberek száma elérheti a 6,3 milliót. Érdekesség ugyanakkor, hogy eddig még nem következett be az, amire sok szakember korábban akár fogadni is mert volna: az internetes DVD-kölcsönzők elterjedésével nem tűnnek el a hagyományos kölcsönzők sem. Európában becslések szerint 45 millió, míg az Egyesült Államokban 381 millió DVD talál az interneten gazdára. A DVD-k kölcsönzéséből származó bevétel pedig az esztendő végére elérheti a 855 millió eurót.

Szakértők szerint a felhasználók rájöttek arra, hogy kényelmesen és olcsón rendelhetnek filmeket a világhálón keresztül, a karosszékükből is anélkül, hogy ki kellene mozdulniuk otthonról és a DVD-k minősége jobb a kalózmásolatokénál. Ráadásul az online DVD-kölcsönzőknél egy film olcsóbban beszerezhető, mint egy másolt kópia. Ez a folyamat a szakemberek szerint pedig akár a Video-on-Demand (VOD), vagyis a filmek legális internetes letöltési előfutárának is tekinthető. Hiszen a következő lépcső az lehet, hogy a felhasználók már maguktól a kiadóktól rendelik meg, töltik le a nekik tetsző filmeket. A tanulmány végső megállapítása, hogy az emberek rájöttek arra, hogy a moziélményért nem kell kimozdulniuk a négy fal közül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Wacher #15
  Ezzel én is így vagyok. Lassan már több idő és energia (+pénz) a másolgatás.

  Én ugyan nem vagyok bpi, de szerencsére itt Győrben is indult hasonló mozifutar.hu néven. Nézegettem a rent oldalait is (reménykedve, hogy egyszer ide is elérnek), de szvsz a mozifutár jobbnak tűnik. (sőt most már olcsóbb is)

  Igaz, hogy a rentet nem próbáltam, de az mf eddig bevált.

 • HuAn82 #14
  fehér holló
 • hypno #13
  Megint az a kérdés, hogy mennyi a kölcsönzési díj.
  A DVDrent-nél a 4K-ért durván 45 db filmet kölcsönözhetsz ki. Az ugye nincs filmenként egy százas sem. Bárkinek.
  Futár hozza-viszi, szóval királyság.

  Le lehet ugyan másolni, a de a filmek háromnegyede nem éri meg a befektetett energiát. Ha a maradékot lemásolod, akkor is fizettél már érte.
  Hogy többé nem fogod kivenni?. Az igaz, de akkor sem volt ingyen.

  Én speciel szoktam találni a 990 Ft-os filmek között is szép számmal olyat, amit annyiért már megveszek. Mert ha letölteném, kiírnám, rányomtatnám a címkét, az is belekerülne a felébe. És az akkor még mindíg csak írott és nem préselt.

  Persze nem vagyunk egyformák.
 • B0B0 #12
  Azt nem is veszik számításba, hogy ha valaki kikölcsönöz egy DVD-t akkor lemásolja? Aztán kezdődik az egész előlről
 • Cat #11
  én pont hogy fordítva tapasztalom, pl. star warst 13 moziban vetítették, abbol 12ben szinkronosan (fordultam is ki a jegypénztár elől, és ezért töltöttem inkább le).
 • CsabiDuke #10
  Akarom mondani Plaza-kban, Cinema City-kben
 • CsabiDuke #9
  Hát én nem tom de a pláaákban minden film feliratos, ritka ha nem az.
 • pemga #8
  Nono, ez emiatt van, hogy Magyarországra akkora késéssel jutnak el a filmek. US-ben kicsit más a helyzet. Előbb-utóbb rájönnek, hogy a régiókód rossz dolog, és lehetséges vevőket vág el a hozzájutástól.

  Magyarország spec, mert nem beszélnek az emberek külföldiül, de pl. németeknél a nagymoziban (SonyCenter) is a többséget eredetiben nyomják. Nálunk régen volt ilyen, aztán egyre kevesebb és kevesebb film volt feliratos, végül eljutottunk oda, hogy max. a kult-mozik adnak eredetiben...
 • mrzed001 #7
  A VoD-ot a torrent már jó ideje megvalósította
  Talán a StarGate volt az első olyan sorozat, amelynek részeit reggel beállítottad, este meg megnézted
  Szóval igencsak ideje lenne felébredniük

  Kölcsönzés alatt mit értenek? Elküldik postán a DVD-t, én meg vissza ??? (Volt ilyen)
  A szélessáv korszakában a csigapostával küldözgetni digitális állományokat
 • tudatlanka #6
  De ez rossz csak aza a gond hogy nem sok film érdekel ahoz meg sok igaz van olyan film is ami piciny városunkba a büdös életben nem lesz....