Berta Sándor

Olcsóbb lesz és gyorsabban írható a DVD-RAM

Az árcsökkentés miatt vélhetően a közeljövőben egyre több felhasználó fogja alkalmazni a nagyon jó technikai paraméterű optikai adattároló formátumot.

Húsz százalékos árcsökkentés, növekvő népszerűség. Röviden összefoglalva ezt jelentheti a Panasonic döntése, ami kihathat a többi DVD-RAM-lemezt gyártó cég áraira is. A DVD-RAM az egyik legmegbízhatóbb optikai adattárolási formátum, amely elméletileg százezerszer is újraírható és hasonlóan dolgozik, mint egy merevlemez. Az adatok tárolása nemlineárisan történik, legfeljebb 32 szektorban. A számítógépeken kívül a DVD-RAM-ot alkalmazzák még videórekorderekben is.

Azonban technikai szempontból bármennyire is jónak számít az adathordozó, sajnos eddig magas ára sok felhasználót rettentett el használatától. Örömmel várhatjuk, hogy ennek a korszaknak hamarosan vége szakad, ugyanis a Panasonic bejelentette, hogy húsz százalékkal csökkenti a DVD-RAM-korongjai árát. A zuhanásra nem is kell sokat várnunk, hiszen már ebben a hónapban megtörténik. A japán cég döntését a multiformátumú DVD-írók népszerűségének növekedésével indokolta.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Panasonic egyaránt árul védőkazettás és védőkazetta nélküli DVD-RAM-okat. A vállalat egyúttal bejelentette a Pro Harc Coated nevű lemezváltozatot, amely különleges, felületi szennyeződések elleni védőréteget kapott és amely 4,7 és 9,4 GB tárolókapacitású változatokban elérhető. Azt csak remélni lehet, hogy a Panasonic döntése nyomán a többi DVD-RAM-gyártó cég is csökkenteni fogja az árait.

A DVD-RAM formátumhoz kapcsolódó hír, hogy az idei berlini IFA 2005 kiállításon jelentette be a Recordable DVD Council (RDVDC) miszerint elfogadták a 16-szoros sebességgel írható DVD-RAM szabvány specifikációit. Sőt, a rendezvényen már láthatóak voltak az első ilyen lemezek a Panasonic, a Hitachi-LG és a Maxell standjain. A Panasonic és a Hitachi-LG már olyan DVD-írókat is bemutatott, amelyek támogatják az új lemezeket. A gyártók tervei szerint az első ilyen készülékek még 2005 végén a boltokba kerülnek. Az új DVD-RAM-változatot még el kell fogadnia a DVD Forum nevű szervezetnek is, ám ez hamarosan megtörténhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Athlon64 #6
    Én vettem egy Verbatim 3x DVD-RAM -ot, hogy mégi lássak olyat is:)
    Amikor beraktam az LG írómba nem csinált semmit, aztán rájöttem, hogy meg kell formázni mint az InCD vagy DirectCD-nél, csak itt nem kellet telepíteni semmilyen progit!
    Gondolom biztonságosága miatt több mint az InCD-s módszer, de amúgy nem éri megy az 1000Huf egy ilyen DVD-RAM -ért, ha InCD-vel olcsóbban kijövök.

    Esetleg a DVD felvevőknél lehet jó, márha 1-1 felvételt le lehet törölni a lemezről! Ha viszont nem akkor egy forint pluszpénzt sem ér az DVD-RW -khez képest!
  • Hegyikecske #5
    a samsung is tudja írni...
    Viszont tényleg a kompatibilitás hiánya a legnagyobb baj, bár aki ilyet használ (elsődlegesen cégek ott más szempontok vannak elől nem ah ordozhatóság hanem abiztonság arhiválásnál) Jobb későn mint soha(az árakat levinni) :)
  • Inquisitor #4
    Ne aggódj, a 4082 után írókhoz már nem adnak DVD-Ramot. :)
    Másrészt az LG és Panasonic meghajtókon túl egyenlőre nem sok író tudja megírni.
    Most jön majd a Pioneer DVR-110 (nem a 110D, mert az már van!), meg a NEC-36xx sorozata.
  • Kornan #3
    Ma több olyan meghajtó is van ami tud dvd-ramot írni.Pl az én Lg dvd iromhoz is kaptam ingyen egy darabot,igaz inkább ujrairhato RW DVD-t használok :)
  • BlueGold #2
    Igazad van! Ezzel a lépéssel minimum 4 évet késtek.Nem valoszinű, hogy a mai DVD-R/RW lemez árak mellett túlsokan kifogják cserélni az irójukat azért, hogy DVD-RAM lemezt is tudjanak irni.
  • arty #1
    elkéstek :)

    ahol ottvannak, ott nem az ár számit, otthonra viszont már senkit sem érdekel :) balfax matsushita :D