JohnnyCage

Tovább növekedhet az optikai meghajtók piaca

A japán Nikkei Market Access jelentése szerint a számítógépekbe szánt optikai meghajtók piaca az eladott darabszám tekintetében az idei évben is tovább fog növekedni.

A Nikkei MA hozzávetőleg 220 millió számítógépes optikai meghajtó leszállítására számít az idei évben, amely adatban a CD-ROM, CD-R/RW, DVD-ROM, DVD+R/RW, és DVD-R/RW meghajtók egyaránt megtalálhatóak. A 220 millió eladott készülék mintegy 6,2 százalékos növekedést jelentene a tavalyi évhez képest, amely az eladott darabszám viszonylatában már egyébként is kiemelkedő időszak volt.

2002-ben a gyengélkedő PC piac ellenére 208 millió optikai meghajtót értékesítettek a gyártók, 18,1 százalékos növekedést elérve ezzel 2001-hez képest, közölte a Nikkei Market Access. Ami a piaci részesedést illeti, kizárólag a darabszámot figyelembe véve a Hitachi LG Data Storage (HLDS) érte el a legnagyobb, 22 százalékos részesedést. Az HLDS-t a dél-koreai Samsung Electronics, illetve a tajvani AOpen követi 14 - 14 százalékkal.

Az egyes meghajtótípusokat tekintve 2002-ben továbbra is a CD-ROM meghajtókból szállítottak le a legtöbbet a gyártók. A CD-ROM készülékek az eladások 39,2 százalékát tették ki. A CD-R/RW újraíró meghajtók a piac 29,3 százalékát képviselték, amíg a DVD-ROM modellek 19,5 százalékot értek el. A kombinált CD-RW/DVD-ROM meghajtók 9,8 százalékos részesedést értek el, a különféle DVD írók pedig a piac 2,3 százalékát képviselték.

Ami a 2003-ban várható eladásokat illeti, az arányok változnak, a sorrend viszont azonos marad. A Nikkei MA előjelzése szerint a készülékek piaci részesedése az idei évben 29,8 (CD-ROM), 27,2 (CD-RW), 22,9 (DVD-ROM), 14,6 (CD-RW/DVD-ROM), illetőleg 5,4 (DVD+R/RW és DVD-R/RW) százalék lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gabest #4
    Héj, hol van még a karácsony! A jézuska azt üzente elfogyott a regimentje és nem vesz fel előrendeléseket december 1-ig.
  • Csudri #2
    Én meg BlueRay cuccot!